ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ / ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΑΝΙΔΩΝ / ΒΟΛΟΣ

Μάρκο Μπίρι: «Η Ελλάδα πρωταγωνίστρια»

  03.09.2019 10:44       1004

 Στην πόλη του Βόλου, για τις ανάγκες του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος νεανίδων στην υδατοσφαίριση, βρίσκεται ο ιταλός Μάρκο Μπίρι.

Πρόκειται για έναν πρώην αθλητή και προπονητή σε σωματειακό και εθνικό επίπεδο, που γεννήθηκε στη Ρώμη το 1958 και ο οποίος στη συνέχεια της καριέρας του συνεργάστηκε με την ιταλική κολυμβητική ομοσπονδία ως υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων, πριν αρχίσει την συνεργασία του με την Ευρωπαΐκή κολυμβητική ομοσπονδία, την οποία υπηρετεί τα τελευταία 16 χρόνια.

Αρχικά ήταν υπεύθυνος για ό,τι διαδραματίζονταν στο χώρο της υδατοσφαίρισης, ενώ τα τελευταία χρόνια είναι αυτός που έχει το μάνατζμεντ όλων των μεγάλων γεγονότων της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας σε κάθε σπορ που αυτή φιλοξενεί.

Ο Μάρκο Μπίρι, που σπούδασε βιολογία, έχει εγκατεστημένη την οικογένειά του στην Ρώμη, αλλά αυτός βρίσκεται σχεδόν καθημερινά στην Γενεύη όπου είναι τα γραφεία της Ευρωπαΐκής ομοσπονδίας. Ο Μάρκο Μπίρι δέχτηκε να εκφραστεί στην επίσημη σελίδα της ΚΟΕ για την συνολική εικόνα που έχει το παραδοσιακό, για την Ελλάδα, άθλημα της υδατοσφαίρισης στον ευρωπαϊκό χάρτη.

Ο παράγοντας της LEN υποστηρίζει ότι τα τελευταία 16 χρόνια που αυτός βρίσκεται στις τάξεις της έχουν σημειωθεί θεαματικές αλλαγές που έχουν ανεβάσει αισθητά την δημοτικότητα και την ποιότητα της ευρωπαΐκής υδατοσφαίρισης.

«Υπάρχουν μεγάλες διαφορές στην εικόνα της ευρωπαΐκής υδατοσφαίρισης. Η Ευρώπη ήταν και είναι η βασίλισσα του πόλο και η παράδοση που διατηρεί στο άθλημα είναι μεγάλη. Η δραστηριότητα του αθλήματος αυξήθηκε αισθητά. Υπάρχουν όμως μεγάλες δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη. Πρέπει να στηρίξουμε χώρες που ακόμη χρειάζονται βοήθεια. Οι αλλαγές οι οποίες έχουν επέλθει δεν έχουν σχέση με το παιχνίδι, αλλά με την διεύρυνση των συνόρων και την επίτευξη του κυρίαρχου στόχου που είναι η λαοφιλία του αθλήματος. Τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα σε όλες τις κατηγορίες αντρών και γυναικών αλλά και το Τσάμπιονς Λιγκ των συλλόγων, το οποίο αποτελεί την κορωνίδα των διοργανώσεων της ομοσπονδίας, είναι εκδηλώσεις που έχουν πλέον ποιότητα αλλά και μεγάλη πρόσβαση στο σπίτι του κάθε ευρωπαίου πολίτη. Γνωρίζετε ότι το 30% των τηλεθεατών προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες; Γνωρίζετε ότι οι διαφορές ανάμεσα στις κολυμβητικές διοργανώσεις και τις εκδηλώσεις της υδατοσφαίρισης έχουν μικρύνει αισθητά αναφορικά με την αποδοχή τους από τον κόσμο; Ξέρετε ότι 41 χώρες έχουν τηλεοπτικά δικαιώματα για τα γεγονότα του πόλο, σε σχέση με τα περίπου 45 δίκτυα που ασχολούνται με την κολύμβηση; Φυσικά το κολύμπι παραμένει κυρίαρχο, αλλά οι διαφορές του από το πόλο έχουν μικρύνει αισθητά. Μέσω της τηλεόρασης όλος ο κόσμος πλέον μπορεί να παρακολουθήσει το άθλημα» υποστηρίζει ο Μάρκο Μπίρι και προσθέτει:

