ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ / Ντράγκαν Άντριτς

«Λαμπρό το μέλλον της Ελληνικής Υδατοσφαίρισης

  12.07.2012 17:14       1072

Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στα γραφεία της ΚΟΕ η Συνέντευξη Τύπου που είχε ζητήσει ο Ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης των Ανδρών, Ντράγκαν Άντριτς. Στη συνέντευξη, εκτός του Ντράγκαν Άντριτς, παρευρέθηκαν ο συνεργάτης του Κώστας Βαμβακάρης, ο αρχηγός της Εθνικής μας ομάδας Γιώργος Αφρουδάκης, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Δημήτρης Διαθεσόπουλος, ο Αντιπρόεδρος Γιώργος Κατσαρός, ο ταμίας Ηλίας Ξιάρχος και οι κύριοι Δημήτρης Γιακουμάτος και Νίκος Σπηλιωτόπουλος.

Ντράγκαν Άντριτς

Ο Ομοσπονδιακός τεχνικός πήρε το λόγο, αναφερόμενος στον τελευταίο μήνα της προπαρασκευής της Εθνικής ομάδας: «Ξεκινήσαμε στις 6 Ιουνίου με 22 υδατοσφαιριστές. Συμπληρώθηκε ένας μήνας και τώρα έχουν μείνει οι 13 που θα πάνε στο Λονδίνο. Ήταν ένας μήνας δύσκολος με πάρα πολύ προπόνηση πάνω στη φυσική κατάσταση της ομάδας. Πολύ σκληρή δουλειά, έξι ώρες  περίπου προπόνηση την ημέρα πρωί και απόγευμα. Πήραμε μέρος σε δύο τουρνουά προετοιμασίας, στην Κοζέντσα και στο Πορτουγκαλέτε. Ήταν μια καλή ευκαιρία να τσεκάρουμε την κατάσταση των διεθνών. Έδωσα πριν λίγες μέρες τα ονόματα των παικτών που θα μας εκπροσωπήσουν στο Λονδίνο. Αμφιταλαντεύτηκα αλλά επέλεξα αυτούς που ήταν πιο έτοιμοι για αυτή την Ολυμπιάδα. Τώρα πλέον το κλίμα στην ομάδα θα είναι πιο ήρεμο.  Μέχρι τότε υπήρχε μια νευρικότητα, αφού όλοι ήθελαν να μάθουν ποιοι θα μετέχουν και ποιοι όχι στην Ολυμπιακή αποστολή. Τώρα όλοι όσοι δεν επελέγησαν ακολουθούν την προπόνηση και  σε αυτούς θα προστεθεί στις 15/7 ο Γεννηδουνιάς, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ και είναι ένας παίκτης που μπορεί να αποτελέσει μέλλον για την Εθνική ομάδα. Από εδώ και στο εξής, μέχρι να αναχωρήσουμε για το Λονδίνο στις 23 Ιουλίου, ο προσανατολισμός μας είναι στη τακτική. Τώρα περισσότερο θα δουλέψει το μυαλό.  Έχουμε 4 φιλικά παιχνίδια με τη Σερβία που θα έρθει στην Αθήνα. Θα παίξουμε ένα φιλικό στις 19/7, δύο στις 20/7 και ακόμη ένα στις 21/7. Οι αγώνες θα γίνουν στο Ζάππειο ή στο Παπαστράτειο, αν δεν το επιτρέψουν οι κλιματολογικές συνθήκες, καθώς οι θερμοκρασίες στο Ζάππειο με τον καύσωνα είναι τραγικές».

