ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ / ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΣΑΤ 2018

Κορυφαία ομάδα για το 2018 ο Ολυμπιακός

  14.12.2018 21:21       1370

Πραγματοποιήθηκε σήμερα (14/12), η εκδήλωση των 65ων Αθλητικών Βραβείων του ΠΣΑΤ, για τους κορυφαίους του Ελληνικού αθλητισμού για το 2018, στο Μέγαρο Μουσικής.

Βραβεύτηκαν οι κορυφαίοι αθλητές, αθλήτριες και ομάδες της χρονιάς, μετά από ψηφοφορία την Αθλητικών Συντακτών, με την ανδρική ομάδα υδατοσφαίρισης του Ολυμπιακού να αναδεικνύεται καλύτερη ομάδα για το 2018, μετά και την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στη Γένοβα. Επίσης, αρκετές ήταν οι υποψηφιότητες αθλητών και ομάδων από το χώρο του υγρού στίβου. 

Την ανδρική ομάδα υδατοσφαίρισης του Ολυμπιακού, πλαισίωσαν στις υποψηφιότητες, η Εθνική ομάδα πόλο τον γυναικών, η οποία κατέλαβε τη δεύτερη θέση, καθώς και η Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των Εφήβων που κατέλαβε την Τρίτη. Ο Έλληνας κολυμβητής, Κρίστιαν Γκολομέεβ, αναδείχθηκε τρίτος κορυφαίος αθλητής για το έτος, πίσω από τον Λευτέρη Πετρούνια και τον Στέφανο Τσιτσιπά. Τέλος, ο Θοδωρής Βλάχος βρέθηκε στην τριάδα των κορυφαίων προπονητών, καταλαμβάνοντας την 3η θέση, πιάσω από τον Δημήτρη Ράφτη και το Γιώργο Πομάσκι.

Στα 65α Αθλητικά Βραβεία του ΠΣΑΤ, τιμήθηκε με το βραβείο «Κοινωνικής Προσφοράς» η οικογένεια Γούνα, για την προσφορά των μελών της στο χώρο του αθλητισμού.

Ο Θοδωρής Βλαχός δήλωσε από το βήμα τα εξής: «Πριν το 2002, ήμουν βοηθός προπονητή στην ομάδα που κατέκτησε για πρώτη φορά το Champions League στη Βουδαπέστη. Υπήρξε μία περίοδος, κατά την οποία ο ολυμπιακός δεν πρωταγωνιστούσε στην Ευρώπη, όμως τα τελευταία χρόνια, ονειρευτήκαμε ξανά να κατακτήσουμε έναν Ευρωπαϊκό τίτλο. Το οργανώσαμε, βάλαμε στόχο και πήραμε πολλές πρωτοβουλίες για να βελτιωθούμε, κυρίως, αγωνιστικά και να φτάσουμε εκεί που φτάσαμε σήμερα. Πριν από δύο χρόνια, το 2016, βρεθήκαμε μία ανάσα, καθώς ηττηθήκαμε στον τελικό της κορυφαίας συλλογικής διοργάνωσης, Παρ’ όλα αυτά, είχαμε υπομονή και με τα παιδιά αυτά, που είναι περισσότερο από εφτά χρόνια μαζί, φτάσαμε στην κορυφήε τα παιδιά αυτά, που είναι περισσότερο από εφτά χρόνια μαζί, φτάσαμε στην κορυφή και μάλιστα νικήσαμε την Προ Ρέκο, που είναι η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης τα τελευταία 10 χρόνια. Έχω κορυφαίους αθλητές και είμαι πάρα πολύ χαρούμενος γι’ αυτό και ήταν αναμενόμενο να έρθει, κάποτε, αύτη η στιγμή».

