ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ / ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΖΟΜΠΟΛΗΣ

Κοζομπόλης: «Μακάρι η βούληση να γίνει πράξη»

  16.04.2020 11:01       1755

Ο Βαγγέλης Κοζομπόλης, πρώην πρωταθλητής και επί σειρά ετών προπονητής κλασικής κολύμβησης, τοποθετείται μέσα από την ιστοσελίδα της κολυμβητικής ομοσπονδίας για την επόμενη μέρα στην δύσκολη πραγματικότητα που βιώνει ο ελληνικός αθλητισμός εν μέσω πανδημίας.

«Η πανδημία του Covid-19 διαμόρφωσε νέες πρωτόγνωρες συνθήκες διαβίωσης για τον άνθρωπο και δημιούργησε πολλά προβλήματα, τις συνέπειες των οποίων θα κληθεί η ανθρωπότητα να αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες, ίσως και χρόνια.
Σήμερα, οι ιθύνοντες καλούνται αφενός να προστατεύσουν και να διασφαλίσουν την υγεία όλων των ανθρώπων, αφετέρου να σχεδιάσουν έγκαιρα τη μετάβαση στην «επόμενη ημέρα», προβλέποντας λύσεις σε πολλά ζητήματα που θα ανακύψουν.
Η Υγεία, η Οικονομία, το Περιβάλλον, η Ειρήνη και η Αλληλεγγύη είναι οι βασικοί παράγοντες που ρυθμίζουν το βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων. Δυστυχώς, η πανδημία έχει τραυματίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους πρώτους δύο, με σημαντικές επιπτώσεις σε όλες τις ανθρώπινες δραστηριότητες μεταξύ των οποίων είναι και οι αθλητικές.

Παρακολουθώντας από την αρχή της κρίσης τις εξελίξεις, τόσο ο επαγγελματικός όσο και ο ερασιτεχνικός αθλητισμός αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες, οι οποίες δεν πρόκειται να εξαφανιστούν με το τέλος της πανδημίας.

Με μεγάλη χαρά, βλέπω ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα και δραστηριοποίηση των υπευθύνων προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο σε Παγκόσμιο όσο και σε Εθνικό επίπεδο.

Η Πολιτεία, πέρα από την εξαιρετικά αποτελεσματική αντιμετώπιση της Πανδημίας μέχρι σήμερα στην χώρα μας, δείχνει έντονο ενδιαφέρον για την «επόμενη ημέρα» και στον χώρο του Αθλητισμού και φαίνεται ότι θα σταθεί αρωγός στις προσπάθειες των Ομοσπονδιών, των Αθλητών, των Προπονητών, των Αθλητικών Σωματείων και Οργανισμών .

Ελπίζω και πιστεύω ότι θα υπάρξει ένας γόνιμος διάλογος τις επόμενες ημέρες μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων, με συγκεκριμένες προτάσεις, έτσι ώστε να διευκολυνθεί το δύσκολο έργο των αρμοδίων που θα κληθούν να καταρτίσουν έναν αποτελεσματικό σχεδιασμό εξόδου από την κρίση που έχει προκαλέσει η Πανδημία».
 
Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες;

«Α. Εξασφάλιση συνθηκών ασφαλούς και άρτιας προετοιμασίας των κορυφαίων αθλητών των Εθνικών ομάδων, που πρόκειται να εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στις μεγάλες Παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Β. Άμεση αναβάθμιση των υποδομών των αθλητικών εγκαταστάσεων όπου κρίνεται απαραίτητο, για να διασφαλιστεί η υγεία αθλητών, προπονητών, εργαζομένων, παραγόντων, θεατών και αθλουμένων.
Γ. Αναπτυξιακό πρόγραμμα με στόχο την ανάδειξη, της άρρηκτης σχέσης Άθλησης και Υγείας, των αξιών και των ιδανικών που πρεσβεύει ο Αθλητισμός, της ανάγκης για ενασχόληση όλου του πληθυσμού με κάποια αθλητική δραστηριότητα και ένα Πρόγραμμα στήριξης των Αθλητικών Σωματείων για την επόμενη τετραετία».
 
Τι πρέπει να κάνει η κολυμβητική Ομοσπονδία;

«Νομίζω ότι δεν θα βοηθούσε ο καθένας να τοποθετείται δημοσίως για το τι θα πρέπει να κάνει η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας. Προσωπικά έχω άποψη, ωστόσο πιστεύω ότι οι όποιες προτάσεις μας θα πρέπει να τίθενται υπόψη των υπευθύνων και εκεί να συζητούνται.

Τα τελευταία 4 χρόνια, πολλά νέα στοιχεία ως προϊόν εποικοδομητικού διαλόγου, έχουν μπει στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Κ.Ο.Ε. για το άθλημα της Κολύμβησης, έχουν αναπτυχθεί ευρύτερες συνεργασίες μεταξύ των προπονητών και θεωρώ ότι όλα αυτά έχουν μια θετική επίδραση στην άνοδο της Ελληνικής κολύμβησης, βάση των αποτελεσμάτων των τελευταίων ετών, χωρίς φυσικά να παραβλέπουμε ότι οι αθλητές παραμένουν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές και οι προπονητές τους καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία τους.

Εκτιμώ λοιπόν ότι και τώρα κάτι ανάλογο θα συμβεί, θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις μεταξύ των ειδικών, θα ακουστούν οι απόψεις των προπονητών, θα διαμορφωθούν εισηγήσεις από τους αρμόδιους και οι Διοικούντες της ΚΟΕ που έχουν και την ευθύνη, θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις που απαιτούνται, για να προστατεύσουν το έργο όλων των συντελεστών στο χώρο των αθλημάτων του Ελληνικού Υγρού Στίβου και να δημιουργήσουν νέες συνθήκες περεταίρω ανάπτυξης».
 
