Για την Μαρίλεια Δρασίδου η συμμετοχή στη «Ντούνα Αρένα» στη Βουδαπέστη (10-15/12) στα 50μ πρόσθιο/100μ ελεύθερο, συνιστά τη δεύτερη παρουσία της σε παγκόσμιο πρωτάθλημα κολύμβησης σε πισίνα 25μ. Η πρώτη ήταν το 2021 στο Αμπού Ντάμπι όπου μαζί με τους Απόστολο Χρήστου, Άννα Ντουντουνάκη, και Ανδρέα Βαζαίο, κατέλαβαν την 7η θέση στη σκυταλοδρομία 4Χ100 mixed μικτή ατομική: «Είμαι πολύ χαρούμενη που θα συμμετέχω τώρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης. Φέτος έχω κάνει αρκετές αλλαγές προπονητικά και θέλω να δω τα αποτελέσματα από τη μέχρι τώρα προετοιμασία μου», τονίζει στην ιστοσελίδα της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας .
- Πώς έχει προετοιμαστεί για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα;
«Ξεκίνησα πολύ θετικά την προετοιμασία μου , παρόλο που καθυστέρησα λόγω αλλαγής προπονητικής ομάδας. Έχω πολύ καλή συνεργασία με τον προπονητή μου στην κολύμβηση Δημήτρη Αθυμαρίτη και με τον προπονητή μου στο γυμναστήριο Δημήτρη Κουλούρη. Έχω κάνει μια πολύ καλή προσπάθεια για να βρω πάλι τους ρυθμούς μου στην προπόνηση. Δίνω χρόνο στο σώμα μου να προσαρμοστεί στις αλλαγές και να φέρω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για αυτήν την περίοδο»..
- Ποιος είναι ο στόχος σου εκεί ;
«Να φέρω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».
- Πώς θα χαρακτήριζες αγωνιστικά το 2024 ;
«Ήταν μια αρκετά πιεστική χρονιά για εμένα , καθώς , παρόλο που ξεκίνησα πολύ καλά , κάποια προσωπικά θέματα με τράβηξαν πίσω στις προπονήσεις . Παρόλ’αυτά συμμετείχα στο Παγκόσμιο της Ντόχα και στο Ευρωπαϊκό στο Βελιγράδι , όπου κατέκτησα την 4η θέση με χρόνο που ήταν πολύ κοντά στο ατομικό μου ρεκόρ . Αν μάλιστα είχα κάνει το ατομικό μου ρεκόρ θα έπαιρνα και μετάλλιο, πράγμα που θα το ήθελα πολύ , ωστόσο δεν είμαι αχάριστη για την τέταρτη θέση. Επίσης , έφτασα μια ανάσα πριν τους Ολυμπιακούς αγώνες με τη μικτή 4Χ100 μ γυναικών . Η αλήθεια είναι ότι ζήλεψα πολύ τα παιδιά που προκρίθηκαν και αγωνίστηκαν στους Ολυμπιακού αγώνες , αλλά ταυτόχρονα τους χάρηκα πολύ . Ήταν αναμφίβολα μια γεμάτη χρονιά με πάρα πολλά μαθήματα για εμένα».
- Στόχοι για το 2025 ;
«Ο μεγάλος στόχος μου είναι το Παγκόσμιο στη Σιγκαπούρη όπου το όριο συμμετοχής είναι το 30:75 στα 50μ πρόσθιο . Η καλύτερη μου επίδοση και συγχρόνως Πανελλήνιο ρεκόρ είναι τα 30:85 , επομένως θεωρώ ότι ο στόχος είναι εφικτός. Ωστόσο , επειδή έχω 2 χρόνια να πλησιάσω το 30:80 , θα το δω λίγο πώς θα πάει υπό τις νέες συνθήκες».
- Ο Απόστολος Χρήστου το καλοκαίρι κατέκτησε το πρώτο μετάλλιο της Ελλάδας σε πισίνα σε Ολυμπιακούς Αγώνες . Τι σημαίνει αυτή η επιτυχία για την κολύμβηση , κατά τη γνώμη σου ;
«Η κούρσα του Απόστολου ήταν τρομερή , θυμάμαι μάλιστα να είμαι στην τηλεόραση και να κλαίω από τη χαρά μου που το πέτυχε αυτό . Θεωρώ ότι το κατόρθωμα του αποτελεί κίνητρο για όλους και για μικρούς και για μεγάλους. Ακόμα και εμένα με επηρέασε , γιατί είναι ένας αθλητής που τον βλέπω κάθε μέρα στις προπονήσεις , πάμε μαζί στις αποστολές , οπότε αποτελεί ένα ζωντανό παράδειγμα για εμένα . Δουλεύει πολύ , έχει μεγάλο ταλέντο , είναι συνεπής σε αυτό που κάνει και πραγματικά είναι αξιοζήλευτη η δύναμη του . Τον έμαθαν και άνθρωποι εκτός του χώρου και πιστεύω ότι αυτός είναι θεμέλιος λίθος εξέλιξης στην Ελλάδα».
