ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

Με οδηγό το Ζάγκρεμπ και τη Σαγκάη …

  25.01.2012 16:56       1230

Αϊντχόφεν: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΕ Φώντας Χήτας

Να τριτώσει το καλό με έναν ακόμη τελικό την τελευταία διετία σε κορυφαία διοργάνωση, επιθυμεί η εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης  των Γυναικών, που αντιμετωπίζει αύριο (Πέμπτη, 18.00 τοπική) την αντίστοιχη της Ουγγαρίας, στον έναν από τους δυο ημιτελικούς του 14ου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2011 στη Σαγκάη, εθνική μας ομάδα, ήταν παρούσα στον τελικό της προηγούμενης διοργάνωσης στο Ζάγκρεμπ (2010), όπου και ηττήθηκε από τη Ρωσία (6-11) κατακτώντας το αργυρό μετάλλιο, μοναδικό σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Ένα χρόνο μετά στη Σαγκάη, έκανε τη μεγάλη υπέρβαση και έπαιξε στον  τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος, όπου και στέφθηκε … πλανητάρχης (10-9 την Κίνα) μέχρι την επόμενη διοργάνωση του 2013 (Βαρκελώνη) και τώρα, διεκδικεί αύριο στην ολυμπιακή πισίνα του Αϊντχόφεν «Πίτερ φαν ντε Χούγκεμπαντ», την είσοδο της σε έναν ακόμη τελικό, τον τρίτο στη σειρά από το 2010!

Ο 10ος Ημιτελικός

Ο αυριανός, είναι ο 10ος συνολικά ημιτελικός σε μεγάλη διοργάνωση για την εθνική μας ομάδα και ο 4ος σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, όλοι με την Ιταλία οι προηγούμενοι.

Στους εννέα προηγούμενους, η Ελλάδα, πέρασε σε 4 τελικούς, ενώ μόνον σε 3 διοργανώσεις απ’ αυτές (Ευρωπαϊκό, Παγκόσμιο πρωτάθλημα, World League, Ολυμπιακοί Αγώνες) δεν κατάφερε να κερδίσει μετάλλιο.

Πρώτος ημιτελικός, αυτός του 1995 στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (Βιέννη), όπου και ηττήθηκε 4-8 από τη «Σετερόσα». Ακολούθησε 6 χρόνια μετά στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Βουδαπέστης (1-7 Ιταλία) και συνεχίστηκε με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 2004 όπου η Ελλάδα έφτασε στον τελικό (αργυρό μετάλλιο, 9-10 Ιταλία).

Ακολούθως το 2005 στο World League (Κίρισι) όπου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, το 2007 στην ίδια διοργάνωση (Μόντρεαλ) όπου ήταν χάλκινη, δύο χρόνια μετά στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ρώμης έμεινε στην 4η θέση, το 2010 κέρδισε χάλκινο μετάλλιο στο World League (Λα Χόγια, ΗΠΑ) και την ίδια χρονιά αργυρό στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ζάγκρεμπ (10-5 την Ιταλία στον ημιτελικό).

Το γαϊτανάκι συνεχίστηκε στη Σαγκάη πέρυσι, όπου απέκλεισε την Ολλανδία (10-9) και κατόπιν νίκησε με το ίδιο σκορ στον τελικό την Κίνα.

Στο Ζάγκρεμπ πριν δύο χρόνια και στον ημιτελικό με την Ιταλία (10-5), 4 τέρματα είχε πετύχει η Αγγελική Γερόλυμου και από ένα οι Χριστίνα Τσουκαλά, Ηλέκτρα Ψούνη, Άλκηστη Αβραμίδου, Αντιγόνη Ρουμπέση, Σταυρούλα Αντωνάκου, Γιούλη Λαρά.