ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ / 1ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ (Κ16) / ΛΑΡΙΣΑ

Με ρίζες από τη Κύπρο, διεθνής με τη Νότια Αφρική

  26.08.2022 12:11       693

Η Μία Λοϊζίδης είναι μια από τις αθλήτριες που βρίσκονται στη Λάρισα με την αποστολή της Νότιας Αφρικής και αγωνίζεται στο 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υδατοσφαίρισης Κορασίδων (Κ16) που κορυφώνεται το διήμερο (σήμερα και αύριο, 26-27/08) με τη διεξαγωγή των ημιτελικών και των μεγάλων τελικών. Πάντα, στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Νέας Πολιτείας.

 Το όνομά της ασφαλώς και παραπέμπει σε ρίζες ελλαδίτικες και έτσι είναι.

 O παππούς λοιπόν Νίκος Λοϊζίδης, γεννήθηκε στην Κύπρο το 1944. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο η οικογένειά του έφυγε από το νησί και έγινε δεκτή στη Νότια Αφρική για να βοηθήσει με τις δεξιότητες που είχαν μέλη της στη χώρα καθώς ζητήθηκαν πολλοί τεχνίτες.

Ο πατέρας της Μία, Μιχάλης, μεγάλωσε στην ελληνική και κυπριακή κοινότητα στο Bedfordview, στο Γιοχάνεσμπουργκ, στη Νότια Αφρική, όπου εντάχθηκαν πολλοί Έλληνες και Κύπριοι. Παράλληλα, μετά τον πόλεμο έφτασε στη Νότια Αφρική και η οικογένεια της μετέπειτα συζύγου του, προερχόμενη από την Ολλανδία. Οι δυο τους πήγαιναν στο ίδιο σχολείο, παντρεύτηκαν το 2001, και απέκτησαν τον Μάθιου το 2004 και δυο χρόνια αργότερα την Μία. 

Η μητέρα της Μία εργάζεται για την Microsoft.

Μέσα από δυο γενιές λοιπον, η Μία γεννήθηκε στο Γιοχάνεσμπουργκ και μυήθηκε στην υδατοσφαίριση από την καθηγήτρια αθλητικών στο σχολείο της, την Anita Trinic, με καταγωγή από την Κροατία.

Έπαιξε για τη σχολή της Roedean και το κλαμπ OJ Eagles και στη συνέχεια εκπροσώπησε την επαρχία της στη Νότια Αφρική, το Gauteng.

Η Μία επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει τη Νότια Αφρική σε αυτό το 1ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Και όλη η οικογένεια βρίσκεται στη Λάρισα.

Άλλωστε όπως οι περισσότερες αποστολές, μαζί με τις αθλήτριες έχουν ταξιδέψει και τα μέλη των οικογενειών τους, συνδυάζοντας τους αγώνες με διακοπές. Και νοιώθουν κατενθουσιασμένοι.

Η οικογένεια Λοϊζίδης έχει αρκετές φορές ταξιδέψει στην Κύπρο αλλά και την Ελλάδα και χαίρονται πάρα πολύ όταν πραγματοποιούν αυτά τα ταξίδια.

Το αγαπημένο μάθημα της Μία είναι τα μαθηματικά.

Αθλητικά της είδωλα είναι η Σερένα Γουίλιαμς (Αμερικανίδα πρωταθλήτρια του τένις, η οποία κατόρθωσε να παραμείνει στο νο. 1 της παγκόσμιας κατάταξης για 319 εβδομάδες), η Λουσιάνα Αϊμάρ (αθλήτρια χόκεϊ από την Αργεντινή, η μόνη στην ιστορία που έλαβε το βραβείο FIH Player of the Year οκτώ φορές και θεωρείται ως η καλύτερη γυναίκα αθλήτρια χόκεϋ όλων των εποχών), και η τρεις φορές χρυσή ολυμπιονίκης στην Υδατοσφαίριση (2012, 2016, 2020) αμερικανίδα, Μάγκι Στέφενς.

 Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Θοδωρής Νταβέλος