Μεγάλες επιτυχίες πρόσφερε στην ελληνική κολύμβηση ο Απόστολος Χρήστου το φετινό καλοκαίρι, τόσο με το Ολυμπιακό μετάλλιο που κατέκτησε στην Κίνα, όσο και με τα τρία μετάλλια στο Eυρωπαϊκό πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων του Ντόρντρεχτ
«Όταν μιλάμε για τον Αποστόλη Χρήστου, μιλάμε για ένα αυθεντικό ταλέντο, για ένα πραγματικό χρυσάφι. Το μεγαλύτερο κατά την προσωπική μου άποψη ταλέντο στην Ελλάδα, ένα ταλέντο το οποίο έχει απεριόριστες δυνατότητες». Τα λόγια του Δημήτρη Σαρακατσάνη, Γενικού Γραμματέα της ΚΟΕ μετά την επιτυχία του Χρήστου με την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στα 50μ ύπτιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων που διεξήχθησαν στην Κίνα είναι ενδεικτικά της σπουδαίας χρονιάς που ολοκληρώθηκε για το 18χρονο κολυμβητή του Ολυμπιακού. Λίγο καιρό πριν ο Απόστολος Χρήστου είχε χαρίσει στη χώρα μας τρία μετάλλια (ένα χρυσό και δύο ασημένια) στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εφήβων- Νεανίδων στο Ντόρντρεχτ της Ολλανδίας, κάνοντας παράλληλα και Παγκόσμιο Ρεκόρ Εφήβων στα 100μ ύπτιο με επίδοση 54:03.
Ο χαρισματικός κολυμβητής μίλησε στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ για όλους και για όλα, ξεκαθαρίζοντας για πρώτη φορά μετά το ενδεχόμενο που υπήρχε να σπουδάσει εκτός Ελλάδας και να μεταγραφεί σε κολυμβητικό σύλλογο του εξωτερικού, πως θα μείνει στη χώρα μας και θα συνεχίσει να προπονείται στον Ολυμπιακό, με τον πρωτεργάτη των επιτυχιών και προπονητή του Νίκο Γέμελο, ταυτόχρονα με τις σπουδές του στα Ναυτιλιακά, στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά:
«Σίγουρα η φετινή χρονιά και ιδιαίτερα το καλοκαίρι ήταν η πιο πετυχημένη στη μικρή μου καριέρα, αλλά είναι και μία συνέχεια σκληρής δουλειάς από τα προηγούμενα χρόνια και των διακρίσεων που είχα πέρσι σε διεθνές επίπεδο».
Απόλυτα προσγειωμένος, ο νεαρός κολυμβητής αποδέχεται τους χαρακτηρισμούς οι οποίοι του δίνονται και προσπαθεί, όπως τονίζει, μέσα από τη σκληρή δουλειά να βελτιώνεται ώστε να παραμείνει σε υψηλό επίπεδο: «Αποδέχομαι κάθε χαρακτηρισμό όμως τον κρίνω, αν είναι σωστός η λανθασμένος, ανάλογα με τις δυνατότητες μου. Έχω αποδείξει πως έχω τα στοιχεία και τις ικανότητες και θεωρώ ότι είναι σημαντικός χαρακτηρισμός εκείνος του «αυθεντικού ταλέντο. Πιστεύω πως αν συνεχίσω την σκληρή και επίπονη δουλειά θα καταφέρω να παραμείνω σε υψηλό επίπεδο».
Mένει Ελλάδα ο νεαρός κολυμβητής, με τον ίδιο να έχει ήδη στο μυαλό του το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Καζάν το 2015 αλλά και τους Ολυμπιακούς στο Ρίο το 2016.
