ΤΕΧΝΙΚΗ

Ηλίας Ξιάρχος: «Από τα σπάργανα στις τέσσερις-πέντε παγκόσμιες δυνάμεις»

  24.05.2017 17:53       5567

Η τεχνική κολύμβηση αποτελεί ένα άθλημα το οποίο έχει προσφέρει μεγάλες διακρίσεις στην Ελλάδα, με τη χώρα να συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες δυνάμεις παγκοσμίως. Ένας άνθρωπος που γνωρίζει καλά τι θα πει τεχνική κολύμβηση και την οποία υπηρετεί από το 1999,  είναι ο Ηλίας Ξιάρχος, ο οποίος επανεκλέγει μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της CMAS.

Όπως δήλωσε ο ίδιος στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ: «Βρίσκομαι στην CMAS από το 1999, συμπλήρωσα 18 χρόνια. Είμαι σχεδόν ο παλιότερος στο διοικητικό συμβούλιο της CMAS. Στόχος μας είναι συνεχώς να βελτιώνονται τα αθλήματα, γιατί στην CMAS δεν έχει μόνο την τεχνική κολύμβηση, έχει άλλα εννέα αθλήματα. Σε άλλες χώρες καλλιεργούνται με μεγάλη δραστηριότητα και πολλές επιτυχίες. Εμείς δυστυχώς λόγω των προβλημάτων που υπάρχουν, το ότι δεν έχει αρκετά κολυμβητήρια η Ελλάδα δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε άλλα αθλήματα. Το μόνο άθλημα που καλλιεργείται και στην Ελλάδα είναι από άλλη όμως ομοσπονδία τη ΕΟΥΔΑΑΚΤ, το άθλημα της αθλητικής αλιείας. Είναι η σκοποβολή και η άπνοια, η οποία έχει και αυτή μεγάλο ενδιαφέρον και απ’ ότι μας έχουν πει τα τελευταία χρόνια γίνεται μία προσπάθεια ώστε να αναγνωριστεί και αυτή από την διεθνή ολυμπιακή επιτροπή. Η άπνοια είναι ένα άθλημα το οποίο γίνεται και αυτό στην πισίνα ή στη θάλασσα και έχει πολύ μεγάλη απήχηση και μεγάλο ενδιαφέρον από χορηγούς, σπόνσορες σε όλο τον κόσμο».

Ως πρόεδρος των αθλημάτων της CMAS θεωρεί πως αυτά που έχει πετύχει από τότε που ανέλαβε είναι: «Έχουμε πάρει ένα άθλημα το οποίο ήταν στα σπάργανα και αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει να είμαστε μέσα στις τέσσερις – πέντε μεγαλύτερες δυνάμεις του κόσμου. Στόχος μας είναι εάν μπορούμε κάθε χρόνο να βελτιώνουμε τη θέση μας στο διεθνές γίγνεσθαι και οι Έλληνες αθλητές να συνεχίσουν να κατακτούν παγκόσμια και πανευρωπαϊκά ρεκόρ όπως έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια».

Ωστόσο, συμπλήρωσε λέγοντας ποια είναι αυτά τα οποία δεν έχουν υλοποιηθεί ακόμα, εξηγώντας και τι ευθύνεται, υπογραμμίζοντας: «Αυτό που δεν έχουμε πετύχει ακόμα είναι να έχουμε τη δυνατότητα σε περισσότερα κολυμβητήρια να μπορούν οι αθλητές μας να προπονούνται, ώστε να έχει και μια μεγαλύτερη δυναμική το άθλημα. Βέβαια η δυναμική του άλλαξε από το 2012 που πλέον έχει ενταχθεί στην κολυμβητική ομοσπονδία και έχουμε μία διαφορετική δυναμική στον υγρό στίβο».

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα δεν είναι μόνο πρωταγωνίστρια σε επίπεδο αγωνιστικό αλλά και σε διοργανωτικό. Η Ελλάδα προσπαθεί να φιλοξενήσει κάποιους αγώνες εδώ στην χώρα μας, με τον κ. Ξιάρχο να υπογραμμίζει: «Εμείς σαν τεχνική κολύμβηση, όταν διοργανώνουμε τα παγκόσμια πρωταθλήματα είναι από τα καλύτερα που γίνονται σε όλο τον κόσμο. Η παγκόσμια ομοσπονδία πάντοτε θέλει η Ελλάδα να αναλαμβάνει και να διοργανώνει μεγάλες διοργανώσεις. Απόδειξη είναι ότι συνεχώς τα τελευταία χρόνια οργανώνει παγκόσμια, πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα με μεγάλη επιτυχία και όλες οι χώρες όταν φεύγουν μας δίνουν συγχαρητήρια για την διοργάνωση την οποία κάναμε. Στο εγγύς μέλλον δεν έχουμε πάρει καμία διοργάνωση μεγάλη. Συζητάμε να αναλάβουμε την πρώτη μεγάλη διοργάνωση το 2019 ή το 2021, μιλώντας πάντοτε για ευρωπαϊκά ή παγκόσμια πρωταθλήματα».

Τέλος, αποκάλυψε σε ποια πόλη πιθανώς θα πραγματοποιηθεί η επόμενη μεγάλη διοργάνωση, κάνοντας και μια αναδρομή στο παρελθόν για το που έχουν διοργανωθεί μέχρι τώρα. «Το πρώτο πρωτάθλημα είχε γίνει το 1991 στο Χαϊδάρι. Έχω διοργανώσει στην Πάτρα, στα Χανιά, στο Βόλο και πιστεύω ότι και το επόμενο θα το διοργανώσουμε στο Βόλο, γιατί είναι μία πόλη η οποία έχει όλα τα εχέγγυα ώστε να μας βοηθήσει για να έχουμε ένα πετυχημένο πρωτάθλημα. Είναι οι ξενώνες, τα κολυμβητήρια, οι άνθρωποι και οι εθελοντές, οι οποίοι πριν ακόμα ζητήσουμε το οτιδήποτε, ξέρουν πώς να αντιδράσουν από τα παγκόσμια και τα πρωταθλήματα που διοργανώνει η κολυμβητική ομοσπονδία και στα άλλα της αθλήματα. Έχουμε μία πολύ γερή ομάδα, ώστε να έχουμε τη βοήθεια που χρειαζόμαστε. Γιατί μία διοργάνωση δεν είναι μόνο ποιος θα την αναλάβει, είναι οι άνθρωποι που θα δουλέψουν γιατί αυτοί τη φέρουν εις πέρας πάντοτε και έχουν μερίδιο για το αν θα είναι επιτυχημένη ή όχι».

 

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: ΝβΧ