ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ / ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΡΕΤΣΟΛΙΑΣ

«Υψηλό το επιπέδο των Ελλήνων πρωταθλητών»

  23.06.2020 12:33       2045

Ο Κώστας Μερετσόλιας αποτελεί έναν από τους επίλεκτους της κλασικής κολυμβησης. Ο πρόσθιος πρωταθλητής του ΑΟ Παλαιού Φαλήρου τρέφει όνειρα για τις μεγάλες διοργανώσεις του 2021 και εκφράζει την άποψη ότι η ΚΟΕ έχει επιτελέσει σπουδαίο έργο στην επίλυση πολλών προβλημάτων που ταλανίζουν τον χώρο τα τελευταία χρόνια.

Ο Κώστας λατρεύει την κολύμβηση και ομολογεί ότι τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα. Με πολύ κλάμα και γκρίνια βρέθηκε στο νερό.

«Το κολύμπι για μένα ξεκίνησε στα τέσσερά μου, όταν οι γονείς μου θέλησαν να μάθω να κολυμπάω. Η αλήθεια είναι πως στην αρχή δεν μου άρεσε, αλλά μετά από έναν χρόνο, με πολύ κλάμα, γρίνια και με μεγάλη επιμονή τον γονιών μου, άρχισα να βρίσκω την θέση μου στο νερό και σταδιακά έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου. Από την αρχή της κολυμβητικής μου καριέρας κολυμπούσα στην ομάδα της Αργυρούπολης και τις τελευταίες δύο σεζόν συνεχίζω στο Παλαιό Φάληρο».

Ο Κώστας Μερετσόλιας έχει σημαντικό παρελθόν και λαμπρό μέλλον.

«Οι σημαντικότερες στιγμές της καριέρας μου είναι η 8η θέση στα 200 πρόσθιο το 2015 στο Ευρωπαϊκό των εφήβων και η 5η θέση στην αντίστοιχη διοργάνωση, έναν χρόνο μετά, στα 4Χ100 μικτή ομαδικής. Έκτοτε η καλύτερη επίδοση για μένα ήταν ακριβώς πριν την καραντίνα, όταν έκανα την καλύτερο φετινό χρόνο στα 100 πρόσθιο στην Ελλάδα».

Όλες οι κορυφές διοργανώσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο μετατέθηκαν λόγω της πανδημίας για το 2021. Οι στόχοι του φετινού καλοκαιριού είναι περιορισμένοι για τον Κώστα, όπως και για κάθε άλλον Έλληνα πρωταγωνιστή της κλασικής κολύμβησης.

«Για την σεζόν που διανύουμε, δεδομένων των πρωτόγνωρων αυτών συνθηκών, οι στόχοι μου είναι απλοί. Να προπονηθώ αρκετά ώστε να καλύψω το διάστημα της αποχής που προηγήθηκε, με απώτερο στόχο να είμαι έτοιμος για την επόμενη σεζόν και δεύτερον να είμαι σε θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα να ....βγάλω μια καλή επίδοση με βάση τα φετινά δεδομένα».

Το 2021 περιλαμβάνει μεγάλες προκλήσεις για τον Κώστα.

«Για το ‘21, επιδίωξή μου είναι να βελτιωθώ σημαντικά, να είμαι ακόμα πιο γρήγορος και να μπορέσω να είμαι σε θέση να διεκδικήσω μια θέση σε μεγάλη διοργάνωση με την Εθνική ομάδα των ανδρών».

Ο Κώστας τρέφει μεγάλη εκτίμηση στους πρεσβευτές της ελληνικής κλασικής κολύμβησης και μας αποκαλύπτει τα πρότυπά του στην διεθνή σκηνή.

«Από μικρός θυμάμαι που θαύμαζα, όπως οι περισσότεροι, τον Μαικλ Φελπς, για τον τρόπο που κολυμπούσε και την ικανότητά του να κολυμπάει σε ανώτατο επίπεδο πολλά αγωνίσματα, ενώ πλέον δεν θαυμάζω τόσο ονόματα, όσο το επίπεδο δουλειάς και τα επιμέρους στοιχεία, όπως τα υποβρύχια του Ντρέσελ, το κολύμπι του Μίλακ, το δεύτερο κατοστάρι του Τσουπκόφ».