Όνειρο κάθε νεαρού παιδιού που ασχολείται με την κολύμβηση είναι η μετάβαση του από την κατηγορία των Νέων σε εκείνη των Ανδρών, ως βήμα εξέλιξης στην καριέρα του. Για τον Απόστολο Χρήστου η προοπτική ενός τέτοιου μεγάλου βήματος μπορεί να επιτευχθεί ομαλά μέσα από τη δική του καθημερινή προσπάθεια, αλλά και τη βοήθεια της οικογένειας του, του κράτους και της Πολιτείας: «Η μετάβαση σε ανδρικό επίπεδο είναι η πιο δύσκολη για έναν αθλητή σε οποιοδήποτε άθλημα, όχι μόνο σε αυτό της κολύμβησης. Πιστεύω πως μπορώ να ενταχθώ εφόσον παραμείνω προσηλωμένος στους στόχους μου. Νομίζω πως μπορώ να ανταπεξέλθω με τη βοήθεια της σκληρής καθημερινής δουλειάς αλλά σίγουρα θα πρέπει να υπάρξει και η απαιτούμενη βοήθεια από την οικογένεια μου, που ήδη υπάρχει, αλλά και από τον προπονητή μου Νίκο Γέμελο και γενικότερα από το κράτος και τη πολιτεία».
Είναι σημαντικό με βάση και τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική κολύμβηση, οι Έλληνες αθλητές να παραμένουν στη βάση τους και να προσπαθούν να κρατήσουν το επίπεδο της χώρας ψηλά. Ο Παγκόσμιος πρωταθλητής Εφήβων και Ολυμπιονίκη Νέων, θα συνδυάσει προπόνηση και σπουδές στη χώρα μας, αν και παραδέχεται ότι το εξωτερικό θα ήταν μια πρόκληση για την καριέρα και το μέλλον του: «Με μία αλλαγή περιβάλλοντος και δη χώρας σίγουρα θα υπάρξει βελτίωση αλλά είναι ένα μεγάλο ρίσκο. Εγώ πάντως θα μείνω στην Ελλάδα, έχω πάρει την απόφαση μου. Εδώ έχω την ευκαιρία με το άνευ να φτιάξω το μέλλον μου με τη σχολή που έχω διαλέξει (ναυτιλιακά στον Πειραιά). Πιστεύω πως υπάρχουν προοπτικές και στην δουλειά όσο και στην κολύμβηση».
Μετά την άκρως επιτυχημένη χρονιά που ολοκληρώθηκε για τον Απόστολο Χρήστου η επόμενη πλησιάζει και ο νεαρός κολυμβητής ήδη σκέφτεται την έναρξη της προετοιμασίας του σε επίπεδο ανδρών, με πρώτο στόχο το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών του 2015 στο Καζάν και απώτερο στόχο τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας το 2016: «Σε 20 μέρες ξεκινώ τη νέα σαιζόν με καινούριες προετοιμασίες και ο στόχος είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών στο Καζάν το καλοκαίρι.Ένας κύκλος κλείνει και το επίπεδο ανδρών έχει ήδη μπει μες στο μυαλό μου. Επιζητώ καλούς χρόνους και ρεκόρ και μετά θα έρθουν και οι θέσεις στη βαθμολογία. Απώτερος σκοπός είναι οι Ολυμπιακοί στο Ρίο, είναι ένα όνειρο ζωής για μένα, το έχω στο μυαλό μου και θα δώσω τα πάντα για να είμαι εκεί».
«Ίνδαλμα μου είναι ο Άρον Πίρσον ο οποίος έχει σταματήσει την κολύμβηση. Είναι το είδωλο μου διότι έχει το παγκόσμιο ρεκόρ στο ύπτιο. Επίσης ο Μάικλ Φέλπς που ξεκίνησε ξανά να κολυμπάει και θεωρώ πως είναι απ' τους καλύτερους στο είδος του στην ιστορία του αθλήματος. Ιδιαίτερα εξελίξιμο θεωρώ τον Ιταλό Σιμόνε Σαμπιόνι που είμαστε μαζί και πιστεύω πως θα συνεχίσουμε να ανταγωνιζόμαστε και τα επόμενα χρόνια». Τα ινδάλματα του Χρήστου είναι παγκόσμιες μορφές της κολύμβησης, θρύλοι του αθλήματος. Φυσικά ο ίδιος δε παραγνωρίζει τους ανταγωνιστές της δικιάς του γενιάς.