Ποια είναι η άποψή σας για την μετάθεση των Ολυμπιακών αγώνων;

«Η απόφαση μετάθεσης των Ολυμπιακών αγώνων για το 2021 ήταν μονόδρομος. Κανείς δεν ήθελε μια τέτοια εξέλιξη, δημιουργεί πολλά προβλήματα σε όλα τα επίπεδα, ωστόσο ήταν ουσιαστικά η μοναδική επιλογή που υπήρχε και σίγουρα πολύ καλύτερη από ενδεχόμενη ματαίωσή τους».
 
Πως πρέπει πλέον οι πρωταθλητές να προπαρασκευαστούν;

«Οι κορυφαίοι αθλητές μας είναι πολύ συνειδητοποιημένοι και ήδη σε συνεργασία με τους προπονητές τους, ακολουθώντας εξειδικευμένα προγράμματα διατροφής και εκγύμνασης στο σπίτι, φροντίζουν να διατηρήσουν την γενική φυσική τους κατάσταση σε υψηλά επίπεδα, έτσι ώστε όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, να μπορέσουν να επανέλθουν γρήγορα στους συνηθισμένους προπονητικούς ρυθμούς και σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Ελπίζω σύντομα να είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε τις προπονήσεις στο νερό και να υπάρξει μέριμνα να παραμείνουν ανοικτά τα κολυμβητήρια καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η προπονητική προετοιμασία των κολυμβητών έχει πολλές ιδιαιτερότητες. Πολύ περισσότερο στους κολυμβητές μεσαίων και μεγάλων αποστάσεων, όπου η παρατεταμένη αποχή από τις προπονήσεις στο νερό, δημιουργεί τεράστια προβλήματα».
 
Τι μέλλει γενέσθαι με την φετινή χρονιά;

«Από τις ανακοινώσεις της ΚΟΕ και τις συζητήσεις που γίνονται, συμπεραίνω ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες, να πραγματοποιηθούν όλα τα Πανελλήνια πρωταθλήματα των αθλημάτων του Υγρού στίβου μέχρι το τέλος του Καλοκαιριού – αρχές Φθινοπώρου του 2020. Ελπίζω η «βούληση» να μπορέσει να γίνει «πράξη», ωστόσο ακόμα νομίζω ότι κανείς δεν μπορεί να πει κάτι με βεβαιότητα.
Αφενός δεν έχει ξεπεραστεί το πρόβλημα της Πανδημίας, αφετέρου για πολλές μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις του 2020 (Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης) και του 2021 (Παγκόσμιο πρωτάθλημα Υγρού στίβου), δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι ημερομηνίες διεξαγωγής τους.
Εκτιμώ ότι στις αρχές Μαΐου θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και θα αποκτήσουν πιο ουσιαστικό περιεχόμενο οι συζητήσεις για τον αγωνιστικό σχεδιασμό και το πλάνο της προπονητικής προετοιμασίας που απαιτείται».
 
Ποιοι πρέπει να είναι οι στόχοι;

«Δεν νομίζω ότι αλλάζουν οι στόχοι τόσο των αθλητών ή των ομάδων σε αγωνιστικό επίπεδο. Αναθεώρηση στόχων και προτεραιοτήτων των Αθλητικών Σωματείων χρειάζεται να γίνει, σε λειτουργικό και οικονομικό επίπεδο για να είναι βιώσιμα. Εκτιμώ ότι είναι απολύτως αναγκαίο να υπάρξει ένα πλαίσιο στήριξης και ανάπτυξης από την Πολιτεία (Γ.Γ.Α. και Δήμοι).

Οι συνθήκες άλλαξαν κι όλοι καλούμαστε να προσαρμοστούμε γρήγορα. Δεν έχει νόημα κατά την άποψη μου να κοιτάξουμε πίσω για να δούμε τι είχαμε ή τι χάσαμε… Όσο πιο γρήγορα προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα, τόσο πιο επιτυχημένα θα ανταπεξέλθουμε στις νέες προκλήσεις». 
 
Ποια είναι η επόμενη ημέρα για τον αθλητή σας Άλκη Κυνηγάκη;

«Ο Άλκης όπως και πολλοί αθλητές που προσπαθούν να φτάσουν στην «κορυφή του κόσμου», για πολλά χρόνια καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να εκπληρώσει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες του. Το ίδιο έκανε και τη φετινή χρονιά, μέχρι τα μέσα Μαρτίου, σε ακόμα εντονότερους ρυθμούς (συμμετείχε σε 4 καμπ προπονητικής προετοιμασίας συνολικής διάρκειας 60 ημερών, τα δυο ήταν σε μεγάλο υψόμετρο), με στόχο την πρόκριση και διάκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο 2020, στο αγώνισμα των 10.000μ. κολύμβησης μεγάλων αποστάσεων.
Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτή η απρόβλεπτη αποχή από το νερό και τις προπονήσεις διάρκειας τουλάχιστον 2 μηνών, δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. Το ίδιο όμως ισχύει για όλους τους κολυμβητές παγκοσμίως και τις όποιες δυσκολίες θα τις αντιμετωπίσουμε. Περιμένουμε να μάθουμε αν θα υπάρξει κάποια αλλαγή στη διαδικασία πρόκρισης και πότε θα γίνει ο αναβληθέντας προ-ολυμπιακός αγώνας. Οι βασικοί στόχοι παραμένουν ίδιοι: Πρόκριση και διάκριση στους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο 2021 και μελλοντικά καθιέρωση του Άλκη στους κορυφαίους κολυμβητές του αγωνίσματος των 10.000μ».

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: ΝβΧ