«Ένα άλλο σημαντικό επίτευγμα είναι εισαγωγή της τεχνολογίας που αποτελεί το μέλλον. Τώρα όλος ο κόσμος θέλει μέσα από το κινητό του τηλέφωνο να βλέπει τα πάντα. Μπορεί να το κάνει πλέον για το άθλημα της υδατοσφαίρισης.

Τεχνολογία αποτελεί επίσης και η κάλυψη όλων των εκδηλώσεων της ευρωπαΐκής ομοσπονδίας με live streaming. Όλη η Ευρώπη μπορεί να κάθεται στον καναπέ και να βλέπει τους αγώνες με σχολιαστή από την κάθε χώρα . Ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης να βλέπει την εικόνα και να ακούει στην δική του γλώσσα» τονίζει.

Αίσθηση, σύμφωνα με τον Ίταλό παράγοντα, έχουν προκαλέσει επίσης διοργανώσεις της ευρωπαΐκής ομοσπονδίας με καθολική συμμετοχή θεατών στους αγώνες.

«Το Βελιγράδι, υποστηρίζει ο Μάρκο Μπίρι, και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που έγινε εκεί πριν από λίγα χρόνια, αποτελούν θρίαμβο για την Ομοσπονδία. Σε κάθε παιχνίδι ήταν παρόντες 12.000 θεατές ενώ στους τελικούς τα παιχνίδια παρακολούθησαν 22.000 άτομα».

Το Τσάμπιονς Λιγκ των συλλόγων αποτελεί προτεραιότητα στις δραστηριότητες της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.

«Το φάινάλ-φόρ μετεξελίχθηκε σε φάιναλ -σιξ και τώρα διεξάγεται με την παρουσία οκτώ ομάδων. Όλα τα παιχνίδια καλύπτονται τηλεοπτικά και το ενδιαφέρον του κόσμου είναι τεράστιο. Γνωρίζετε βέβαια πολύ καλά την αξία και την ποιότητα της διοργάνωσης, αφού ο Ολυμπιακός δίνει το παρών σε κάθε τελική φάση και πρωταγωνιστεί στην διοργάνωση» αποφαίνεται ο κύριος Μπίρι.

Δύσκολα χρόνια πέρασαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες αλλά η οικονομική κρίση στην Ελλάδα ήταν και παραμένει βασανιστική. Στο χρονικό αυτό όμως διάστημα των 10 ετών η Ελλάδα παρέμεινε στο χάρτη της ευρωπαΐκής υδατοσφαίρισης και διατήρησε έναν κυρίαρχο ρόλο. Όχι μόνο με επιτυχίες αγωνιστικού επιπέδου αλλά και με φιλοξενία σημαντικών διοργανώσεων, η τελευταία των οποίων εκφράζεται στο Βόλο και στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων που φιλοξενείται στην πόλη της Θεσσαλίας.

