ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ / Χρονικό καταστρώματος (3)

Η μαγική Άνοιξη του '97 …

  03.12.2014 15:18       2040

ΦΩΤΟ: Μαγικές στιγμές στο κατάμεστο ΟΑΚΑ και τον Τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1997, με τις ΗΠΑ

Μέρος 3ον (1995-1997)

Του Φώντα Χήτα

Από τα μέσα πλέον της 10ετίας του ’90, ξεδιπλώνεται η άνθιση των αθλημάτων της ΚΟΕ που φέρνει μεγάλες διακρίσεις στον υγρό στίβο και τον Ελληνικό Αθλητισμό γενικότερα.

Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι, στην τρίτη μας συνέχεια του Αφιερώματος.

1995

*Με την απόφαση του 5384/95 το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας βάζει οριστικά τέλος στην ιστορία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Υδατοσφαίρισης (ΕΟΥΔ) που είχε συσταθεί το 1993.

*Τέλη Σεπτέμβρη (27/9-1 Οκτωβρίου) η ΕΚΟΦ οργανώνει το 11ο Παγκόσμιο Αθλητιατρικό Συνέδριο στη Γλυφάδα (Συνεδριακό Κέντρο Κτηματικής Τράπεζας) με κορυφαίους επιστήμονες μεταξύ των οποίων και τον διάσημο Εσθονό, Ράιαν Χάλιαντ. Ο – τότε – Πρόεδρος της Fina, Αλγερινός Μουσταφά Λαρφαουϊ, δηλώνει εντυπωσιασμένος από την επιτυχία και ανταπόκριση της εκδήλωσης.

*Ο Ολυμπιακός κατακτά άλλο ένα πρωτάθλημα κολύμβησης, αλλά ο ΑΝΟ Γλυφάδας με προσφυγή του στο ΑΣΕΑΔ που κρίνει αντικανονική τη συμμετοχή της Ελληνοαυστραλής Άνασον, ανακηρύσσεται πρωταθλητής Ελλάδας.

*Στην Δουνκέρκη, η Ελλάδα κατακτά το πρώτο της μετάλλιο (Ασημένιο) σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης Νέων ανδρών, με τεχνικό τον Δημήτρη Κουγεβετόπουλο . Η Εθνική μας ηττάται στον τελικό (8-13) από την Ουγγαρία.

*Στη Βιέννη και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ανδρών / Γυναικών, η Χριστίνα Θαλασσινίδου κερδίζει άλλο ένα μετάλλιο (χάλκινο) στο Σόλο, ενώ η Εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης Γυναικών είναι 4η, η καλύτερη από ποτέ θέση έως τότε, με ομοσπονδιακό τον Νίκο Αναγνωστόπουλο.

*Στους Άνδρες, έχουμε την επανάκαμψη του Κούλη Ιωσηφίδη μετά την παραίτηση (16/12/1994) του Γιάννη Γιαννουρή.

*Στις 16 Νοεμβρίου, διοργανώνεται το 1ο Σούπερ Καπ υδατοσφαίρισης με αντιπάλους τον πρωταθλητή (Ολυμπιακός) και Κυπελλούχο (ΝΟ Βουλιαγμένης).

1996

*Ο Ιούνης του 1996 γεμίζει στο πένθος την ελληνική υδατοσφαίριση, με τον χαμό του Νώντα Σαμαρτζίδη, στα νερά της Παλαιάς Επιδαύρου.

*Στη Νετάνια του Ισραήλ, η Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης Νέων γυναικών κερδίζει και πάλι ασημένιο μετάλλιο (μετά το 1994) σε αντίστοιχο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, με την ήττα της από τη Ολλανδία (5-6).

*Παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων, η ΕΟΑ αποκλείει τους καταδύτες Θωμά Μπίμη και Νίκο Τσολάκη, αν και είχαν το σχετικό όριο πρόκρισης, προκαλώντας σημαντικές αντιδράσεις.