Μιλώντας για την καθημερινότητα ενός Έλληνα κολυμβητή καταδικασμένου να πρωταγωνιστεί, ο νεαρός Απόστολος σχολιάζει : «Δύσκολο το πρόγραμμα διότι για να κάνεις πρωταθλητισμό και να φέρνεις διακρίσεις απαιτούνται πολλές θυσίες στη διασκέδαση στην εκπαίδευση αλλά και σε θέμα ξεκούρασης. Όταν είχα το σχολείο ξυπνούσα στις 5μησι για προπόνηση, επέστρεφα στις 8 για να πάω σχολείο τη δεύτερη ώρα γιατί δε προλάβαινα. Έφευγα 1μησι με 2 και 3 πάλι προπόνηση. Επέστρεφα γύρω στις 7 όπου έμενε χρόνος για ξεκούραση και διάβασμα Πιστεύω πως τη νέα χρονιά θα είναι πιο καλά τα πράγματα γιατί στη σχολή θα μπορώ να μη παρακολουθώ κάποιες μέρες και έτσι θα μπορώ να δίνω μεγαλύτερη βαρύτητα στη προπόνηση ώστε να μη πιέζομαι τόσο πολύ. Με λίγη παραπάνω προσπάθεια θα καταφέρω να ανταπεξέλθω σε όλες τις υποχρεώσεις».
Σε εγχώριο επίπεδο, ο Χρήστου θαυμάζει τον μεγάλο Άρη Γρηγοριάδη: «Είναι ένα είδωλο στον ελλαδικό χώρο ο Γρηγοριάδης καθώς έχει και τα πανελλήνια ρεκόρ στους άνδρες και έχει και το παγκόσμιο μετάλλιο στο 50αρι ύπτιο. Θα ήθελα να του μοιάσω σε θέμα επιδόσεων και σε θέμα διακρίσεων και σε θέμα ανταγωνισμού. Διότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός γιατί εγώ καταλαμβάνω μετάλλια σε όπεν πρωταθλήματα που σημαίνει πως δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Μονάχα με τον Μιχάλη Κοντιζά έχουμε μία ουσιαστική αντιπαλότητα.
Ένα νεαρό παιδί δε θα μπορούσε παρά να δραστηριοποιείται με πολλά ακόμη και στον ελεύθερο χρόνο. Παράδειγμα ο 18χρονος Χρήστου, με τον ίδιο να ομολογεί ότι το κολύμπι έρχεται πρώτο απ' όλα στη ζωή του: « Στον ελεύθερο μου χρόνο ακούω μουσική, ασχολούμαι με το ίντερνετ και με ηλεκτρονικά παιχνίδια, διαβάζω βιβλία.Στο σχολείο με τη γυμναστική, μέχρι εκεί. Έχω αγάπη για ομάδες αλλά μόνο το κολύμπι με έχει κερδίσει ολοκληρωτικά».
Προτροπή και κίνητρο για τα νέα παιδιά που ασχολούνται με την κολύμβηση είναι η αφοσίωση στους στόχους τους, σύμφωνα με τον Απόστολο: « Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στην Ελλάδα, τα νέα παιδιά δε πρέπει να το βάλουν κάτω, χρειάζεται να αφοσιωθούν στους στόχους τους, να παλέψουν με επιμονή και υπομονή και με όπλο τη σκληρή δουλειά θα τα καταφέρουν. Προτείνω στο κράτος και την Πολιτεία να δώσουν μεγαλύτερη σημασία και βοήθεια στους αθλητές που διακρίνονται με περισσότερη στήριξη και κίνητρα ούτως ώστε να έρθουν καλύτερα αποτελέσματα.
Οικονομικός αρωγός στην καριέρα του Απόστολου Χρήστου είναι κάποιες χορηγίες, υποτροφίες και σαφώς η οικογένεια του: «Υπάρχουν κάποιες χορηγίες αλλά δεν είναι κάτι τόσο σημαντικό. Δε μπορώ να ζήσω μονάχα από το κολύμπι. Οι γονείς μου με βοηθούν απόλυτα και μου παρέχουν ότι χρειάζομαι. Με στηρίζει ο Ολυμπιακός και κάποιες υποτροφίες. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένεια μου, τον Γέμελο, την ARENA για την ένδυση από φέρος, τον φυσικόθεραπευτή Γκούντα Γιώργο και τον γιατρό κ. Μαρίνο».
Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: ΝβΧ