ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Η «συνάντηση» της Βάσως Αγγελοπούλου με την Γεωργία Δαμασιώτη…

  26.06.2023 10:44       2629

Παιχνίδια που κάνει η ζωή…

Τον Ιούλιο του 2003 (στις 31 συγκεκριμένα) όταν η Βάσω Αγγελοπούλου κολύμπησε τα 200μ πεταλούδα σε 2:10.64 (στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων στη Γλασκώβη.το οποίο και κατέκτησε), η ίδια ήταν 16 ετών και κατέρριψε τότε το ρεκόρ της Έλλης Ρουσάκη που κρατούσε 16 χρόνια (2.12.57 από το 1987). Εκείνη τη χρονιά, γεννήθηκε η Γεωργία Δαμασιώτη, η οποία την ημέρα του ρεκόρ ήταν 29 ημερών (έχει γεννηθεί 2 Ιουλίου 2003).

Τώρα (25/6) που η Δαμασιώτη με 2.09.74 «έσπασε» αυτό το…στοιχειωμένο ρεκόρ στη διάρκεια του 59ου διεθνούς μίτινγκ «Sette Colli» της Ρώμης, είναι η ίδια 20 ετών και κατέρριψε μια επίδοση που κράτησε…20 χρόνια!

Δεν είχαν περάσει παρά λίγα λεπτά από την ιστορική αυτή στιγμή και η Αγγελοπούλου κάλεσε στο τηλέφωνο τη…διάδοχό της. Ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που έσπευσαν να τη συγχαρεί για τη νέα της επίδοση: «Θα ήθελα να την ευχαριστήσω πολύ που αμέσως μετά την επίτευξη του ρεκόρ με πήρε τηλέφωνο να με συγχαρεί, είναι τιμή μου που «έσπασα» το ρεκόρ μιας τέτοιας αθλήτριας», είπε στην ιστοσελίδα της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας η Δαμασιώτη.

Και η Αγγελοπούλου; «Να ξέρετε ένιωσα πολύ μεγάλη χαρά όταν το έμαθα και αμέσως ήθελα να της μιλήσω, να τη συγχαρώ. Η επίτευξη ενός νέου ρεκόρ σημαίνει πρόοδο και εξέλιξη στο αγώνισμα. Χαίρομαι πάρα πολύ όταν βλέπω νέα παιδιά να προοδεύουν, να προσπαθούν, να βελτιώνονται, να έχει αποτέλεσμα η σκληρή δουλειά που κάνουν. Αυτό με κάνει πολύ ευχαριστημένη. Θέλω να είναι υγιής, και να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα».

Η Βάσω Αγγελοπούλου, μια από τις σπουδαιότερες Ελληνίδες κολυμβήτριες (το ρεκόρ της παραμένει ακόμα στη κατηγορία Νεανίδων), αποφάσισε να εγκαταλείψει τη πισίνα σε ηλικία μόλις 20 ετών. Το 2007…Η πρωταθλήτρια του Αρίωνα Γλυφάδας, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμό στη μέση. Έμεινε εκτός αγώνων περίπου δύο χρόνια,  επανήλθε το 2006, και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα νίκησε στα 200 μ. μικτής και τερμάτισε 2η στα 400μ μικτής. Παρά ταύτα, οι πόνοι στην μέση εξακολουθούσαν να υπάρχουν: «Το σκέφτηκα πολύ. Σκέφτηκα και τ’ αρνητικά και τα θετικά και πήρα την απόφασή μου, που είναι οριστική. Είναι μεγάλη η πίεση του πρωταθλητισμού και είχα κουραστεί ψυχολογικά», είχε πει τότε είπε. Το 2004, αρχικά προκρίθηκε στον τελικό των 400 μ. μικτής του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της Μαδρίτης και μετά ήλθε η μεγάλη στιγμή της καριέρας της, αφού μπήκε στον τελικό του ίδιου αγωνίσματος στους Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας. Και στη Μαδρίτη και στην Αθήνα κατετάγη 8η.

Η Αγγελοπούλου, πριν τρεις μήνες απέκτησε ένα υπέροχο αγοράκι ενώ εργάζεται στη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού και κάνει μαθήματα κολύμβησης στους μαθητές της Σχολής.

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Θοδωρής Νταβέλος