ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ / ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΣΑΤ

Κορυφαίος αθλητής για τρίτη συνεχόμενη χρονιά ο Σπύρος Γιαννιώτης

  16.12.2013 21:10       1081

ΦΩΤΟ: Ο Σπύρος Γιαννιώτης παραλαμβάνει από τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιάννη Ανδριανό, το Έπαθλο του Κορυφαίου Αθλητή για το 2013

Για τρίτη διαδοχική χρονιά, ο Σπύρος Γιαννιώτης αναδεικνύεται ως ο κορυφαίος αθλητής της Ελλάδας στα αποψινά βραβεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ) στην αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» στο ΣΕΦ.

Είναι μία επιτυχία που όμοιά της έχουν πετύχει ο Κώστας Κεντέρης και η Κατερίνα Θάνου το 2000, το 2001 και το 2002, ως ο καλύτερος αθλητής και η καλύτερη αθλήτρια της Ελλάδας.

Ο Σπύρος, που συγκέντρωσε 1951 ψήφους, έρχεται να «ακουμπήσει» την Πηγή Δεβετζή, αθλήτρια του Στίβου, η οποία έχει κατακτήσει τον τίτλο τέσσερις φορές, όχι όμως διαδοχικές.

Την δεύτερη θέση στην ψηφοφορία των Ανδρών κατέκτησε ο Βασίλης Σπανούλης του μπασκετικού Ολυμπιακού με 701 ψήφους, ενώ τρίτος ήρθε ο Παναγιώτης Γκιώνης, αθλητής του πινγκ πονγκ με 506 ψήφους.

Βέβαια, στον Σπύρο Γιαννιώτη θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι εκτός από τις τρεις πρωτιές που έχει στα βραβεία του ΠΣΑΤ (2011, 2012, 2013), τα τελευταία χρόνια συγκαταλέγεται σχεδόν μόνιμα στους τρεις καλύτερους Έλληνες αθλητές. Επίσης, η νίκη του αποτελεί την 21η πρωτιά του υγρού στίβου για αθλητές, αθλήτριες και ομάδες στον συγκεκριμένο θεσμό.

Έχουν προηγηθεί 9 πρωτιές από την κολύμβηση και, συγκεκριμένα, από τον Δημήτρη Καρύδη (2 φορές), την Σοφία Δάρα (2 φορές) την Έλλη Ρουσάκη (2 φορές), τον Άρη Γρηγοριάδη (1 φορά), τον Χαράλαμπο Παπανικολάου (1 φορά) και την Ελένη Αυλωνίτου (1 φορά).

Ο χώρος της υδατοσφαίρισης έχει αναδείξει 7 πρωτιές σε ομάδες. Συγκεκριμένα, τον τίτλο πήραν η Εθνική Ανδρών (2 φορές), η Εθνική Εφήβων (1 φορά), η Εθνική Γυναικών (1 φορά), ο Ολυμπιακός στους Άνδρες (1 φορά) ο Εθνικός Πειραιά στους Άνδρες (1 φορά) και ο ΝΟ Βουλιαγμένης στις Γυναίκες (1 φορά).

Για την ανοιχτή θάλασσα (OPEN WATER) υπάρχουν 4 πρωτιές, οι 3 του Σπύρου Γιαννιώτη και αυτή της Μαριάννας Λυμπερτά, ενώ για την συγχρονισμένη κολύμβηση υπάρχει η πρωτιά της Χριστίνας Θαλασσινίδου.

Στη σημερινή διαδικασία, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, η Εθνική ομάδα Νεανίδων στην υδατοσφαίριση, η οποία κατέκτησε την πρώτη θέση στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Κωνσταντινούπολης, ήρθε τρίτη στην ψηφοφορία των ομάδων με 827 ψήφους, πίσω από την Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου (1743 ψήφους) και την ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού (1048 ψήφους).

Πολύ μεγάλη επιτυχία ήταν και αυτή της Κέλλυς Αραούζου, η οποία με 486 βαθμούς πήρε την τέταρτη θέση μεταξύ των γυναικών. Την πρώτη θέση κατέκτησε η κωπηλάτρια, Κατερίνα Νικολαΐδου, η Βάσω Βουγιούκα της ξιφασκίας ήρθε δεύτερη, ενώ την τρίτη θέση κατέκτησε η Μαρία Πρεβολαράκη της πάλης.

Επίσης, σημαντική ήταν η διάκριση της διεθνούς πολίστριας, Ελευθερίας Πλευρίτου, η οποία με 129 ψήφους πήρε την έκτη θέση στην ατομική κατάταξη των γυναικών.

Ακόμα, ο κολυμβητής Απόστολος Χρήστου κατετάγη 11ος στους άνδρες με 77 βαθμούς, η κολυμβήτρια Νόρα Δράκου ήρθε 9η στις γυναίκες με 80 βαθμούς, η πολίστρια του ΝΟ Βουλιαγμένης, Ελένη Ξενάκη πήρε την 14η θέση στις γυναίκες με 19 βαθμούς, η Δέσποινα Σολωμού της συχρονισμένης κολύμβησης ήρθε 15η με 17 βαθμούς, η πολίστρια του Ολυμπιακού, Άλκηστη Αβραμίδου, 16η με 14 βαθμούς και η Κριστέλ Βουρνά από την κολύμβηση, 29η με 3 βαθμούς.

Στις ομάδες, εκτός από την Εθνική Νεανίδων που ήρθε δεύτερη, η ομάδα του OPEN WATER με τους Σπύρο Γιαννιώτη, Αντώνη Φωκαΐδη και Κέλλυ Αραούζου ήρθε όγδοη με 111 βαθμούς, η Εθνική ομάδα Νέων Γυναικών του πόλο πήρε την 16η θέση με 11 βαθμούς, η Εθνική ομάδα 4Χ100 ελεύθερο κολύμβησης στους Μεσογειακούς Αγώνες πήρε την 19η θέση με 5 βαθμούς, όσους πήρε και το δίδυμο Παπαρούνα – Φαφαλή στις καταδύσεις.

Η Εθνική ομάδα των Ανδρών στο πόλο πήρε την 23η θέση με 4 βαθμούς, ενώ η ανδρική ομάδα του Ολυμπιακού και η Εθνική Γυναικών πήραν την 25η θέση με 3 βαθμούς.

Ο Γιώργος Μορφέσης, προπονητής της ομάδας πόλο Νεανίδων, κατέκτησε την τρίτη θέση στους προπονητές (883 ψήφους), με πρώτο τον Φερνάντο Σάντος (ομοσπονδιακός τεχνικός ποδοσφαίρου, 1655 ψήφους) και δεύτερο τον Γιώργο Μπαρτζώκα (προπονητή του μπασκετικού Ολυμπιακού, 1141 ψήφους). Ο Νίκος Γέμελος, ομοσπονδιακός προπονητής της κολύμβησης, ήταν 4ος στη λίστα των προπονητών με 318 βαθμούς, ενώ ο προπονητής της ανδρικής ομάδας πόλο του Ολυμπιακού, Θοδωρής Βλάχος ήρθε 19ος με 3 βαθμούς

Επίσης, τιμήθηκε ο Απόστολος Χρήστου σαν ανερχόμενο ταλέντο στο χώρο του ελληνικού αθλητισμού, ενώ με το «Έπαθλο Κοινωνικής Προσφοράς» τιμήθηκε η οικογένεια Πλευρίτου, η οποία έχει δώσει στην ελληνική υδατοσφαίριση τρεις αθλήτριες, την Μαργαρίτα, την Ελευθερία και τη Βάσω.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΕