ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Η ραδιοφωνική συνέντευξη του Δημήτρη Διαθεσόπουλου για τα φλέγοντα θέματα του ελληνικού αθλητισμού (audio)

  22.11.2020 21:32       1761

Συνέντευξη στο ραδιόφωνο του "Over Fm" και την εκπομπή του Γιάννη Λαμπίρη "Over Hall" παραχώρησε το απόγευμα της Κυριακής (22/11) ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Δημήτρης Διαθεσόπουλος, οποίος μίλησε για όλα τα φλέγοντα ζητήματα του ελληνικού αθλητισμού.

Διαβάστε αναλυτικά αποσπάσματα από τη συνέντευξη και ακούστε τη ολόκληρη στο video-audio που ακολουθεί πιο κάτω:

-- «Τι διαφορά έχουν τα ανοιχτά γήπεδα από τα ανοιχτά κολυμβητήρια; Τα παιδιά του στίβου και του τένις προπονούνται καθημερινά στα ανοιχτά στάδια και μάλιστα σήμερα το πρωί με πήρε ένας υπεύθυνος και μου ανέφερε ότι όλα πάνε μια χαρά. Κανένα κρούσμα και κανένα συμβάν. Γιατί να μην είχαμε και το κολυμβητήριο; Όπως, ξέρετε, ο Γέρακας έχει το ανοικτό κολυμβητήριο του Δήμου Παλλήνης. Τι θα γινόταν αν και στην πισίνα είχε κάποια παιδιά; Φυσικά, με περιορισμούς, με ωράριο, με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων. Αυτά τα παράξενα τα βλέπουμε μόνο στην Ελλάδα. Πώς γίνεται στον ανοιχτό στίβο να μην κολλήσουν τα παιδιά και στην πισίνα να κολλήσουν;

Τα επιστημονικά δεδομένα και οι μελέτες, εξάλλου, έχουν αποδείξει ότι η μετάδοση του ιού είναι σχεδόν μηδενική στην πισίνα λόγω του χλωρίου. Κάναμε δαπανηρές απολυμάνσεις παντού και διοργανώσαμε το καλοκαίρι όλα τα πρωταθλήματά μας. Με λίστες μπαίνανε και πάντα με μάσκα όλοι. Είναι λιγάκι μίζερο να το συζητάω τώρα, γιατί έχουμε 108 νεκρούς σε μια μέρα. Από την άλλη, όμως, λες,... γιατί αυτοί και όχι εμείς…».

-- «Ο ΓΓΑ Γιώργος Μαυρωτάς, διακεκριμένος διεθνής αθλητής της υδατοσφαίρισης και πρώην αρχηγός της Εθνικής ομάδας, είναι 18 μήνες σε αυτή τη θέση και δεν τον έχω δει να βοηθάει τον υγρό στίβο. Το λέω με λύπη και στεναχώρια, γιατί θα περίμενα μια καλύτερη συμπεριφορά και μια διαφορετική νοοτροπία. Δεν βοηθάει. Να μου πεις, έχει γίνει Γενικός Γραμματέας Αθλητού για τον υγρό στίβο; Όχι…».

-- «Έχουμε ξεκινήσει τα τεστ που μας επέβαλαν για τους αθλητές των προολυμπιακών μας ομάδων (σε δυο μήνες αρχίζουν τα προολυμπιακά τουρνουά του πόλο Ανδρών και Γυναικών και στη συνέχεια είναι της συγχρονισμένης, των καταδύσεων κλπ.). Η Ομοσπονδία πληρώνει τα τεστ που κάνουμε. Δεν έχουμε κωδικό, πρέπει να βρούμε κωδικούς. Τα λεφτά μας δεν ήταν προϋπολογισμένα για τέτοιες δαπάνες. Η ΚΟΕ έχει 24 εθνικές ομάδες. Δεν είναι μόνο οι Ολυμπιακοί αγώνες. Έρχονται παγκόσμια, μεσογειακά πρωταθλήματα. Θα μας απορροφήσει πάνω από το 10-12% του προϋπολογισμού μας. Θα μας ξετινάξει. Το κόστος αβάσταχτο. Κι η Πολιτεία τσιμουδιά».

-- «Η Πολιτεία έχει άλλες δουλειές τώρα. Να ασχοληθεί με τις εκλογές των Ομοσπονδιών. Εδώ και 18 μήνες με αυτά ασχολείται. Πρώτη φορά έχουμε τόσο μεγάλη προεκλογική περίοδο. Ο ελληνικός αθλητισμός δεν είχε κανένα μητρώο. Και όμως ο αθλητισμός έφτασε να είναι το κορυφαίο σημείο αναφοράς αυτής της χώρας σε παγκόσμιο στερέωμα, σε σχέση με όλους τους άλλους δείκτες της. Τι θα γινόταν αν το μητρώο γινόταν σε κάνα χρόνο δηλαδή; Το μητρώο δεν αφορά σωματεία επαγγελματικά, αλλά στα ερασιτεχνικά. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός στην Ελλάδα -δεν έχουν καταλάβει ακόμα- ότι είναι οι άνθρωποι της γειτονιάς και του χωριού, που έχουν την τρέλα και το μεράκι με τον αθλητισμό. Τους λένε να κάνουν απολογισμό με την τσέπη τους. Τελευταία φορά που έχει χορηγήσει η Πολιτεία τα σωματεία είναι 6-7 χρόνια πριν, επί Ανδριανού. Βρήκαμε τώρα τη φόρμουλα του μητρώου για να κάνουν πολιτικές παρεμβάσεις στις εκλογικές διαδικασίες των ομοσπονδιών. Αλόγιστες, παράνομες παρεμβάσεις».

-- «Υπάρχουν νόμοι. Ο αθλητικός νόμος 2725, εάν εφαρμοστεί, μπορεί να ελέγξει τη διαδικασία εκλογών στις Ομοσπονδίες».

-- «Οι χρήσιμοι και οι ικανοί δεν έχουν ηλικία, οι άχρηστοι έχουν… Αναρωτιέμαι, εξάλλου, πώς γίνεται να είναι κάποιος ικανός να εκλέγεται για να διοικεί στις διεθνείς ομοσπονδίες και να μην μπορεί στη χώρα του".

Ακούστε το ηχητικό ολόληρης της συνέντευξης:

 

 Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Γιάννης Κορακής