- Ποιο είναι γενικότερα το επίπεδο του αθλήματος στη χώρα μας;
«Τα τελευταία χρόνια , οι Έλληνες αθλητές φέρνουν μετάλλια , οπότε θεωρώ ότι το επίπεδο εξελίσσεται . Παρόλ’ αυτά είμαστε λίγοι , υπάρχουν χώρες οι οποίες στέλνουν περισσότερα μέλη σε αποστολές, έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή και καλύτερο υπόβαθρο. Ωστόσο , σε σχέση με παλιότερα είμαστε σε ένα πολύ καλύτερο επίπεδο και έτσι όπως βλέπω να εξελίσσονται τα πράγματα , οι επιτυχίες που έρχονται φέρνουν ακόμη παραπάνω κόσμο».
- Έχεις αθλητές \ αθλήτριες που θαυμάζεις ,που αποτελούν τα πρότυπα σου ;
«Θαυμάζω πολύ τη Νόρα Δράκου , με την οποία πλέον είμαστε και φίλες . Θεωρώ ότι έχει μια πολύ μεγάλη πορεία στον χώρο . Τη Νέρι Νιανγκουάρα , με την οποία διατηρώ ακόμη επαφές , που έκανε τα Πανελλήνια ρεκόρ στο ελεύθερο , τη θεωρώ πολύ αξιόλογη επίσης. Από το εξωτερικό μία που θαυμάζω πολύ και έκανα σαν παιδάκι όταν την είδα είναι η Κέιτ Κάμπελ, η οποία κολυμπάει ελεύθερο επίσης. Μία ακόμη , την οποία θεωρώ εξαιρετική είναι η Τόνια Μαχαίρα πρώην αθλήτρια του ελεύθερου και αθλητική διατροφολόγος μου τα τελευταία 9 χρόνια , η οποία με έχει στηρίξει πολύ σε ψυχολογικό επίπεδο. Για να θαυμάσω κάποιον γενικά θα πρέπει σίγουρα να έχει και ήθος μέσα στον χώρο , δηλαδή να είναι περισσότερο καλός άνθρωπος παρά να έχει επιτυχίες. Με ενδιαφέρει να έχει μια συνολική καλή εικόνα».
- Ποια χαρακτηριστικά θαυμάζεις σε έναν αθλητή δηλαδή ;
«Σίγουρα πρέπει να είναι ταπεινός και προσιτός , δεν μπορώ τους αθλητές που είναι ντίβες .Θέλω ο αθλητής να αποτελεί πρότυπο, να μπορεί ο μικρότερος να πάει να του μιλήσει . Επομένως , θέλω και εγώ να αποτελώ ένα τέτοιο πρότυπο αντίστοιχα για τους μικρότερους».
- Πόσες ώρες προπονείσαι καθημερινά , με ποιον και σε ποιο σύλλογο ;
«Ανήκω στον ΑΟΠΦ Παλαιού Φαλήρου, παρόλ’αυτά δεν προπονούμαι εκεί , αλλά στο ΟΑΚΑ , γιατί δουλεύω παράλληλα και δε με βολεύει , λόγω αποστάσεων το Φάληρο. Κάνω δύο ώρες κολύμπι την ημέρα και τρεις φορές την εβδομάδα γυμναστήριο από μια μιάμιση ώρα περίπου».
- Είσαι ικανοποιημένη με τη μέχρι στιγμής καριέρα σου;
«Σίγουρα έχω μια πορεία στην οποία αν με ρωτούσες 10 χρόνια πριν δε θα πίστευα καν ότι θα έφτανα σε αυτό το επίπεδο . Οπότε ναι μεν ένα κομμάτι μου είναι τρομερά ικανοποιημένο και νιώθει ευγνωμοσύνη για όλα αυτά που έχω πετύχει . Ωστόσο, όταν φτάνεις σε τέτοιο επίπεδο, είναι τέτοια η φύση του πρωταθλητισμού που μπαίνεις σε ένα τρυπάκι να ζητάς και άλλο, οπότε θεωρώ ότι έχω ακόμη πράγματα να κατακτήσω».
- Μακροπρόθεσμοι στόχοι – όνειρα ;
«Το όνειρο κάθε αθλητή σε αυτό το επίπεδο φυσικά και είναι οι Ολυμπιακοί αγώνες , σε αυτούς έφτασα αρκετά κοντά , αλλά δεν τα κατάφερα . Δεν ξέρω αν θα καταφέρω να φτάσω μέχρι τους Ολυμπιακούς του 2028 , σίγουρα αυτό είναι ένα όνειρο μου , αλλά έχω στόχους και εκτός πρωταθλητισμού».
(photo credits:Αναστασία Καρεκλά).
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΕