ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ

Μαρία Θηβαίου: "Ενθαρρυντικά μηνύματα, πάμε για την υπέρβαση"

  22.09.2018 22:57       2020

Εν όψει του ξεκινήματος της νέας αγωνιστικής περιόδου, η εθνική μας προπονήτρια της Καλλιτεχνικής (Συγχρονισμένης) κολύμβησης, η Μαρία Θηβαίου, μας κατέθεσε τον απολογισμό της για τη σεζόν που πέρασε, μιλώντας για την ιδιαιτέρως ενθαρρυντική εμφάνιση των Εθνικών μας ομάδων στις διεθνείς διοργανώσεις, ενώ παράλληλα κάνει τις εκτιμήσεις της για τις προοπτικές τη νέα σεζόν και την άμεση ανάγκη ευρέσεως κατάλληλων χώρων προετοιμασίας. Θίγει επίσης και το θέμα του κατεστημένου στο άθλημα από τα διεθνή κέντρα αποφάσεων. Αναλυτικά οι δηλώσεις της:

“Η Εθνική ομάδα -παρότι ήταν μια δύσκολη χρονιά από θέμα συνθηκών προετοιμασίας, κάτι που καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο δουλεύουμε, αλλά και την πορεία μας- τα αποτελέσματα, στο μέγιστο βαθμό, ήταν πολύ ικανοποιητικά, με αποκορύφωμα το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Γυναικών. Ίσως όχι στο 100%, αλλά ένα 70% το πιάσαμε. Ήταν πολύ θετικό ότι τα ομαδικά μας αγωνίσματα, εν όψει και του απώτερου στόχου που είναι οι Ολυμπιακοί αγώνες (από τώρα θέλουμε να έχουμε εικόνα), είχαν μια πάρα πολύ καλή απόδοση. Τα αποτελέσματα, δηλαδή, είναι πολύ ενθαρρυντικά, ώστε να συνεχίσουμε την προσπάθεια. Όλο αυτό μας δίνει έναυσμα για να κάνουμε την υπέρβαση σε όλα τα επίπεδα.  Στο προπονητικό τιμ να μπορέσουμε να συνεργαστούμε για το κάτι παραπάνω και ίσως και με καινούργιους ανθρώπους πιο εξειδικευμένους. Στο θέμα των αθλητριών να μπορέσουμε τα επόμενα δύο χρόνια να τις ελέγχουμε ως προς την καθημερινή τους προπόνηση για να μπορούμε να τις φέρουμε στο μέγιστο της απόδοσής τους και να πάρουμε το καλύτερο. Και να επιλέξουμε τους αγώνες που θα πάρουν μέρος, ώστε να κάνουμε τη βέλτιστη προετοιμασία σε αγωνιστικό επίπεδο. Αλλά και καλή προετοιμασία σε θέμα δημοσίων σχέσεων, διότι το δικό μας το άθλημα το χρειάζεται αυτό και αντίστροφα να δεχτούμε κι εμείς το ίδιο.

Ξεκινάμε με πολύ ενθαρρυντικά μηνύματα και φιλόδοξες προθέσεις, είμαστε καλά σε θέματα ψυχολογίας και με τα παιδιά, αλλά και μεταξύ μας οι προπονητές, για το πώς λειτουργούμε. Η βοήθεια και η στήριξη της Ομοσπονδίας μας έχει φτάσει εδώ που είμαστε. Παρεπιπτόντως, είναι εκπληκτικό και πολύ ενθαρρυντικό αυτό που έγινε με το πόλο, μακάρι να μας δώσει και μας λίγη χρυσόσκονη για να προχωρήσουμε στα ψηλότερα σκαλοπάτια. Έχουν ξεφύγει, πλέον, είναι υπερδύναμη σε όλες τις κατηγορίες. Κι όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Οφείλουμε φυσικά κι ένα ένα μεγάλο ευχαριστώ στο πρόσωπο του Προέδρου της Ομοσπονδίας Δημήτρη Διαθεσόπουλου, διότι είναι κοντά στη Συγχρονισμένη και θα συνεχίσει να είναι κοντά.

Αυτή η νέα χρονιά είναι “περίεργη” και πιο σημαντική, διότι σε αυτήν θα παιχτούν όλα για το άλμα μας για τους Ολυμπιακούς. Το πιο σημαντικό που πρέπει να λυθεί είναι το ζήτημα του χώρου προετοιμασίας. Πρέπει να βρεθεί ένας χώρος που να αρμόζει στη Συγχρονισμένη κολύμβηση για να γίνεται σωστή και μεθοδικά η δουλειά. Ο Άγ. Κοσμάς μέχρι τώρα είναι η μοναδική λύση, αλλά σίγουρα δεν πλησιάζει, όχι το ιδανικό, ούτε καν το μέτριο”.

Η κ. Θηβαίου θίγει και το ζήτημα με τις αδικίες από το κατεστημένο το αθλήματος, με κυριότερη αυτή που έγινε φέτος στο Ευρωπαϊκό με την Πλατανιώτη, τόσο σε Τεχνικό, όσο και σε Ελεύθερο πρόγραμμα. “‘Οντως, αυτή η ιστορία κουράζει και απογοητεύει και τις αθλήτριες. Αυτό που είπα, ότι πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε την υπέρβαση σε όλα τα επίπεδα, εννοούσα και σε αυτό, καθώς είναι μια σημαντική παράμετρος. Και εκεί προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε. Δηλαδή, η δική μου παρουσία στις Επιτροπές, αλλά και των υπολοίπων, αλλά και οι κριτές μας που υπολογίζονται πλέον και είναι παρόντες παντού. Αυτά, βέβαια, δεν λύνουν άμεσα τα προβλήματα, αλλά σου δίνουν τη βάση να διαπραγματευτείς. Είναι μια νοοτροπία που δεν αλλάζει, καθώς παραμένουν οι ίδιοι άνθρωποι στα κέντρα αποφάσεων και είναι ένα άθλημα που έχει να κάνει με την υποκειμενική άποψη. Υπάρχουν κατεστημένα. Αν η ισορροπία δεν αλλάξει μέσα στην ομάδα ανθρώπων που διοικούν, το κατεστημένο δεν θα αλλάξει. Κι αυτό δεν θα γίνει άμεσα, θέλει χρόνο”.

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Γιάννης Κορακής