ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ / ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ / Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΣΤΗ ΣΑΓΚΑΗ

Μία και μοναδική, η Εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των Γυναικών!

  29.07.2020 10:03       1402

Του Φώντα Χήτα

Υπάρχει μία και μοναδική Εθνική ομάδα της Ελλάδας, που, έχει φέρει στη χώρα μας Μετάλλια, από Ολυμπιακούς Αγώνες (ασημένιο το 2004), Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (χρυσό το 2011) και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (ασημένιο το 2010 και 2012 αργότερα), κι αυτή δεν είναι άλλη από την Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των Γυναικών!

Εκείνη, που, 9 χρόνια πίσω στις 29 Ιούλη στη Σαγκάη, ανέβαινε στο θρόνο της κορυφαίας του κόσμου, νικώντας στον Τελικό την οικοδέσποινα Κίνα με 9-8.

Είναι τα 13 κορίτσια, που, εκεί στην Κίνα, έγραψαν με ολόχρυσα γράμματα τα ονόματα τους στην ιστορία των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων και του Ελληνικού Αθλητισμού.

Η Έλενα Κούβδου, η Χριστίνα Τσουκαλά, η Άντι Μελιδόνη, η Ηλέκτρα Ψούνη, η Κική Λιόση, η Άλκηστη Αβραμίδου, η Αλεξάνδρα Ασημάκη, η Αντιγόνη Ρουμπέση, η Αγγελική Γερόλυμου, η Φιλιώ Μανωλιουδάκη, η Σταυρούλα Αντωνάκου, η Γιούλη Λαρά, η Ελένη Γούλα.

Είναι αυτές που, στη διοργάνωση της Σαγκάης δεν σταμάτησαν πουθενά, με 6 στις 6 νίκες, κατά σειρά την Ισπανία (10-9), τη Βραζιλία (11-8), τη Ρωσία (6-5) στον Όμιλο, την Ολλανδία (12-10) στον προημιτελικό, την Ιταλία (14-11) στον ημιτελικό και την Κίνα (9-8) στον Τελικό του 14ου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Η ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου ακούστηκε ως την μακρινή Ελλάδα, εκστασίασε τον κόσμο του αθλήματος, του ελληνικού αθλητισμού γενικότερα.

Στο τιμόνι, ο πρωτομάστορας και Μίδας των Μεταλλίων του αθλήματος, Γιώργος Μορφέσης, με συνεργάτη του τον Σάκη Κεχαγιά.

Κορυφαία Τερματοφύλακας της διοργάνωσης, αναδείχθηκε η δική μας Έλενα Κούβδου, η Αντιγόνη Ρουμπέση στην κορυφαία 7άδα της διοργάνωσης και η Αλεξάνδρα Ασημάκη, στο τέλος της χρονιάς, κορυφαία πολίστρια για το 2011.

«Είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του ελληνικού αθλητισμού. Αυτή η ομάδα έδωσε στους Ελληνες τη δύναμη που χρειάζονται αυτές τις δύσκολες ώρες που περνούν. Αυτή είναι η Ελλάδα. Οχι μιζέρια, δυσφήμιση και λοιδορία, αλλά 1η στον κόσμο και ο Εθνικός ύμνος να ακούγεται σε όλο τον πλανήτη. Ολοι θα πρέπει να είναι περήφανοι για αυτή την ομάδα», δήλωνε αμέσως μετά τον Τελικό ο Πρόεδρος της ΚΟΕ, Δημήτρης Διαθεσόπουλος πανευτυχής, με την Ελλάδα στο Μνημόνιο από το 2010 και με τα συγχαρητήρια να καταφτάνουν σωρηδόν στα γραφεία της Ομοσπονδίας και την αποστολή στη Σαγκάη.

Από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια: «Θερμότατα συγχαρητήρια για την κορυφαία σας διάκριση που ανέβασε τη χώρα μας στο πιο ψηλό σκαλί του υγρού στίβου. Μας κάνατε όλους πολύ υπερήφανους, επιβεβαιώνοντας πως ο ελληνικός αθλητισμός, με επίμονη δουλειά και πίστη στην αξία του, μας χαρίζει νίκες, συλλογικό ενθουσιασμό και ελπίδα», δήλωνε ο κορυφαίος πολιτειακός μας παράγοντας.

Τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, να δηλώνει «Μας έκαναν περήφανους», τον υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο να υπογραμμίζει «Μας θυμίσατε τον αθλητισμό που θέλουμε και για τον οποίο αγωνιζόμαστε», τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, επώνυμους και ανώνυμους που εξέφραζαν τη συγκίνηση τους για το επίτευγμα.

