ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ / ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ/ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

Ναταλία Τσερνέσκα: «Υψηλοί στόχοι παρά τα προβλήματα»

  14.07.2017 14:01       2676

Του απεσταλμένου του ΠΣΑΤ στη Βουδαπέστη, Πάνου Σαμαρά

 

Η Εθνική ομάδα συγχρονισμένης κολύμβησης, με αιχμή του δόρατος, την Ευαγγελία Πλατανιώτη (σόλο, ντουέτο) και την Εβελίνα Παπάζογλου (ντουέτο), ανανεωμένη σε μέγιστο βαθμό, ρίχνεται σήμερα πρώτη από ελληνικής πλευράς, στη «μάχη» του 17ου παγκοσμίου πρωταθλήματος υγρού στίβου, στη Βουδαπέστη. Στόχος η υπέρβαση απέναντι σε κορυφαίες δυνάμεις του αθλήματος.

Η ομοσπονδιακή προπονήτρια Ναταλία Τσερνέτσκα, οριοθετεί τους στόχους και παράλληλα αναφέρεται στο παρών και το μέλλον του αθλήματος…

-Πόσο ψηλά μπορείτε να βάλετε τον πήχη;

«Πάντα ο στόχος είναι υψηλός. Βεβαίως η συγχρονισμένη δεν έχει χρονόμετρο για να γνωρίζουμε πάνω κάτω τι να περιμένουμε. Ο στόχος είναι να είμαστε σε όλα τα αγωνίσματα στους τελικούς, δηλαδή στις δωδεκάδες. Και από εκεί ότι καλύτερο μπορεί να γίνει. Έχουμε παρουσία και στο σόλο και στο ντουέτο και στο ομαδικό και στο κόμπο και στο mixed για πρώτη φορά. Βεβαίως στο τελευταίο, είναι ακόμη η αρχή του 16χρονου Βασίλη Γκορτσιλά. Μαζί του στο τεχνικό ντουέτο η Όλγα (Ολίνα) Κουργιαντάκη και στο καλλιτεχνικό ντουέτο η Βασιλική (Σίλια) Κωφίδη».

«Θα πρέπει ωστόσο να αντιληφθούμε ότι γενικότερα μας λείπει η εμπειρία, σε σχέση π.χ. με την Ιταλία που έχει κορίτσια  10 χρόνια μαζί. Έχουν μπει νέα παιδιά, μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες καθώς οι παλιές αποχώρησαν, οπότε έχουμε ομάδα σχεδόν καινούργια.  Η μικρότερη είναι 16 χρονών και η μεγαλύτερη, η Ευαγγελία Πλατανιώτη  είναι 23 χρονών. Δυστυχώς στην Ελλάδα τα παιδιά σταματούν πολύ νωρίς, καθώς υπάρχει το θέμα των σπουδών».

-Από την προετοιμασία είσαστε  ικανοποιημένη ;

«Ναι. Βέβαια θα ήθελα λίγο περισσότερο χρόνο. Όμως η ομάδα μας δεν είναι σένιορ -σένιορ. Η τελευταία φορά που τα παιδιά ήταν μαζί, ήταν στο Κούνεο, τον Μάιο. Τα περισσότερα κορίτσια είναι στην κατηγορία τζούνιορ. Έφυγαν για προετοιμασία για το ευρωπαικό τζούνιορ με τζούνιορ ομάδες. Οπότε οι μεγάλες έμειναν μόνες τους. Η ομάδα μαζεύτηκε πάλι τώρα πριν το παγκόσμιο. Χρειάζεται πολύς χρόνος για να δέσουν οι ομάδες , να αφομοιώσουν προγράμματα. Το άθλημα είναι πολύ απαιτητικό».

