ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ / ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΧΟΥΜΑΣ

Μεγάλο σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες

  03.04.2020 17:14       1476

Ένα μεγάλο σταυρόλεξο, εξαιρετικά δύσκολο, για απαιτητικούς λύτες είναι αυτό που απορρέει για τους ιθύνοντες της ελληνικής κλασικής κολύμβησης, αλλά και γενικότερα για όσους υπηρετούν το άθλημα παγκοσμίως, αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι στον αγωνιστικό προγραμματισμό εν καιρώ πανδημίας.

Αυτή είναι η έκφραση που χρησιμοποιεί αδιαλείπτως τις τελευταίες ημέρες ο κύριος Χριστόδουλος Χούμας, ο τεχνικός σύμβουλος της κολυμβητικής ομοσπονδίας και πολύπειρος προπονητής κολύμβησης.

Μιλώντας στην επίσημη σελίδα της ομοσπονδίας ο κύριος Χούμας εκφράζεται αρχικά για το μείζον θέμα και την προτεραιότητα της ΚΟΕ να προφυλάξει όλους τους πρωταθλητές και τις πρωταθλήτριες τις δύσκολες αυτές ημέρες:

«Στις δύσκολες αυτές ημέρες προέχει η υγεία όλων. Αποτελεί δικαίωση για την ομοσπονδία μας η στάση την οποία κράτησε, προεξέχοντος του προέδρου κύριου Δημήτρη Διαθεσόπουλου, στο θέμα της πανδημίας. Η ΚΟΕ, παρά τις αντίθετες απόψεις, δεν έτρεξε να στείλει τους πρωταθλητές και τις πρωταθλήτριες στην πισίνα. Την ίδια στιγμή εξέφρασε, πρώτη απ’ όλους στην Ελλάδα, την άποψη ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να μετατεθούν, πράγμα που έγινε λίγες ημέρες μετά και απήλλαξε από το άγχος όλους όσους έτρεφαν όνειρα για μία αξιοπρεπή παρουσία στην κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη. Ήταν μία σώφρων απόφαση. Στο σημείο αυτό δεν θέλω να αποδώσω ευθύνες σε όσους μιλούσαν περί του αντιθέτου. Ήταν δικαιολογημένες οι φωνές αθλητών και προπονητών, οι οποίοι παίρνοντας μεγάλο ρίσκο για την υγεία των ίδιων αλλά και των γύρω τους, θέλησαν να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα αξιοπρεπούς προετοιμασίας ενόψει της παρουσίας τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεγάλοι Έλληνες αθλητές της κολύμβησης, λίγο πριν τα απαγορευτικά μέτρα, επέστρεψαν από την προετοιμασία σε υψόμετρο, παραμένοντας στο εξωτερικό πάνω από 20 ημέρες. Μια τεράστια προσπάθεια από τα συγκεκριμένα παιδιά και τους προπονητές τους, για την καλύτερη δυνατή προπαρασκευή τους ενόψει της Ολυμπιάδας του Τόκιο. Και όμως αυτή η προσπάθεια δεν ευοδώθηκε».

Η προσπάθεια συντήρησης των πρωταθλητών κολύμβησης είναι εξαιρετικά δύσκολη πλέον με κλειστές τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Ο κύριος Χούμας ενστερνίζεται τα προβλήματα και τοποθετείται, λέγοντας:

«Για μας τα κλειστά κολυμβητήρια είναι μια εξαιρετικά δύσκολη περίσταση. Ο αθλητής στίβου, και ίσως κάποιοι αθλητές άλλων ατομικών ή ομαδικών αθλημάτων, μπορεί να κάνουν αρκετά περισσότερα απ’ ότι ένας κολυμβητής έξω από το νερό. Όμως επαναλαμβάνω οτι προέχει η υγεία. Σύντομα θα βρούμε τρόπους για άμεση επιστροφή στην κανονικότητα. Συστήνω υπομονή, αισιοδοξία και όλα θα πάνε καλά. Τα παιδιά και οι προπονητές τους έχουν πολύ μεγάλη διάθεση και θα επιστρέψουν σύντομα. Προς στιγμήν, μένουμε στο σπίτι. Ακούμε το εξαιρετικό επιστημονικό προσωπικό της χώρας και πειθαρχούμε».

Η Ολυμπιάδα μετατέθηκε για τον Ιούλιο του 2021. Η ΦΙΝΑ δεν έχει πάρει ακόμη απόφαση για τις ημερομηνίες διεξαγωγής του παγκοσμίου πρωταθλήματος που ήταν προγραμματισμένο να γίνει στην ιαπωνική πολύ Φουκουόκα το 2021. Επίσης ουδείς γνωρίζει εάν θα πραγματοποιηθεί τελικά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2020, που ήταν αρχικά προγραμματισμένο για τον Μάιο, αλλά μετατίθεται για μέσα Αυγούστου. Ποια είναι η άποψη του Έλληνα τεχνικού συμβούλου;

«Όπως προείπα, πρόκειται για ένα μεγάλο και δύσκολο σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Ουδείς γνωρίζει τι θα γίνει. Και αυτό γιατί κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχτεί η πανδημία. Εάν όλα πάνε κατ’ ευχήν, τότε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ίσως πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο στην Βουδαπέστη. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν τα πράγματα εξελιχθούν δραματικά, ίσως χρειαστεί να μετατεθεί για τον χειμώνα και γιατί όχι να πάρει την θέση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 25αρας πισίνας που ίσως να μην πραγματοποιηθεί ποτέ. Για το παγκόσμιο του 2021 η απόφαση της παγκόσμιας ομοσπονδίας είναι εξαιρετικά δύσκολη. Εκτιμώ, προς το συμφέρον των πρωταθλητών, να γίνει σε μία εύλογη χρονική διαφορά σε σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, είτε πριν, είτε μετά από αυτούς. Κυρίαρχο θέμα για τους αθλητές και τους προπονητές είναι η σωστή προετοιμασία τους για την συμμετοχή τους στις κορυφαίες διοργανώσεις. Βέβαια για την παγκόσμια ομοσπονδία υπάρχουν και άλλες προτεραιότητες που έχουν σχέση με τα οικονομικά δεδομένα της διοργάνωσης, τους χορηγούς και τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Βρισκόμαστε σε αναμονή».

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: ΝβΧ