Ο αρχηγός των «ερυθρολεύκων», Γιάννης Φουντούλης, με τη σειρά του δήλωσε: «Ο Έλληνας έχει στο DNA το πόλο. Όπως είπε και ο προπονητής μου, τα τελευταία χρόνια δουλεύαμε με αυτό το όνειρο, να φτάσουμε στην κορυφή της Ευρώπης. Έχουμε ένα εξαιρετικό κλίμα στην ομάδα, που σίγουρα έπαιξε το ρόλο του και καταφέραμε να κάνουμε το όνειρο, πραγματικότητα. Αρκετά χρόνια οικοδομούμε αυτή την προσπάθεια και ελπίζουμε στο μέλλον να φτάσουμε και πάλι ψηλά».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, ο οποίος ήταν και πρώην διεθνής πολίστας, έδωσε το βραβείο στην ομάδα του Ολυμπιακού και δήλωσε: «Για μένα, η γιορτή του ΠΣΑΤ είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό, γιατί είδα τους ανθρώπους «θρύλους» που μεγάλωσα σαν παιδί, τους αθλητές της ομάδας μπάσκετ της ΑΕΚ, του «θρύλους» της Εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου που μας έκαναν περήφανους και συμπλήρωσαν πάνω από 100 συμμετοχές με την Εθνική ομάδα. Βέβαια, η καρδιά μου είναι με το πόλο, όπου τρεις ομάδες του αθλήματος διεκδικούσαν την πρώτη θέση, όπου την πήρε ο Ολυμπιακός, οποίος έκανε κάτι ακατόρθωτο, κέρδισε μέσα στη Γένοβα την Προ Ρέκο, κάτι που είναι παρά πολύ δύσκολο. Ξέρετε όλοι που ασχολείστε με τα ομαδικά αθλήματα, ότι το να κερδίζεις τους Ιταλούς μέσα στο «σπίτι» τους είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο. Θέλω, επίσης, να πω ότι τα παιδιά που πήραν μετάλλια στην ολυμπιάδα νέων, στο Μπουένος Άιρες, είναι το μέλλον, όπως και να συγχαρώ τους δυο κορυφαίους αθλητές, την Άννα Κορακάκη και τον Λευτέρη Πετρουνια».

Ο προπονητής της Εθνικής ομάδας των Εφήβων, Δημήτρης Κραβαρίτης δήλωσε: «Το σημαντικό είναι ότι τρεις ομάδες του υγρού στίβου βρεθήκαμε να διεκδικούμε το βραβείο της καλύτερης ομάδας της χρονιάς. Όπου και να πήγαινε το «φλουρί» θα ήτανε μία ικανοποίηση για όλους. Δίκαια το πήρε ολυμπιακός, καθώς έφερε και πάλι, σε σωματειακό επίπεδο, μία μεγάλη επιτυχία. Εύχομαι του χρόνου και πάλι να είμαστε εδώ και κάποια ομάδα του υγρού στίβου να φέρει και πάλι την πρώτη θέση στο άθλημα που υπηρετούμε και αγαπάμε».

Η Έλενα Κούβδου, η οποία είναι μέλος της προπονητικής ομάδας της Εθνικής γυναικών δήλωσε τα εξής: «Η Εθνική ομάδα των γυναικών έχει αποδείξει ότι είναι μία από τις καλύτερες ομάδες στο  του Ελληνικού αθλητισμού, έχουμε δείξει συνέπεια και μόνες μας έχουμε ανεβάσει τον πήχη τόσο ψηλά. Εγώ πλέον βρίσκομαι από άλλη θέση, καθώς από την αθλητική έχω περάσει στην προπονητική και πιστεύω ότι αυτή η ομάδα έχει σπουδαίο παρελθόν, παρόν και μέλλον. Στόχος μας είναι η παρουσία στην επόμενη ολυμπιάδα και βήμα βήμα βλέπουμε στη συνέχεια». 

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Γιώργος Μορφέσης, δήλωσε: «Η επιλογή των 3 ομάδων απο την υδατοσφαίριση, στην ψηφοφορία των Αθλητικών Συντακτών για την κορυφαία ομάδα της χρόνιας, μας κανει ιδιαίτερα περήφανους για το άθλημα μας κ οτι εχει προσφέρει στον ελληνικό αθλητισμό. Η ελληνική υδατοσφαίριση ειναι απο τις κορυφαίες δυνάμεις του κόσμου και έχει διάρκεια στα χρόνια. Αυτή είναι η επίσημη αγαπημένη».

Με τη σειρά του, ο Κρίστιαν Γκολομέεβ, ο οποίος κατέλαβε την τρίτη θέση στους κορυφαίους αθλητές της χρονιάς, δήλωσε: «Αρχικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους αθλητικούς συντάκτες που μου έκαναν τη τιμή να με συμπεριλάβουν στους καλύτερους αθλητές της χρονιάς, πίσω από δύο πολύ σπουδαίους αθλητές, όπως ο Λευτέρης Πετρούνιας και ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Ένας τέτοιος τίτλος είναι πρωτόγνωρος για εμένα και πραγματικά με γεμίζει συναισθήματα χαράς για την αναγνώριση που εισπράττω από ένα τόσο αξιόλογο σύνδεσμο, τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου. Το Βραβείο του τρίτου καλύτερου αθλητή με τιμάει ιδιαίτερα και με ενθαρρύνει ακόμα περισσότερο να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό στις προσεχείς αγωνιστικες υποχρεώσεις μου. Θα το αφιερώσω σε όλους τους Έλληνες που μου έδειξαν την χαρά τους με τη επιτυχία μου να βρεθώ στο βάθρο των Πανευρωπαϊκών, το καλοκαίρι που μας πέρασε , στη γυναίκα μου Lindsay, που με στηρίζει σε ότι κάνω και τους θείους μου που είναι πάντα δίπλα μου. Εύχομαι για τη καινούργια χρονιά, να έχουμε την υγεία μας όλοι οι αθλητές υψηλού πρωταθλητισμού και όχι μόνο και όσο γίνεται καλύτερες συνθήκες προετοιμασίας. Το μόνο που θέλω να εγγυηθώ, λοιπόν, ειναι σκληρή δουλειά και προετοιμασία, γιατί θέλω να πρωταγωνιστήσω στις πρώτες θέσεις».

