ΑΝΟΙΧΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ / LEN EUROPEAN JUNIORS CHAMPIONSHIPS

Η συνάντηση δύο θρύλων επτά χρόνια μετά…

  01.10.2023 11:53       1464

Ρίο της Βραζιλίας, 16 Αυγούστου 2016: Σε έναν από τους επικότερους τελικούς των Ολυμπιακών Αγώνων (όχι μόνο του Ρίο) ο Σπύρος Γιαννιώτης, στην τελευταία κούρσα της τεράστιας καριέρας του, κατακτά το πολυπόθητο (πρώτο του) μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, κατακτώντας τη δεύτερη θέση στα 10χλμ ανοικτής θάλασσας, πίσω από τον Ολλανδό Φέρι Φέρτμαν.

Για την ακρίβεια , και οι δύο τερμάτισαν με τον ίδιο χρόνο 1.52.59.8 και εν τέλει ο ο Φέρτμαν πήρε το χρυσό κι ο Γιαννιώτης το ασημένιο με τον Γάλλο Μαρκ Αντουάν Ολιβιέ να ανεβαίνει στη τρίτη θέση του βάθρου. Κάποιοι είπαν στον Γιαννιώτη να υποβάλει ένσταση, αυτός αρνήθηκε…

Κέρκυρα, επτά χρόνια μετά: οι δυο θρύλοι πλέον της ανοικτής θάλασσας, είναι και πάλι μαζί, στη Κέρκυρα, στο σπίτι του Σπύρου, με αφορμή το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα juniors open water.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, μίλησαν στους προπονητές, απάντησαν σε ερωτήσεις, είχαν να θυμηθούν πολλά, έβγαλαν φωτογραφίες. Κάποια στιγμή ο Γιαννιώτης θυμήθηκε πως μετά τον ιστορικό τελικό «Έμαθα από έναν ρεπόρτερ της τηλεόρασης στη μικτή ζώνη ότι η ελληνική αποστολή σχεδιάζε να υποβάλλει ένσταση για να ανατρέψει την απόφαση. Δεν το γνώριζα και δεν συμφωνούσα με κανενός είδους διαμαρτυρία. Ο Φέρι άγγιξε πρώτος, ήμουν δεύτερος. δεν μπορούσε και δεν έπρεπε αυτό να αλλάξει. Είπα επίσης ότι σε περίπτωση που αποδέχονταν την ένταση, προσωπικά θα υπέβαλλα άλλη μια για την ακύρωση αυτής της απόφασης. Το αποτέλεσμα έπρεπε να παραμείνει ως είχε γιατί αυτό ήταν το σωστό. Αυτό είναι κολύμπι σε ανοιχτή θάλασσα. πρέπει να φερόμαστε ο ένας στον άλλον δίκαια και πάντα να το αποδεχόμαστε αν κάποιος είναι καλύτερος από εμάς.»

Η αγωνιστική κολύμβηση αποτελεί βεβαίως παρελθόν και για τους δύο αλλά και η προσωπική τους ζωή έχει αλλάξει: παντρεμένοι και οι δύο, ο Σπύρος με την Ισμήνη Καλαντζή με την οποία έχουν αποκτήσει τον Διονύση. Ο Φέρτμαν με την πρώην επίσης κολυμβήτρια Ραμόνι Κρομοβιτζόγιο.   

Εκείνη η κούρσα όμως στο Ρίο, θα τους «ενώνει» για πάντα…

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Θοδωρής Νταβέλος