ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ / ΚΛΗΡΩΣΗ Α1 ΑΝΔΡΩΝ - Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ/ Διαθεσόπουλος

Να μας καταλογίζετε μόνο ό,τι μας αναλογεί...

  16.10.2014 16:13       901

Με τη παρουσία των εκπροσώπων των σωματείων, της ΕΠΑΥ, μελών του ΔΣ της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας, της ΚΕΔ, του ΣΕΔΥ, των ομοσπονδιακών προπονητών, διεθνών αθλητών και αθλητριών και των εκπροσώπων του Τύπου πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στο ξενοδοχείο LONDON της Γλυφάδας η κλήρωση των πρωταθλημάτων υδατοσφαίρισης Α1 Ανδρών και Α1 Γυναικών.

Ο πρόεδρος της ΚΟΕ Δημήτρης Διαθεσόπουλος, που πήρε τον λόγο πριν από τη διαδικασία της κλήρωσης, μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος και ιδιαίτερα αυτά με τα κολυμβητήρια τα οποία δημιουργούν θέμα με τις έδρες. Τόνισε όμως ότι για αυτά τα προβλήματα και για πολλά άλλα δεν πρέπει να καταλογίζονται οι ευθύνες στην ΚΟΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά:  "Να μας καταλογίζετε όσα μας αναλογούν. Εμείς είμαστε αρωγοί σας".

Ο Διαθεσόπουλος αναφέρθηκε ακόμα στα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στο φινάλε της κανονικής διάρκειας του περσινού πρωταθλήματος και στις αλλαγές που θα ισχύσουν τη νέα περίοδο στη διεξαγωγή του πρωταθλήματος της Α1 Ανδρών.

Αναλυτικά οι σημαντικότερες από τις τοποθετήσεις του Διαθεσόπουλου:

Η επιχορήγησή μας έχει μειωθεί κατά 80%. Χωρίς να έχει μειωθεί το ποσοστό των αναγκών μας. Παρ' όλα αυτά δεν έχουμε κόψει μια διοργάνωση και δεν έχουμε μειώσει καμία συμμετοχή εθνικών ομάδων σε μεγάλη διοργάνωση. Είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο και δεν χρωστάμε δεκάρα. Και έχουμε και έκπληξη για τα σωματεία στο τέλος της σεζόν, την οποία δεν θα αποκαλύψω τώρα. Για να σταματήσουν κάποιοι να κάνουν σχόλια… Ο απολογισμός για τις εθνικές ομάδες είναι θετικός. Πήγαν πολύ καλά. Η Ανδρών και η Γυναικών διατηρήθηκαν σε υψηλό επίπεδο και σε κάποια παιχνίδια αδικηθήκαμε, κάποια αδικήσαμε τους εαυτούς μας. Οι Νέοι επανεμφανίστηκαν σε μεγάλη διοργάνωση και βρέθηκαν στην 5η θέση. Οι Νέες γυναίκες πήγαν τρένο και πήραν χρυσό στο Ευρωπαϊκό και οι Νεάνιδες έχασαν το μετάλλιο στα πέναλτι.

Δεν έγινε φέτος η συνάντηση με τα σωματεία για τα πρωταθλήματα διότι τα τελευταία χρόνια η συνάντηση αυτή ήταν μια απογοήτευση. Συμφωνούσαμε κάποια πράγματα και δεν τηρούνταν τα περισσότερα από αυτά. Από την πρώτη αγωνιστική άρχιζαν τα προβλήματα με την έδρα, την έλλειψη πετρελαίου και φίλτρου, δεν φεύγει το καράβι κ.λπ. Βγήκαν και μας κατηγορούν για προχειρότητα. Ξεπερνάμε τα συμφωνηθέντα και την προκήρυξη για να εξηπυρετήσουμε τα σωματεία μας που τα συμπονούμε. Αν αυτό θεωρείται αδυναμία ή προχειρότητα τότε καταλογίστε μας ευθύνες.