Τέλος, ο Αλέξανδρος Γούνας, ο οποίος βραβεύτηκε, τόσο με την ομάδα του Ολυμπιακού, όσο και με την οικογένειά του για την προσφορά της στον αθλητισμό, δήλωσε: «Είμαι κάτι ξεχωριστό, όσες φορές και να βραβευτείς. Ελπίζω να καταφέρουμε και φέτος να είμαστε ανάμεσα στις κορυφαίες ομάδες, καθώς για εμάς είναι ένα κίνητρο να ερχόμαστε εδώ κάθε χρόνο και να διεκδικούμε το έπαθλο. Σχετικά με την τιμή στην οικογένειά μου, ο καθένας μας έχει προσφέρει από κάτι στον αθλητισμό και είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα που είμαι μέλος αυτής της οικογένειας. Ο αθλητισμός με έπλασε και με έκανε να είμαι αυτός που είμαι και έμεινα έξω από κακές συνήθειες».

 Δεν είναι η πρώτη φορά, όπου η ΚΟΕ έχει την τιμητική της σε αυτές τις βραδιές. Αναλογίες διακρίσεις έχουν συμβεί και στο παρελθόν. Σύμφωνα με τις στατιστικές του συναδέλφου δημοσιογράφου, Ξενοφώντα Χήτα, ο υγρός στίβος έχει τιμηθεί πολλές φορές.

ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ  ΤΟΥ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ ΣΤΑ ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΤΟΥ ΠΣΑΤ

 

1965 Δημήτρης Καρύδης (ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ)

1966 Δημήτρης Καρύδης (ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ)

1973 Ελένη Αυλωνίτου (ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ)

1976 Σοφία Δάρα (ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ)

1977 Εθνικός (ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ) & Σοφία Δάρα (ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ)

1981 Εθνική Ομάδα Ανδρών (ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ)

1984 Εθνική Ομάδα Ανδρών (ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ)

1985 Χαράλαμπος Παπανικολάου (ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ)

1986 Έλλη Ρουσσάκη (ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ)

1987 Έλλη Ρουσσάκη (ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ)

1991 Χριστίνα Θαλασσινίδου (ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ)

2001 Εθνική Ομάδα Εφήβων (ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ)

2002 Ολυμπιακός (ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΑΝΔΡΩΝ)

2005 Άρης Γρηγοριάδης (ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ)

2010 ΝΟ Βουλιαγμένης (ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ)

2011 Σπύρος Γιαννιώτης (OPEN WATER) & Μαριάννα Λυμπερτά (OPEN WATER) & Εθνική Ομάδα Γυναικών (ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ)

2012 Σπύρος Γιαννιώτης (OPEN WATER)

2013 Σπύρος Γιαννιώτης (OPEN WATER)

2014 Νίκος Γέμελος / Προπονητής (OPEN WATER)

2015 Εθνική Ομάδα Ανδρών (ΥΔΑΤΟΣΦΑΡΙΣΗ)

2017 Εθνική Ομάδα Νέων ανδρών (ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ)

2018 Ολυμπιακός (ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ)

ΣΥΝΟΛΑ

ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ 10 (1977, 1981, 1984, 2001, 2002, 2010, 2011, 2015, 2017, 2018)

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ 8 (1965, 1966, 1973, 1976, 1985, 1986, 1987, 2005)

OPEN WATER 5 (2011, 2012, 2013, 2014)

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ 1 (1991)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο θεσμός ξεκίνησε το 1954 και μέχρι το 1963 βραβευόταν ένας αθλητής. Από το 1964 έως το 1975 βραβευόταν τρεις, από το 1973 μπήκαν στην ψηφοφορία και οι αθλήτριες, ενώ από το 1976 μέχρι σήμερα βραβεύονται τρεις ανά κατηγορία (Αθλητής, Αθλήτρια, Ομάδα)

Γραφείο τύπου ΚΟΕ: ΝβΧ