Προσπάθησαν πολύ τα παιδιά εφέτος. Δεν έχω κανένα παράπονο. Βέβαια όλοι οι προπονητές – προπονήτριες ζητούν ακόμη περισσότερο, όμως πάντα υπάρχουν και όρια. Γιατί δεν απασχολούνται τα παιδιά επαγγελματικά. Δεν αμείβονται. Έχουν σπουδές, σχολεία, έχουν πολλά πράγματα να κάνουν στη ζωή τους…»

-Εχουμε ευρεία βάση- δεξαμενή για να αντλήσουμε πρωταθλητές;

«Ναι. Κι η ομάδα που έχουμε είναι πολύ καλή. Θέλει όμως πολλή δουλειά. Στις άλλες χώρες  όλα τα παιδιά είναι όλο το χρόνο μαζί και δουλεύουν κάθε μέρα μαζί. Εμείς δεν  μπορούμε να ακολουθήσουμε αυτούς τους ρυθμούς. Έχουν σχολεία, συλλόγους, κι άλλες υποχρεώσεις. Θα δούμε από του χρόνου, αν μπορούμε να κάνουμε βραδινή προπόνηση για να μαζεύονται και να δουλεύουν περισσότερο χρόνο μαζί».

-Ποια στοιχεία πρέπει να διακρίνουν τα παιδιά στη συγχρονισμένη; Προέχει το καλλιτεχνικό κομμάτι;

«Πρώτα απ όλα είναι η δουλειά.  Σίγουρα πρέπει να υπάρχει το ανάλογα σώμα, χέρια, τα πόδια,  αντιλαμβάνεστε. Η πλαστικότητα, η αρμονία, ο ρυθμός.  Αλλά δεν φτάνει να δίνει απλόχερα ο Θεός προσόντα , ταλέντο και να μην υπάρχει μυαλό, δηλαδή να μην καταβάλλεται η μέγιστη δυνατή προσπάθεια, να μην γίνεται η δουλειά που απαιτείται. Η συγχρονισμένη κολύμβηση είναι πολλά αθλήματα μαζί. Αλλά χωρίς δουλειά, πειθαρχία και υπομονή, τίποτα δεν γίνεται. Δουλεύουμε ακόμη και δέκα ώρες τη μέρα και δεν μας φτάνουν. Χρειάζεται πολύς χρόνος για να δέσουν μεταξύ τους  τα παιδιά. Να καταλάβει η μια την άλλη… Ευτυχώς η  Ομοσπονδία μας βοηθά  ιδιαίτερα. Τα παιδιά είχαν διαιτολόγο,  ψυχολόγο, που μιλούσε μαζί τους συνεχώς. Κάθε παιδί έχει πίσω του μια οικογένεια. Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Η Ελλάδα βιώνει μια μεγάλη οικονομική κρίση , μην το ξεχνάμε. Οι οικογένειες έχουν προβλήματα, και τα παιδιά τα κουβαλάνε μαζί τους αυτά».

- Εκτός από προπονήτρια , χρειάζεται κάποιες φορές να είστε  και μεγαλύτερη φίλη;

«Όχι, το δοκίμασα κάποιες φορές, αλλά είδα ότι αυτό δεν βγαίνει. Χρειάζεται αυστηρότητα. Είναι και η ιδιαιτερότητα των στιγμών. Κάποιες φορές πρέπει να είσαι κάπως πιο μαλακός, να κάνεις μια πλάκα, αλλά τις περισσότερες στιγμές οφείλεις να είσαι αυστηρός. Κι αν διακρίνεις κάποια απογοήτευση, εκεί οφείλεις να μιλήσεις, να το αντιμετωπίσεις...»

 -Ποιες δυνάμεις περιμένουμε να πρωταγωνιστήσουν στο 17ο παγκόσμια πρωτάθλημα της Βουδαπέστης ;

«Η Ρωσία είναι η πρώτη και θα είναι η πρωταγωνίστρια. Η Ιαπωνία έχει ανέβει πάρα πολύ και  θα προσπαθήσει να βγει  δεύτερη. Η Κίνα παρότι έχει αλλάξει ομάδα θα είναι ψηλά, ενώ έχει ανεβεί πολύ και η Ιταλία».