*Στην Ατλάντα η Εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης Ανδρών είναι 6η, κορυφαία έως τότε θέση σε Ολυμπιακούς Αγώνες χάνοντας στην παράταση (8-10) από τη Ρωσία, στον αγώνα κατάταξης για την 5η θέση .

*Τον Δεκέμβρη του ίδιου έτους, στη Θεσσαλονίκη, συγκροτείται η Συνομοσπονδία Βαλκανικών χωρών στον υγρό στίβο.

*Τον ίδιο μήνα στο Ροστόκ και το Ευρωπαϊκό Κύπελλο κολύμβησης ο Δημήτρης Μαγγανάς είναι 3ος στα 400μ ελεύθερο.

1997

*Το χρυσό μετάλλιο της Εθνικής μας ομάδας υδατοσφαίρισης Νέων γυναικών στο αντίστοιχο Παγκόσμιο πρωτάθλημα (Πράγα), αποτελεί τον προάγγελο όσων μεγάλων επιτυχιών ακολουθούν από τότε στη γυναικεία υδατοσφαίριση. Η Εθνική μας κερδίζει στον τελικό την Αυστραλία (6-5). Στον πάγκο της τεχνικής ηγεσίας ο Νίκος Αναγνωστόπουλος.

*Στην Αβάνα, η Εθνική ομάδα των Νέων ανδρών, επίσης στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, κατακτά το χάλκινο μετάλλιο με νίκη επί της Αυστραλίας (9-6) στον μικρό τελικό, με τεχνικό καθοδηγητή τον αείμνηστο Τάκη Μίχαλο.

*Τον Μάη στην Αθήνα και το κλειστό του ΟΑΚΑ, η Εθνική μας ομάδα των Ανδρών παίζει στον τελικό με τις ΗΠΑ (5-8) – ο πρώτος στην ιστορία της – και κατακτά το ασημένιο μετάλλιο στο 10ο Παγκόσμιο Κύπελλο, με τον Ιωσηφίδη να προωθεί στην ομάδα τον νεαρό Γιάννη Θωμάκο.

*Ακόμη στις μνήμες χαραγμένες οι εντυπωσιακές εικόνες ενός κατάμεστου κολυμβητηρίου – υπολογίζεται ότι 10.000 κόσμος βρέθηκε στις εξέδρες, τα σκαλιά και όποιον άλλο ελεύθερο χώρο – αλλά και η εκπληκτική εμφάνιση και νίκη επί της Ουγγαρίας στον ημιτελικό (8-4).

*Στο αντίστοιχο Παγκόσμιο Κύπελλο των γυναικών (Νανσί) η Εθνική μας μετέχει για πρώτη φορά και είναι 6η.

*Νωρίτερα, τον Μάρτη, ο ΝΟ Βουλιαγμένης γίνεται η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά Ευρωπαϊκό Κύπελλο στην υδατοσφαίριση Ανδρών, με τεχνικό τον Γιάννη Γιαννουρή.

*Στον διπλό τελικό με τη Ρόμα, μετά το ισόπαλο (9-9) στη Ρώμη, νικά (7-6) στο γεμάτο κλειστό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ στις 22 Μαρτίου και σηκώνει την κούπα του Κυπέλλου Κυπελλούχων.

*Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εφήβων (Μάριμπορ), η Εθνική μας, νικά 6-5 τη Γιουγκοσλαβία και κατακτά το χάλκινο μετάλλιο.

*Στο Μπάρι και τους Μεσογειακούς Αγώνες, η Ελλάδα κερδίζει 4 μετάλλια στην κολύμβηση. Ασημένια με την Κάτια Σαρακατσάνη (200μ Μ Ατομική), τον Δημήτρη Μαγγανά (200μ ελεύθερο) και την 4άδα Μαγγανά, Παρασκευόπουλου, Αντωνακάκη, Ντάτσου (4χ200μ ελεύθερο) και χάλκινο πάλι με τον Μαγγανά (400μ ελεύθερο).

(Συνεχίζεται)