Μας λένε ότι αργούμε να αρχίσουμε τα πρωταθλήματα. Θα σας αναφέρω, όμως κάποια ενδεικτικά παραδείγματα για να δείτε τί συμβαίνει. Οι 31 από τους αγώνες της Α1 Ανδρών, δηλαδή το 1/4, έγινε σε άλλες έδρες από τις προκαθορισμένες. Στις γυναίκες 23, δηλαδή το 41%. Όλοι θέλουμε τον καλύτερο ανταγωνισμό, αλλά… Φέτος θα εφαρμόζεται αυστηρά η προκήρυξη. Παρότι δώσαμε προθεσμία μέχρι πρόσφατα για να δηλωθούν οι έδρες και τα παραχωρητήρια, τρεις δεν έχουν δηλώσει ακόμα αναπληρωματική έδρα στην Α1 Ανδρών. Δηλαδή, ίσως να μην γίνουν αγώνες από την πρώτη αγωνιστική…

Προσοχή, λοιπόν, όταν γίνονται δηλώσεις από κάποιους μόνο και μόνο για να δείξουν την αντιπάθειά τους. Να μας καταλογίζετε όσα μας αναλογούν. Μην μας κατηγορείτε για πράγματα που δεν είναι υπεύθυνη η ΚΟΕ. Για τα κολυμβητήρια -ας πούμε- γιατί πρέπει να είναι υπεύθυνη η ομοσπονδία, αφού είναι θέμα της Πολιτείας; Εμείς είμαστε αρωγοί σας και όχι απέναντί σας. Εσείς γιατί είστε απέναντί μας; Εμείς ακούμε τους πάντες. Τους αθλητές για παράδειγμα, που μας το ζήτησαν. Στην Ιταλία, δεν έγιναν δεκτοί. Και μας έθεσαν το θέμα της ασφάλισης, αλλά και αυτό –επειδή είναι ερασιτεχνικό το άθλημα- είναι ένα θέμα ιδιαίτερο που οφείλει να το χειρίζεται η Πολιτεία.

ΤΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ ΣΤΟ ΦΙΝΑΛΕ ΤΟΥ ΠΕΡΣΙΝΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Ο κ. Διαθεσόπουλος έκανε, εξάλλου, ειδική αναφορά στα φαινόμενα που παρουσιάστηκαν στο φινάλε του πρωταθλήματος της Α1 Ανδρών όταν κάποια σωματεία άλλοτε έπαιζαν με την πρώτη τους (βασική) ομάδα και άλλοτε με την δεύτερη (αναπληρωματικούς), παρότι σε όλους αυτούς τους αγώνες παιζόταν το ποιος θα υποβιβαστεί και ποιος θα μείνει στη μεγάλη κατηγορία. «Αυτό είναι δίκαιο, είναι σωστό;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΚΟΕ και κατέληξε: «Φταίει γι αυτό η ΚΟΕ, άραγε;...». Και ξεκαθάρισε και πάλι ότι φέτος θα εφαρμοστεί αυστηρά η προκήρυξη.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΠΛΕΙ ΟΦ – ΕΠΑΝΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΛΕΙ ΑΟΥΤ

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις αλλαγές που θα ισχύσουν από τη νέα περίοδο:  

Στην Α1 Ανδρών, προβλέπεται φέτος η συμμετοχή των 6 πρώτων ομάδων της κανονικής περιόδου στα πλέι οφ, ενώ οι 4 τελευταίες (θέσεις 9-12) θα παίξουν στα πλέι άουτ.

Σ’ ό,τι αφορά τα πλέι οφ, η Α’ φάση διεξάγεται με τα ζευγάρια 3ος – 6ος, 4ος – 5ος με τους δύο Νικητές(3 αγώνες, 2 νίκες) να αναμετρώνται στη Β’ φάση με τον 1ο και 2ο αντίστοιχα (3 αγώνες, 2 νίκες). Οι Νικητές στην Γ’ φάση παίζουν στον τελικό (5 αγώνες, 3 νίκες) και οι ηττημένοι για 3η – 4η θέση (3 αγώνες, 2 νίκες).