Στη συνέχεια, μίλησε για το κλίμα που επικρατεί στην ομάδα και τις προσδοκίες του από την Ολυμπιάδα: «Η ατμόσφαιρα στην ομάδα είναι άριστη. Υπάρχουν παίκτες οι οποίοι μετέχουν για πρώτη φορά στο μεγάλο αυτό γεγονός. Είναι ένα όνειρο όμως για όλους που έγινε πραγματικότητα. Δεν θα κάνω προγνωστικά. Είναι ήδη επιτυχία που θα βρεθούμε στο Λονδίνο. Η λογική λέει ότι θα πρέπει να είμαστε στην 8αδα. Να κερδίσουμε δηλαδή το Καζακστάν και στην συνέχεια την Αυστραλία ή την Ισπανία. Η Αυστραλία είναι μια δύσκολη ομάδα παραδοσιακά, όταν παίζει απέναντι στην Ελλάδα, ενώ η Ισπανία είναι μια ομάδα με μεγαλύτερη εμπειρία από εμάς σε μεγάλες διοργανώσεις τα 3 τελευταία χρόνια. Αυτό συμβαίνει γιατί εμείς δεν δώσαμε το παρόν στα δύο τελευταία Παγκόσμια πρωταθλήματα και έχουμε μείνει πίσω. Στόχος μου στους Ολυμπιακούς δεν είναι το αποτέλεσμα, είναι η ποιότητα σε κάθε παιχνίδι. Να δώσουμε το μάξιμουμ των δυνατοτήτων μας σε κάθε αγώνα. Φυσικά και με ενδιαφέρει η νίκη, αλλά εάν δεν έρθει θα είμαι πολύ ικανοποιημένος αν έχουμε αποδώσει το μάξιμουμ. Αυτό που έχω πει στους παίκτες μου είναι ότι θα πρέπει να δίνουμε το παρόν σε κάθε μεγάλη διοργάνωση και όχι να βλέπουμε τους αγώνες από την τηλεόραση. Μεγάλη μου αγωνία είναι το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος το οποίο είναι στατικό, σε αντίθεση με το πόλο το οποίο γίνεται πιο γρήγορο και πιο τεχνικό. Είναι μεγάλη μου χαρά που το πόλο είναι η μοναδική Εθνική ομάδα που μετέχει στους Ολυμπιακούς. Είμαι υπερήφανος εγώ, τα παιδιά, οι συνεργάτες μου και η ΚΟΕ για τη μεγάλη αυτή επιτυχία».

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην επόμενη ημέρα της Εθνικής ομάδας: «Έχω μια ομάδα έτοιμη για μετά το Λονδίνο. Για την επόμενη μέρα έχω παίκτες ποιοτικούς και μια καλή ομάδα που θα κρατήσει την Ελλάδα σε πρωταγωνιστικό ρόλο στο Παγκόσμιο επίπεδο. Έχουμε μέλλον και επειδή η FINA ετοιμάζει αλλαγές, ώστε να κάνει το άθλημα πιο γρήγορο και τεχνικό, τότε είμαι σίγουρος ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο τα επόμενα χρόνια».

Γιώργος Αφρουδάκης

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε ο αρχηγός της Εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης των Ανδρών, ο οποίος ανέφερε: «Έχουμε μάθει να ζούμε με τα προβλήματα. Χρόνια τώρα μας ταλανίζουν και ελπίζω κάποια φορά να ανταμειφθούμε για την παρουσία μας στον ελληνικό αθλητισμό. Βρίσκομαι 18 ολόκληρα χρόνια σε αυτή την ομάδα. Έχω πάει σε 4 Προλυμπιακά τουρνουά. Μπορώ αβίαστα να σας πω ότι η πιο δύσκολη πρόκριση ήταν αυτή στο Έντμοντον του Καναδά και αυτό γιατί εδώ και 4 χρόνια η Ελλάδα ήταν έξω από τις μεγάλες διοργανώσεις και είχε χάσει τη δύναμή της. Δυστυχώς, δεν μπορούσαμε να καλύψουμε το κενό γιατί το ελληνικό πρωτάθλημα γίνεται όλο και πιο μέτριο, με αποτέλεσμα να μένουμε πίσω. Το γεγονός, λοιπόν, ότι καλύψαμε το κενό αποτελεί μια τεράστια επιτυχία για την ελληνική υδατοσφαίριση. Πολλοί στοιχημάτιζαν ότι δεν θα είμαστε στο Λονδίνο. Το γεγονός ότι είμαστε στους Ολυμπιακούς Αγώνες συνιστά μια μεγάλη επιτυχία».

