Με έντονο το «γαλανόλευκο» χρώμα πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης γυναικών στην πόλη Φούνσαλ στην Μαδέϊρα της Πορτογαλίας.
Στη διάρκεια της βραδιάς, λίγο πριν την ολοκλήρωση του αγωνιστικού προγράμματος της 1ης ημέρας, ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για την ανάδειξη της κορυφαίας αθλήτριας πόλο της Ευρώπης για τη χρονιά που πέρασε (2025), από την Βούλα Κοζομπόλη, Γενική Γραμματέα της Τεχνικής Επιτροπής υδατοσφαίρισης της European Aquatics. Νικήτρια μετά από ένα μεγάλο ντέρμπι ήταν η Ισπανίδα, Νόνα Πέρεζ με ποσοστό 32,8% έναντι 26,4% που έλαβε η Φωτεινή Τριχά, η οποία κατέχει τον τίτλο της κορυφαίας πολίστριας του κόσμου για το 2025.
Το βραβείο στην νικήτρια έδωσε η Βούλα Κοζομπόλη. Η 22 χρονη Πέρεζ αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης με την Σαν Αντρέου, στο Final -4 που φιλοξενήθηκε στο εθνικό κολυμβητήριο Πειραιά. Με την Ισπανία ήταν 3η στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Σιγκαπούρη. Η Τριχά, αναδείχθηκε (με 25 τέρματα) κορυφαία σκόρερ του παγκόσμιου πρωταθλήματος όπου η Ελλάδα ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη επτάδα της διοργάνωσης. Εκτός από το χρυσό μετάλλιο στη Σιγκαπούρη, κατέκτησε ακόμα το χάλκινο μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων Γυναικών Κ20.
Η Ρίτα Κέζτελι από την Ουγγαρία συγκέντρωσε 21,8% των ψήφων ενώ στο πόντιουμ ήταν ακόμα δυο διεθνείς μας παίκτριες-υποψήφιες για τον τίτλο της κορυφαίας: Η αρχηγός της εθνικής μας ομάδας, παγκόσμιας πρωταθλήτριας Ελευθερία Πλευρίτου που πήρε 9,5% και η Ιωάννα Σταματοπούλου, κορυφαία τερματοφύλακας του παγκόσμιου πρωταθλήματος με 9,4%. Η Ελλάδα είχε τρεις υποψηφιότητες στις πέντε προτεινόμενες αθλήτριες, κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό, αλλά απόλυτα δικαιολογημένο καθώς αναφερόμαστε στην εθνική ομάδα που….σάρωσε τους τίτλους τη χρονιά που πέρασε.
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ – 26/1/2026
Δ΄ ΟΜΙΛΟΣ – Ελβετία – Ισραήλ 9-24
A΄ΟΜΙΛΟΣ– Ελλάδα – Σλοβακία 24-7
A΄ ΟΜΙΛΟΣ – Γαλλία – Γερμανία 13-11
Γ΄ΟΜΙΛΟΣ – Ιταλία – Κροατία 24-12
Γ΄ ΟΜΙΛΟΣ – Σερβία – Τουρκία 9-8
B΄ΟΜΙΛΟΣ – Ουγγαρία– Ισπανία 9-7
Δ΄ΟΜΙΛΟΣ – Ολλανδία– Μεγάλη Βρετανία 14-4
B’ ΟΜΙΛΟΣ – Ρουμανία – Πορτογαλία 7-12
ΔΕΥΤΕΡΗ ΗΜΕΡΑ — 27/1/2026
11:00 Δ΄ΟΜΙΛΟΣ – Ολλανδία – Ελβετία
12:30 A΄ΟΜΙΛΟΣ – Γερμανία – Σλοβακία
14:15 Γ΄ΟΜΙΛΟΣ – Ιταλία – Σερβία
15:45 B΄ΟΜΙΛΟΣ – Ουγγαρία – Ρουμανία
17:30 Δ΄ΟΜΙΛΟΣ – Ισραήλ – Μεγάλη Βρετανία
19:00 A΄ΟΜΙΛΟΣ – Ελλάδα – Γαλλία (ΕΡΤ 2 ΣΠΟΡ)
20:45 Γ΄ΟΜΙΛΟΣ – Τουρκία – Κροατία
22:15 B΄ΟΜΙΛΟΣ – Πορτογαλία – Ισπανία
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΕