ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ / Νίκος Κραουνάκης

«Υπάρχουν προοπτικές εξέλιξης»

  26.01.2013 21:51       911

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ, μετά το τέλος της ημερίδας προαγωνιστικών του ΟΑΚΑ (24-26/1), ο υπεύθυνος του αναπτυξιακού προγράμματος της κολύμβησης Νίκος Κραουνάκης, μίλησε γι’ αυτή τη γιορτή, όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος. Επίσης, αναφέρθηκε και στο μέλλον της κλασσικής κολύμβησης, όπως εκείνος το βλέπει μέσα από τα παιδιά που συμμετέχουν, δηλώνοντας χαρακτηριστικά:

«Παρά τις δύσκολες συγκυρίες που βιώνουμε όλοι μας και κατ’ επέκταση και ο ελληνικός αθλητισμός, είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι από τη συμμετοχή των παιδιών σ’ αυτούς τους αγώνες, με τα περίπου 1.150 παιδιά που έλαβαν μέρος. Πιστεύω πως είναι από τα λίγα αθλήματα που βλέπω πως προσπαθούν και έχουν αυτή τη μαζικότητα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο. Το μόνο που ζητάμε για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε αυτό που έχει αρχίσει να χτίζεται, είναι ανοιχτά κολυμβητήρια, να έχουμε δηλαδή τους χώρους όπου οι αθλητές θα μπορούν να προπονούνται και να αγωνίζονται.

Νομίζω πως η βάση μας αυτή τη στιγμή στο χώρο είναι πολύ μεγάλη, με τα τόσα νέα παιδιά που ασχολούνται και αγαπούν αυτό που κάνουν. Ελπίζω πως η συμμετοχή θα είναι ακόμη μεγαλύτερη στους επόμενους αγώνες αυτών των ηλικιών. Υπάρχουν πολλοί νέοι κολυμβητές με προοπτικές εξέλιξης και αυτό είναι κάτι πάρα πολύ θετικό για το μέλλον. Βέβαια, εδώ πρέπει να αναφερθούμε λίγο και στις άλλες ημερίδες προαγωνιστικών που γίνονται σ’ όλη την Ελλάδα. Από τη Θεσσαλονίκη και τους υπεύθυνους εκεί, μας έφτασε η πληροφορία πως λαμβάνουν μέρος 600-700 παιδιά, όπως επίσης και στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας, η συμμετοχή είναι αρκετά μεγάλη. Όλο αυτό, θεωρώ πως είναι μία καλή «μαγιά» για τα επόμενα χρόνια, γιατί ίσως εδώ μέσα αυτή τη στιγμή να γεννιέται ένας μεγάλος αθλητής/τρια και ένα σπουδαίο ταλέντο που θα σηκώσει ψηλά την ελληνική σημαία».

Ο κ. Κραουνάκης συνέχισε αναφερόμενος στα προβλήματα που υπάρχουν στον υγρό στίβο και κατά πόσο αυτά επηρεάζουν αθλητές και προπονητές στη δουλειά τους, ενώ έκλεισε μιλώντας και για τον μεγάλο στόχο της Ομοσπονδίας, λέγοντας:

«Πιστεύω πως σε συνεργασία με την πολιτεία, αλλά κυρίως με την τοπική αυτοδιοίκηση, αφού τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στην επαρχία, υπάρχουν οι τρόποι που μπορούν να λειτουργήσουν τα κολυμβητήρια και μπορούν να βρεθούν λύσεις. Ειδικά στην επαρχία, οι σύλλογοι έχουν αναλάβει μεγάλο κόστος για τη λειτουργία των εκάστοτε κολυμβητηρίων, προσπαθώντας παράλληλα με διάφορους τρόπους να εξισορροπήσουν τα έξοδα με τα έσοδα τους. Παίρνοντας λοιπόν παράδειγμα από αυτή την τακτική, θα μπορέσουν όλοι οι δήμοι να προσαρμοστούν στα τωρινά οικονομικά δεδομένα. Άρα χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από όλους και όχι να περιμένουμε να μας έρθουν όλα «μάνα εξ’ ουρανού». Από την άλλη, και οι αθλητές πρέπει να είναι αισιόδοξοι και μαχητές. Όλοι βιώνουν την άσχημη κατάσταση που περνάει ο χώρος, στερούμενοι βασικά πράγματα για την εξέλιξη και την επιτυχία τους, αλλά πρέπει να παλεύουν και να προσπαθούν όσο μπορούν για να πάνε ψηλά, όπως και κάνουν δηλαδή και χαίρομαι πολύ γι’ αυτό.

Μεγάλος στόχος της Ομοσπονδίας είναι να ανανεώσουμε όσο μπορούμε τις Εθνικές μας ομάδες. Υπάρχουν πολλά παιδιά, που είναι σπουδαίοι αθλητές και έχουν χαρίσει μεγάλες στιγμές στην Ελλάδα, αλλά είναι σε μία προχωρημένη ηλικία πια και σιγά σιγά κάποιοι από αυτούς θα αρχίσουν να αποσύρονται από το χώρο. Έτσι κοιτάμε μπροστά και θέλουμε να εντάξουμε νέα παιδιά στις Εθνικές, με προοπτικές να φτάσουν και ακόμη να ξεπεράσουν τους νυν πρωταθλητές μας».

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ

Νίκος Χαραλαμπόπουλος