ΤΕΧΝΙΚΗ / Λουκάς Καρετζόπουλος

«Η θέληση και το πείσμα νικούν κάθε δυσκολία!»

  11.08.2013 15:57       1914

ΦΩΤΟ: Ο Λουκάς Καρετζόπουλος με τα μετάλλια που κατέκτησε στο Καζάν

Η ελληνική αποστολή στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα τεχνικής κολύμβησης του Καζάν κατέκτησε 4 μετάλλια (1 χρυσό, 1 αργυρό, 2 χάλκινα). Τα τρία εξ’ αυτών τα φόρεσε στο στήθος του ο Λουκάς Καρετζόπουλος.

ΦΩΤΟ: Ο Λουκάς Καρετζόπουλος πανηγυρίζει με την ψυχή του την κατάκτηση της κορυφής, με τον Ουίλλιαμ Μπάλντουιν αριστερά, στο δεύτερο σκαλί του βάθρου

Ο διεθνής κολυμβητής μας στον τελικό των 100μ. επιφάνεια Ανδρών κατάφερε να αναδειχθεί πρωταθλητής κόσμου, πραγματοποιώντας μία εξαιρετική κούρσα. Στη θέση της ίδιας κούρσας βρέθηκε ο έτερος Έλληνας κολυμβητής, Ουίλλιαμ Μπάλντουιν, με τους διεθνείς μας να αποδεικνύουν γι’ ακόμη μία φορά, πως δίκαια θεωρούνται δύο εκ των κορυφαίων αθλητών στον κόσμο!

ΦΩΤΟ: Η ελληνική τεχνική κολύμβηση γι’ ακόμη μία φορά στην κορυφή του κόσμου

Οι κολυμβητές και οι κολυμβήτριές μας στη ρωσική πόλη, κράτησαν και πάλι την Ελλάδα σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο διεθνώς. Ο άνθρωπος που σήκωσε λοιπόν την ελληνική σημαία ψηλότερα από κάθε άλλον και χάρη σ’ εκείνον ακούστηκε ο Εθνικός μας ύμνος, ο Λουκάς Καρετζόπουλος, μίλησε αποκλειστικά στην επίσημη ιστοσελίδα της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην τεράστια επιτυχία του στο Καζάν, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ο ίδιος και οι συναθλητές του καθημερινά στις προπονήσεις, αλλά και στο μέλλον του αθλήματος στη χώρα μας.

Αναλυτικά τα όσα μας είπε:

Επιστρέψατε από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Καζάν με 4 μετάλλια στις αποσκευές σας, συμμετοχή σε πολλούς τελικούς και εξαιρετικές εμφανίσεις. Οι στόχοι που είχαμε θέσει πριν την έναρξη της διοργάνωσης επετεύχθησαν;

Θεωρώ πως οι στόχοι μας επετεύχθησαν και με το παραπάνω μάλιστα στο Καζάν!

Προσωπικά κατέκτησες 3 μετάλλια (1 χρυσό, 2 χάλκινα). Ποιά ήταν τα συναισθήματά σου όταν βρέθηκες στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και άκουσες τον Εθνικό μας ύμνο;

Όταν ανέβηκα στο πρώτο σκαλί του βάθρου, ακόμα δεν το είχα πιστέψει. Όταν όμως άκουσα τον Εθνικό μας ύμνο και συνειδητοποίησα ότι αυτό οφείλεται σε μένα, δάκρυσα από συγκίνηση και τραγούδησα με υπερηφάνεια τον Εθνικό μας ύμνο.


 

ΦΩΤΟ: Η στιγμή της ανάκρουσης του Εθνικού μας ύμνου, με τον Λουκά Καρετζόπουλο στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και τον Ουίλλιαμ Μπάλτουιν αριστερά, να τραγουδούν με υπερηφάνεια

Ποιους θα ήθελες να ευχαριστήσεις για τη βοήθεια, τη συμπαράσταση και την εμπιστοσύνη που σου δείχνουν;

Πρώτα απ’ όλα, θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένειά μου, που είναι δίπλα μου και με στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια στις προσπάθειές μου. Επίσης, τον προπονητή μου, Πέτρο Χαϊδάρη, ο οποίος πίστεψε σε μένα και στις δυνατότητές μου, και μετά από τόσα χρόνια σκληρής προπόνησης, κατάφερε να με φτάσει στο σημείο που είμαι τώρα. Τέλος, την ομάδα μου, τον ΑΟ Αμφιθέας, που στηρίζει κάθε μου προσπάθεια.
 