«Η Ελλάδα ήταν και παραμένει ένας σημαντικός συνεργάτης της ευρωπαΐκής ομοσπονδίας», εκτιμά ο κύριος Μπίρι και προσθέτει: «Τόσο σε επίπεδο συλλόγων όσο και σε επίπεδο εθνικών ομάδων η Ελλάδα δίνει πάντα ένα βροντερό παρών. Ο Ολυμπιακός κάθε χρόνο βρίσκεται στην τελική φάση σε επίπεδο αντρών και γυναικών, η Βουλιαγμένη πρωταγωνιστεί επίσης στις γυναίκες, ενώ οι εθνικές ομάδες τόσο στο αντρικό όσο και στο γυναικείο πόλο εμφανίζονται πάντα σε πρωταγωνιστικό ρόλο και διατηρούν την μεγάλη παράδοση της χώρας στο άθλημα. Γίνεται πολύ σοβαρή δουλειά. Μπορεί κάθε χρόνο να μην φτάνει η Ελλάδα στα μετάλλια, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό. Εκείνο που αποτελεί προτεραιότητα είναι η χώρα να δίνει το παρόν και να εκφράζει μία σταθερότητα. Το θέμα αυτό είναι τεράστιο και η Ελλάδα είναι πρωταγωνίστρια κάθε χρόνο, οχι μόνο σε αγωνιστικό επίπεδο αλλά και σε διοργανωτικό».

Η υδατοσφαίριση είναι ένα άθλημα που εκφράζεται μέσα στο νερό και το γεγονός αυτό αποτελεί ένα τεράστιο πλεονέκτημα στα χέρια των ανθρώπων που το υπηρετούν.

«Έχουμε την υποχρέωση να δώσουμε ένα δυνατό μήνυμα στην ευρωπαΐκή κοινωνία. Το άθλημα μας βρίσκεται στο νερό και αυτό δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο. Το νερό εκφράζει υγεία, στο νερό στέλνουμε τα παιδιά μας από την ώρα που γεννιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες των γιατρών, το νερό είναι αυτό που μας ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα αθλήματα σε όλο τον κόσμο και αυτό πρέπει να το αξιοποιήσουμε στην επικοινωνία μας με όλους. Το πόλο είναι ελκυστικό για κάποιον που το βλέπει για πρώτη φορά. Το πόλο μπορεί να γεννήσει εύκολα σούπερ ήρωες. Οφείλουμε να το αξιοποιήσουμε και να κάνουμε νέους φίλους για την υδατοσφαίριση» λέει ο άνθρωπος που κρατάει στα χέρια του το μάνατζμεντ όλων των αθλημάτων της ευρωπαΐκής ομοσπονδίας.

Η αλλαγή των κανονισμών σε τακτά χρονικά διαστήματα μερικές φορές μπορεί να πετύχει το αντίθετο, από το ποθητό, αποτέλεσμα και να τραυματίσει την δημοφιλία του σπορ. Αυτή είναι η άποψη του κυρίου Μπίρι, την οποίαν βέβαια υιοθετεί εδώ και χρόνια ο μεγάλος Έλληνας παράγοντας, αντιπρόεδρος της ευρωπαΐκής ομοσπονδίας και πρόεδρος της ΚΟΕ, κύριος Δημήτρης Διαθεσόπουλος.

«Αναμφίβολα χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Για να κάνει περισσότερους φίλους του άθλημα και να προσελκύσει κόσμο πρέπει οι θεατές να γνωρίζουν το πολο. Όταν αλλάζουν συχνά οι κανονισμοί και η εικόνα του σπορ διαφοροποιείται έντονα, αυτό είναι ανησυχητικό. Σίγουρα μπορεί να χρειάζονται αλλαγές, αλλά πρέπει να γίνονται προσεκτικά και να δοκιμάζονται πριν εφαρμοστούν. Σε κανένα άλλο άθλημα δεν γίνεται αυτό. Όποια αλλαγή προταθεί, πρέπει να δοκιμαστεί αρκετά πριν εφαρμοστεί. Οι αλλαγές πρέπει να βασίζονται στη λογική και όχι στο συναίσθημα. Όλοι θέλουμε να κάνουμε το άθλημα πιο λαοφιλές, αλλά απαιτείται τεράστια προσοχή. Δοκιμή πρώτα και μετά εφαρμογή. Όποιοι κάνουν γρήγορα και απρόσεκτα βήματα μπορεί να γλιστρήσουν και να πέσουν» καταλήγει ο κύριος Μπίρι.

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Ν.β.Χ