«....Αλλά δεν χρειάζεται να ψάξει κάποιος τόσο μακριά για να βρει άξιους αθλητές καθώς και εμείς έχουμε κολυμβητές σε υψηλό επίπεδο, με αξιόλογες διεθνείς διακρίσεις, γεγονός που είναι σημαντικό καθώς αυτοί οι αθλητές αποτελούν έμπνευση και δίνουν κίνητρο σε νέους κολυμβητές να κυνηγήσουν τα όνειρά τους και ανοίγουν τον δρόμο για ακόμα περισσότερες επιτυχίες στο μέλλον».

Τα προβλήματα στον χώρο της κλασικής κολύμβησης στην Ελλάδα είναι πολλά και διαχρονικά. Σύμφωνα με την εκτίμηση του πρόσθιου πρωταθλητή η κολυμβητική ομοσπονδία έχει επιτελέσει σημαντικό έργο.

«Προβλήματα υπάρχουν πάντα και ιδανικές συνθήκες προπόνησης δύσκολα επιτυγχάνονται. Από αυτά τα προβλήματα, κάποια σχετίζονται με τα κολυμβητήρια, καθώς δεν υπάρχει πολλές φορές αρκετός χώρος στις διαδρομές, η θερμοκρασία του νερού δεν είναι πάντα η επιθυμητή ή δεν υπάρχει ο απαιτούμενος εξοπλισμός μέσα και έξω από το νερό. Για να υπερβούμε τέτοιου είδους θέματα, η λύση είναι συνήθως χρονοβόρες μετακινήσεις και προσωπικά έξοδα που επιβαρύνουν τους αθλητές. Τέτοιου είδους προβλήματα, και άλλα πολλά, καθιστούν τις επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών ακόμα πιο άξιες, αν αναλογιστούμε πως οι συναθλητές μας σε άλλες χώρες δεν έχουν τα ίδια “εμπόδια” στην καθημερινή τους προετοιμασία.
Ένα ακόμη θέμα που θα ήθελα να τονίσω είναι η στήριξη της Ομοσπονδίας. Η ΚΟΕ έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες, ειδικά τα τελευταία χρόνια, να δώσει λύσεις σε αρκετά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Ευελπιστώ όμως πως θα γίνουν προσπάθειες για ακόμα περισσότερες δράσεις από την Ομοσπονδία, με στόχο ένα καλύτερο επίπεδο κολύμβησης και πως θα δοθούν περισσότερες ευκαιρίες σε μεγαλύτερο αριθμό κολυμβητών».

«Τέλος θα ήθελα και εγώ να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που με στηρίζουν προσωπικά. Πρώτα, την ομάδα μου, τον ΑΟΠΦ, η οποία με στήριξε και με εμπιστεύτηκε και χαίρομαι ιδιαίτερα που είμαι μέλος της και προσπαθώ να συνεισφέρω με τις επιδόσεις μου όσο περισσότερο γίνεται, και ειδικότερα τον προπονητή μου Ευάγγελο Κοζομπόλη και όλους τους προπονητές της ομάδας, αλλά και τους συναθλητές μου για την μεγάλη και ενωμένη ομάδα που έχουμε δημιουργήσει και την πολύ καλή συνεργασία. Επίσης, ευχαριστώ πολύ την εταιρία αθλητικής ένδυσης Arena και τον κύριο Ρέτζιο για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε, γεγονός που εκτιμώ ιδιαίτερα, τον γιατρό κύριο Αντωνακάκη, τον γυμναστή μου κύριο Προβολισιάνο, καθώς επίσης και όλους όσους με στήριξαν και δεν έχασαν την πίστη τους σε εμένα όλα αυτά τα χρόνια. Και ένα ξεχωριστό και ειλικρινά μεγάλο ευχαριστώ σε φίλους μου και συμφοιτητές μου, των οποίων η βοήθεια είναι ο λόγος που συνεχίζουν ομαλά και σε φυσιολογικούς ρυθμούς οι σπουδές μου όσο αυτό είναι δυνατόν».

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: ΝβΧ