Σ’ ό,τι αφορά τα πλέι άουτ, έχουμε τα ζευγάρια 9ος – 12ος και 10ος – 11ος (3 αγώνες, 2 νίκες). Οι Νικητές παραμένουν στην Α1 και οι Ηττημένοι υποβιβάζονται στην Α2 Εθνική κατηγορία.

Στην Α1 Γυναικών ισχύει ό,τι μέχρι τώρα (οι 4 πρώτες ομάδες της κανονικής περιόδου στα πλέι οφ).

Η έναρξη του 29ου πρωταθλήματος Α1 Ανδρών  προγραμματίζεται για τις 15 Νοεμβρίου 2014 και η αντίστοιχη του 17ου πρωταθλήματος Α1 Γυναικών για τις 22 Νοεμβρίου 2014.

ΟΙ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΟΥΝΤΟΥΛΗ ΚΑΙ ΜΠΟΥΙΚΑ


Πριν από τη διαδικασία της κλήρωσης βραβεύτηκαν οι πρώτοι σκόρερ των περσινών πρωταθλημάτων. Από την Α1 Ανδρών ο Γιάννης Φουντούλης του Ολυμπιακού(101 γκολ). Τη βράβευση έκανε ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Ανδρών Σάκης Κεχαγιάς. Και από την Α1 Γυναικών η Μπάρμπαρα Μπούικα επίσης του Ολυμπιακού (81 γκολ). Τη βράβευση έκανε ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Γυναικών Γιώργος Μορφέσης και το βραβείο παρέλαβε για λογαριασμό της Μπούικα ο μάνατζερ Δημήτρης Μάζης.

** Ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος ανακοίνωσε ακόμα ότι η ΚΟΕ αποφάσισε να παρουσιάσουν φέτος οι ομάδες Α1 στο ρόστερ τους 21 παίκτες (αντί 25 που ίσχυε πέρυσι). Με υπεύθυνη δήλωση, εξάλλου, θα γίνεται η πιστοποίηση του προπονητή κάθε ομάδας.

Από τη νέα σεζόν θεσμοθετείται επί πλέον η βράβευση του πολυτιμότερου πολίστα και της πολυτιμότερης πολίστριας, του καλύτερου και της καλύτερης τερματοφύλακα και του καλύτερου/ης προπονητή/τριας στα δύο πρωταθλήματα.

Οι δύο τελευταίοι θα προκύπτουν μετά από ψηφοφορία των συναδέλφων τους στα Σωματεία των δύο πρωταθλημάτων και οι υπόλοιποι μετά από ψηφοφορία των διαπιστευμένων αθλητικών συντακτών στην ΚΟΕ.

ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ


Η κλήρωση που έγινε αμέσως μετά έβγαλε για την 1η αγωνιστική σε Α1 Ανδρών και Α1 Γυναικών:

1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ Α1 ΑΝΔΡΩΝ (15 Νοεμβρίου 2014):

ΑΝΟ Γλυφάδας – ΝΟ Βουλιαγμένης, Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, Παλαιό Φάληρο – ΝΟ Καλαμακίου, Εθνικός Πειραιά – Πανιώνιος, ΝΟ Χίου – ΠΑΟΚ, Υδραϊκός – Νηρέας Λαμίας.

1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ (21 Νοεμβρίου 2014):

ΝΟ Ρεθύμνου – Ηρακλής, ΝΟ Βουλιαγμένης – Εθνικός Πειραιά, Ολυμπιακός – ΑΝΟ Γλυφάδας, Τρίτων Αμαρουσίου – ΝΟΒΑ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΚΛΗΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Γιάννης Κορακής