-Ένας κριτής είναι πιο δύσκολο να βαθμολογήσει με υψηλό βαθμό ένα Ελληνόπουλο, ακόμη και αν εκτελέσει άψογο πρόγραμμα, σε σχέση με μια αθλήτρια παραδοσιακής δύναμης ;

«Δυστυχώς αυτό συμβαίνει στο άθλημά μας. Δεν επιβραβεύεται πολλές φορές η αξία όσων κάνεις στο νερό. Είναι και η πολιτική που ακολουθείται...Στη Βαρκελώνη, στο παγκόσμιο πρωτάθλημα το 2013, η Δέσποινα Σολωμού στο τεχνικό πρόγραμμα έπρεπε να είναι μέσα στα μετάλλια. Ήρθαν προπονητές από τις κορυφαίες χώρες της συγχρονισμένης και παραδέχθηκαν ότι άξιζε το μετάλλιο . Τελικά κατετάγη έβδομη. Βήμα, βήμα , χρόνο, χρόνο, πρέπει να δουλέψουμε σκληρά. Απαγορεύεται να πέφτεις. Πρέπει συνέχεια να ανεβαίνεις».

 -Αν τεθεί  ένα μεσομακροπρόθεσμο πλάνο, που εστιάζουμε για να είμαστε ακόμη πιο ανταγωνιστικοί διεθνώς ; Στο 2020  στο Τόκιο ;

«Ενόψει του Τόκιο περιμένουμε να εκδοθούν αποφάσεις, ώστε  να αυξηθεί ο αριθμός στα ομαδικά. Να υπάρξουν περισσότερες ομάδες. Γιατί θέλουμε να παλέψουμε το ομαδικό για τους Ολυμπιακούς. Ακούγεται ότι θα συμπεριληφθεί το μικτό, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε την απόφαση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Περιμένουμε να γίνει γνωστό σύντομα. Οπότε ο στόχος είναι αυτός. Εστιάζουμε στο ομαδικό».

-Είναι εφικτό κάποτε να διεκδικήσουμε ένα μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα , σε Ολυμπιακούς Αγώνες;

«Ποτέ μην λες ποτέ. Όμως είναι πολύ δύσκολο αυτό. Γιατί και οι αντίπαλες χώρες δεν θέλουν να παραχωρήσουν τα κεκτημένα. Έπειτα είναι οι εν γένει δυνατότητες που τους παρέχονται πολύ μεγαλύτερες. Σε εγκαταστάσεις και υποδομές. Σε παροχές.  Εμείς παλεύουμε – παρά τις μεγάλες προσπάθειες της Ομοσπονδίας η οποία βοηθά ιδιαίτερα – ακόμη και για τα αυτονόητα. Για ζεστό νερό στην πισίνα, καθώς γυμναζόμαστε με 25-26 βαθμούς στον Άγιο Κοσμά. Δεν έχουμε κανονικό γυμναστήριο. Τον χειμώνα δουλεύουμε με γάντια και μπουφάν. Διαρκώς ζητάμε  τα αυτονόητα. Να έχουμε τουλάχιστον ζεστό νερό. Περιμένουμε μεγαλύτερη βοήθεια από την Πολιτεία…»

Αναφορικά με το  πρόγραμμα , υπάρχει αγωνιστικό μέρος καθημερινά, τόσο το πρωί, όσο και το βράδυ. Την Παρασκευή ανοίγει την αυλαία το πρωί στο τεχνικό σόλο η Ευαγγελία Πλατανιώτη και το απόγευμα ακολουθεί το τεχνικό ντουέτο, η ίδια, με την Ευαγγελία Παπάζογλου...Αύριο  το πρωί θα διεξαχθεί ο τελικός στο τεχνικό σόλο , το βράδυ το μικτό ντουέτο στο τεχνικό, ακολουθεί την Κυριακή το τεχνικό ντουέτο ο τελικός, το βράδυ ξεκινούν προκριματικός, τεχνικό ομαδικό, μετά σόλο ελεύθερο, ντουέτο ελεύθερο, ,ομαδικό ελεύθερο…