Τι απαιτεί ο δρόμος προς την κατάκτηση της κορυφής;

Η κατάκτηση της κορυφής προϋποθέτει προσπάθεια, θυσίες, σκληρή δουλειά, αφοσίωση και πίστη στον εαυτό σου.


Όλες αυτές οι επιτυχίες ήρθαν εν μέσω τεράστιων δυσκολιών όλη τη χρονιά που μας πέρασε. Φαίνεται πως τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε όμως, η θέληση και το πείσμα σας τα νικούν έτσι;

Νομίζω πως η θέληση και το πείσμα νικούν όλες τις δυσκολίες και οι δυσκολίες είναι αυτές που γεννούν τις συνθήκες, για να επικρατήσουν όσοι έχουν αυτές τις δύο αξίες.
 
Πόσο δύσκολο είναι για σένα να συνδυάσεις τις εξωαγωνιστικές  σου υποχρεώσεις με τη σκληρή προπόνηση και να φέρνεις μάλιστα τέτοιες επιτυχίες για την Ελλάδα;

Το να συνδυάζει κανείς σχολή, δουλειά και προπονήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολο! Όμως όταν αγαπάς κάτι τόσο πολύ κι έχεις βάλει στόχους, καταφέρνεις να δημιουργήσεις χρόνο για όλα.
 
Ποια είναι τα παράπονά σου και τι θα ήθελες να ζητήσεις από τους ανθρώπους που διοικούν τη χώρα μας;

Τη στιγμή που ακούγεται ο Εθνικός μας ύμνος στις διάφορες χώρες του κόσμου, επειδή κάποιος αθλητής ή αθλήτρια, έχει καταβάλει τις προσπάθειες και τις θυσίες που προείπα, είτε γίνεται γνωστό στους πολλούς, είτε όχι, είναι η πατρίδα μας που τιμάται μέσα στην καρδιά των ανθρώπων αυτών, αλλά και στη συνείδηση όσων παρευρίσκονται!

Το παράπονό μου, και σίγουρα όχι μόνο δικό μου, είναι πως εκείνοι που διοικούν τη χώρα μας, δε μεριμνούν ώστε το πολύ δύσκολο έργο μας να διευκολύνεται. Για παράδειγμα, στη δική μου περίπτωση η μια πισίνα κλείνει μετά την άλλη, κι όποιες μένουν ανοιχτές, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για μια αξιοπρεπή προπόνηση.
 
Όσον αφορά την τεχνική κολύμβηση, βλέπουμε πως τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα παιδιά εισχωρούν στο άθλημα. Μάλιστα πολλά νέα παιδιά δείχνουν πως μπορούν να φτάσουν ψηλά. Πιστεύεις πως το μέλλον του αθλήματος στη χώρα μας είναι όντως πολύ ευοίωνο;

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα παιδιά εισχωρούν στο άθλημα και πολλά από αυτά έχουν εξαιρετικές προοπτικές. Όμως αν το άθλημα δεν έχει την ανάλογη αναγνώριση, προβολή και βοήθεια, δε μπορώ να πω πως το μέλλον του είναι ιδιαίτερα ευοίωνο στη χώρα μας. 
 
Τι θα ήθελες να πεις στα νέα παιδιά που τώρα κάνουν τα πρώτα τους βήματα στο χώρο;

Θέλω να πω πως επέλεξαν ένα σπουδαίο άθλημα, το οποίο προσφέρει, πέρα από την χαρά της άσκησης, και τη δυνατότητα για πολύ μεγάλες επιτυχίες.
 
Ο πήχης ενόψει της νέας σεζόν, μετά και τις πρόσφατες επιτυχίες σου, μπαίνει πολύ ψηλά;
 

Πάντα μετά από μία μεγάλη επιτυχία ο πήχης μπαίνει ακόμη ψηλότερα!

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ

Νίκος Χαραλαμπόπουλος