Αναφορικά με την παρουσία της Εθνικής μας ομάδας στο Λονδίνο ο Γιώργος Αφρουδάκης δήλωσε: «Δεν το κρύβω ότι σίγουρα ο Όμιλος μας είναι ο πιο εύκολος. Οι ομάδες είναι οι πιο βατές. Πρέπει να κερδίσουμε το Καζακστάν και την Αυστραλία για να βρεθούμε στην 8άδα. Στην συνέχεια, οφείλουμε να κάνουμε καλά παιχνίδια αλλά όλα λεφτά είναι το χιαστί παιχνίδι της 8ης Αυγούστου απέναντι στους καλύτερους του άλλου Ομίλου. Ανεξαρτήτως ποια θέση θα πάρουμε στον Όμιλο μας, εκείνη τη μέρα πρέπει να τα παίξουμε όλα απέναντι στην Ουγγαρία ή στη Σερβία ή στο Μαυροβούνιο ή στις ΗΠΑ. Κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο. Θέλω όμως να υποσχεθώ σε όλους τους Έλληνες ότι θα πολεμήσουμε περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Θέλω, επίσης, να σας πω ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων δεν υπάρχει μεγαθήριο σε αυτή τη διοργάνωση. Μπορεί να είμαστε το μεγάλο αουτσάιντερ στον αγώνα της 8ης Αυγούστου. Όμως, πιστεύω ότι ποτέ δεν είμαστε τόσο κοντά ακόμα και με την ομάδα που θα πάρει την πρώτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Άρα, θέλω να πιστεύω ότι θα κλείσω την καριέρα μου με μια μεγάλη διάκριση για το ελληνικό πόλο. Αν δεν τα καταφέρουμε να προκριθούμε στην 4άδα και τα μετάλλια, τότε όσο πιο ψηλά τόσο καλύτερα. Ακόμα και η 5η θέση συνιστά μια μεγάλη επιτυχία, αφού η Ελλάδα με εξαίρεση τους Ολυμπιακούς της Αθήνας το 2004 που πήρε την 4η θέση, ποτέ άλλοτε δεν έχει βρεθεί στη 5η θέση. Η καλύτερη διάκρισή της ήταν η 6η θέση. Βέβαια, ενισχυτικό των όσων ανέφερα παραπάνω είναι ότι πέρσι η Ιταλία που δεν ήταν φαβορί κατάφερε και πήρε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Γιατί όχι, λοιπόν, να διεκδικήσουμε κι εμείς την μεγάλη έκπληξη και την παρουσία μας στα μετάλλια».

Δημήτρης Διαθεσόπουλος

Στην αρχή της Συνέντευξης Τύπου το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας λέγοντας: «Η παρουσία της Εθνικής Ομάδας πόλο είναι τιμή για τη ΚΟΕ αλλά και τον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα. Στην Ολυμπιακή ομάδα μετέχουν 30 μέλη της ΚΟΕ στο σύνολο των 105 που θα βρεθούν και θα φορούν το Εθνόσημο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Όλοι οι εκπρόσωποι της ΚΟΕ στους Ολυμπιακούς Αγώνες κατέβαλαν μία τεράστια προσπάθεια και βρέθηκαν στην Ολυμπιάδα μέσα από πολύ μεγάλο ανταγωνισμό. Έναν ανταγωνισμό που η πρόκρισή τους μας κάνει περήφανους. Θα είναι μεγαλύτερη η χαρά μας εάν γυρίσουν και Ολυμπιονίκες. Η πρόκριση τους στους Ολυμπιακούς ήταν τεράστια γιατί έγινε κάτω από αντίξοες και ανεπίτρεπτες συνθήκες. Δεν υπήρχαν ούτε τα απαραίτητα».

Σε αυτό το σημείο ο κ. Διαθεσόπουλος στάθηκε σε τρία ζητήματα: «Η ΚΟΕ έψαχνε με αγωνία να βρει ένα κολυμβητήριο ανοιχτό για την προπαρασκευή των ομάδων μας. Η “μάχη του Δράμαλη” γινόταν για να μπορέσουμε να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά μας να προπονηθούν. Επίσης, πάμε στους Ολυμπιακούς χωρίς να έχουμε τα απαραίτητα από πλευράς χρημάτων, ώστε να ενισχύσουμε οικονομικά την προπαρασκευή και την προσπάθεια των αθλητών μας. Το κυριότερο είναι η έλλειψη κινήτρων για τα παιδιά. Φανταστείτε τι θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε στους  Ολυμπιακούς αν δεν υπήρχαν αυτά τα τρία αυτά βασικά προβλήματα.  Πρέπει λοιπόν να εκτιμήσουμε, να αξιολογήσουμε και να σεβαστούμε όλα όσα έγιναν τους προηγούμενους μήνες».

Εκφράζοντας ένα παράπονό του αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της ΚΟΕ από την Ελληνική Πολιτεία, τόνισε: «Πέρυσι ήμασταν αυτοί που φέραμε τετραπλά μετάλλια από όλους τους άλλους και αυτό που πήραμε ήταν 1,2 εκατομμύρια ευρώ μείωση του προϋπολογισμού μας. Βρισκόμαστε σε μία τραγική συγκυρία για την ελληνική οικονομία αλλά δεν περίμενα μια τέτοια αντιμετώπιση απέναντί μας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες όμως συνεχίζουμε να παίρνουμε μετάλλια, να πρωταγωνιστούμε και αυτό θα κάνουμε και στο Λονδίνο».

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ

Νίκος Χαραλαμπόπουλος