ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ / ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΧΟΥΜΑ

«Και μπορούμε και θελουμε»

  27.10.2020 11:19       1204

Οι πρώτες κολυμβητικές ημερίδες ορίων στα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά και στην ελληνική επικράτεια, ολοκληρώθηκαν. Διάχυτη είναι η ικανοποίηση για τον τρόπο με τον οποίο οργανώθηκαν κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες τις οποίες επέβαλαν τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα του ΕΟΔΥ και της ΓΓΑ, αλλά και για την θετική ανταπόκριση που επέδειξαν οι αθλητές, οι προπονητές και οι σύλλογοι σε αυτή την προσπάθεια.

Έντονος όμως είναι ο προβληματισμός στους κύκλους των ιθυνόντων του αθλήματος για την επόμενη μέρα. Ο κορονοϊός είναι εδώ, ταλανίζει και προβληματίζει την ελληνική κοινωνία και κατά συνέπεια τον ελληνικό αθλητισμό. Κανείς δεν μπορεί με σιγουριά να προγραμματίσει το αύριο.

Για το σήμερα και το αύριο εκφράζεται μέσα από την επίσημη σελίδα της κολυμβητικής ομοσπονδίας ο τεχνικός σύμβουλος κύριος Χριστόδουλος Χούμας. Η αρχική αναφορά γίνεται στην ολοκλήρωση των ημερίδων που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα.

«Έγινε μια μεγάλη προσπάθεια από την Ομοσπονδία για την ολοκλήρωση αυτών των αγώνων. Οι ιδιαιτερότητες ήταν γνωστές και ο τρόπος διεξαγωγής των αγώνων εξαιρετικά δύσκολος αφού έπρεπε να ακολουθηθούν κατά γράμμα οι κρατικές οδηγίες. Δεν ξεφύγαμε ούτε κατ’ ελάχιστο. Οι αγώνες φέτος πραγματοποιήθηκαν νωρίτερα χρονικά για να χρησιμοποιηθούν ανοιχτά κολυμβητήρια, τα οποία προσδίδουν μεγαλύτερη ασφάλεια σε όλους. Ο καιρός ήταν σύμμαχός μας και αποφύγαμε τα προβλήματα. Στο Ηράκλειο βέβαια, εκεί όπου το κολυμβητήριο είναι κλειστό για λόγους ανακαίνισης, δεν μπορέσαμε να κάνουμε αγώνες και αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το δούμε άμεσα. Στην Αττική κολύμπησαν περισσότερα από 1600 άτομα, ενώ μεγάλοι ήταν οι αριθμοί και στις υπόλοιπες περιφέρειες. Προτεραιότητα της Ομοσπονδίας είναι τα παιδιά να παραμείνουν στο χώρο και να μην αναστείλουν τις δραστηριότητές τους λόγω πανδημίας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΚΟΕ είναι τεράστια και έχουν σχέση όχι μόνο με την αγωνιστική δραστηριότητα, αλλά με την λειτουργία των κολυμβητηρίων, τα οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τα σωματεία και την τεράστια ανάγκη να στηριχθεί ο ελληνικός ερασιτεχνικός αθλητισμός» υποστηρίζει ο κύριος Χούμας και προσθέτει:

«Οι συνθήκες που επικρατούν λόγω κορονοϊού στην χώρα μας αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργούν ανασφάλεια και αδυναμία εκτίμησης των δεδομένων στο εγγύς μέλλον. Βλέποντας και κάνοντας, έτσι προχωρούμε μέρα με τη μέρα. Ο προγραμματισμός της Ομοσπονδίας είναι γνωστός, έχει αναρτηθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της, αλλά τα ερωτηματικά είναι τεράστια.  Μακάρι να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε το καλεντάρι μας. Να πραγματοποιήσουμε όλους τους αγώνες. Είμαστε όμως έντονα προβληματισμένοι».

Ο κύριος Χούμας στέκεται ιδιαίτερα στην προπαρασκευή των κολυμβητών και κολυμβητριών των Εθνικών ομάδων οι οποίοι καλούνται να εκπροσωπήσουν την χώρα μας σε κορυφαίες διοργανώσεις όπως είναι το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βουδαπέστης και η Ολυμπιάδα του Τόκιο, εάν και εφόσον φυσικά πραγματοποιηθούν.

«Τα δεδομένα δε μας βοηθούν. Θα μπορέσουμε για παράδειγμα να κάνουμε οργανωμένα και ποιοτικά Καμπ προετοιμασίας για τους κορυφαίους αθλητές μας; Θα μπορέσουν τα παιδιά να ταξιδέψουν στο εξωτερικό; Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με σιγουριά το μέλλον σε μία ολυμπιακή χρονιά. Θέλαμε για παράδειγμα να πραγματοποιήσουμε ένα Καμπ για τους επιλεγμένους αθλητές μας στην Πτολεμαΐδα. Η πόλη βρίσκεται στο κόκκινο. Πως μπορούμε να οργανώσουμε μια τόσο σοβαρή προετοιμασία με αυτά τα δεδομένα; Υπάρχουν επίσης κι άλλα ερωτηματικά που έχουν σχέση με την ασφάλεια των παιδιών. Χρειαζόμαστε την στήριξη και την βοήθεια της Πολιτείας και του ΕΟΔΥ. Προκύπτουν σοβαρά θέματα διαδικασιών και οικονομικής φύσης. Ένα πρότυπο Καμπ προπαρασκευής των κορυφαίων αθλητών και αθλητριών μας προϋποθέτει αλλεπάλληλα τεστ COVID-19 και σημαντικά πρωτόκολλα που έχουν μεγάλα κόστη και απαιτούν ιδιαίτερες και κοστοβόρες διαδικασίες. Μπορούμε και θέλουμε να κάνουμε τα πάντα αλλά, μόνο σε συνεργασία με την Πολιτεία και τον ΕΟΔΥ, μπορούν να επιτευχθούν όλα σε αυτές τις ιδιαίτερες ημέρες» καταλήγει ο κύριος Χούμας.

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: ΝβΧ