Ο άθλος του “Νατατόριουμ”

Η Εθνική μας, δεν πτοήθηκε ούτε από τους 18.000 Κινέζους που βρέθηκαν στο “Νατατόριουμ”, ούτε την εχθρική διαιτησία, στον Τελικό. Ήταν η καλύτερη ομάδα στην διοργάνωση και το απέδειξε.

Προηγήθηκε 8-5 με την Ασημάκη (3 γκολ) και 9-6 με τη Λιόση, είδε τις Κινέζες να μειώνουν στο γκολ (9-8), 1.38'' πριν τη λήξη του αγώνα με την Γιουτζούν Σου, να παίζουν άλλον ένα παραπάνω (14 προς 7 οι αποβολές), αλλά το κλέψιμο της Ρουμπέση στα 20'' και το τάιμ άουτ του Μορφέση, σφιχταγκάλιασαν το χρυσό Μετάλλιο που λίγο μετά φορέθηκε στο λαιμό των 13 κοριτσιών μας.

Η Σύνθεση: Κούβδου Έλενα, Γούλα Έλενα (τερματοφύλακες), Τσουκαλά Χριστίνα, Μελιδόνη Άντι, Ψούνη Μαρία – Ηλέκτρα, Λιόση Κική 1, Αβραμίδου Άλκηστη, Ασημάκη Αλεξάνδρα 3, Ρουμπέση Αντιγόνη 3, Γερόλυμου Αγγελική, Μανωλιουδάκη Φιλιώ 1, Αντωνάκου Σταυρούλα, Λαρά Γιούλη

Προπονητής: Μορφέσης Γιώργος

Συνεργάτης: Κεχαγιάς Σάκης

ΕΔΩ στιγμιότυπα του Τελικού κι ΕΔΩ η απονομή


Αποθέωση στην επιστροφή

Σκηνές θριαμβευτικές και συνάμα συγκινητικές εκτυλίχτηκαν στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, κατά την επιστροφή της ελληνικής αποστολής.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Γιώργος Μορφέσης, δήλωνε στο συνάδελφο Νίκο Χαραλαμπόπουλο: «Καταρχήν θέλω να ευχαριστήσω τους πάντες που βρίσκονται εδώ και πραγματικά τώρα καταλαβαίνουμε και εμείς το μέγεθος της επιτυχίας.

Οι στιγμές που ζήσαμε είναι τρομερές και δεν περιγράφονται με λόγια, η ευτυχία είναι πολύ μεγάλη και πραγματικά δεν έχουμε καταλάβει τι έχει γίνει. Ξεκινήσαμε με λίγα λόγια, με σεβασμό προς τους αντιπάλους και παιχνίδι με παιχνίδι είδαμε πως είχαμε τις δυνατότητες να πάμε ψηλά. Δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο, είμαι πολύ χαρούμενος και ευχαριστούμε για την υποδοχή, σίγουρα πρωταγωνίστριες είναι οι αθλήτριες 100% και ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ομοσπονδία που μας στηρίζει όσο μπορεί και τώρα πλέον αφού επιστρέψαμε και ξεκουραστούμε, με πολύ δουλειά και σοβαρότητα θα ετοιμαστούμε για αυτά που μας περιμένουν στο μέλλον».

Η αρχηγός της Εθνικής μας , Κική Λιόση, με τη σειρά της: «Τα συναισθήματα είναι μοναδικά και δεν περιγράφονται. Ολες αυτές οι στιγμές που ζούμε για την καθεμιά από εμάς είναι μοναδικές και συγκεκριμένες.

Έχουμε κατακτήσει τα πάντα, Ολυμπιακό μετάλλιο, Ευρωπαϊκό και τώρα Παγκόσμιο. Το καλύτερο είναι πως ο κόσμος μας αγκάλιασε και μας δείχνει την αγάπη του και εμείς θα ανταποδίδουμε με όσες περισσότερες διακρίσεις γίνεται».

Η Εθνική μας, τις επόμενες ημέρες, έγινε δεκτή από τον Κάρολο Παπούλια που απένειμε το Μετάλλιο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, τιμώντας τόσο την Εθνική μας ομάδα των Γυναικών όσο και τον επίσης Παγκόσμιο Πρωταθλητή μας, στην ίδια διοργάνωση Σπύρο Γιαννιώτη, κυκλοφόρησαν εκείνη τη χρονιά, αναμνηστικά γραμματόσημα προς τιμή τους.

Στη σχετική ψηφοφορία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), η Εθνική μας, αναδείχτηκε Κορυφαία Ομάδα για το 2011.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΕