ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ / ACROPOLIS SWIM OPEN 2023

Νίκος Αντωνογιαννάκης: Η φωνή του «Αθήνα 2004»

  07.05.2023 14:47       2445

Ο Νίκος Αντωνογιαννάκης πέρασε στην ιστορία ως ο Έλληνας εκφωνητής των αγώνων κολύμβησης κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004. Αυτές τις ημέρες αποτελεί ένα ακόμα…μετάλλιο του μεγάλου μίτινγκ ACROPOLIS SWIM OPEN 2023 που ολοκληρώνεται απόψε (7/5) στο κλειστό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ, πάντα με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ. Απευθύνει και ο ίδιος προσκλητήριο στις οικογένειες ειδικά: «Τί το καλύτερο- λέει στην ιστοσελίδα της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας- να έρθει μια οικογένεια με τα παιδιά της σε ένα από τα καλύτερα κολυμβητήρια του κόσμου και να απολαύσουν αγώνες πολύ υψηλού επιπέδου. Κορυφαίους ξένους και τους καλύτερους Έλληνες αθλητές που βρίσκονται σε πολύ υψηλό επίπεδο». Ο ίδιος πάντως το πράττει και στη πισίνα βρίσκονται καθημερινά και τα δυο του παιδιά, κολυμβητές και οι δύο…Τα μήλα έπεσαν κάτω από τη μηλιά.

Με κρητικές ρίζες όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς από το επίθετο, αδελφός της σπουδαίας πρωταθλήτριας Ράνιας Αντωνογιαννάκη, διετέλεσε από την ηλικία των επτά ετών κολυμβητής του Παναθηναϊκού και μετέπειτα του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου από το 1979 μέχρι το 1994, αλλά και μέλος της Εθνικής ομάδας εφήβων και ανδρών σε διεθνείς διοργανώσεις από το 1989 έως το 1991. Στα 19 του «κρέμασε» το σκουφάκι, και αφοσιώθηκε στις σπουδές του στη Γυμναστική Ακαδημία. Πάντα ήταν κοντά στη πισίνα όμως και «Το 2002, αποτέλεσα τον εκφωνητή στο «Ακρόπολις», όχι όπως τώρα όμως αλλά μέσα σε ένα μπουθ από όπου έκανα την εκφώνηση. Αυτό έγινε και το 2003. Η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων, αναζητούσε τον εκφωνητή που στα ελληνικά θα έκανε την ανάλογη δουλειά στη διάρκεια της κορυφαίας διοργάνωσης. Εγώ, μπορούσα να το υποστηρίξω αυτό το πλάνο. Με πρότεινε η Ομοσπονδία και είχα την κορυφαία τιμή να είμαι ο έλληνας εκφωνητής στο test-event, στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τους Παρα-Ολυμπιακούς. Αξέχαστες στιγμές. Ευλογία. Ήμασταν τρεις εκφωνητές, μαζί μου ο Αυστραλός Πίτερ Γκράχαμ για την αγγλική εκφώνηση και από το Λουξεμβούργο για τη γαλλική που απαιτείται στους τελικούς. Όλα έπρεπε να γίνουν στο δευτερόλεπτο, καθώς υπήρχε η ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση. Απέναντί μας είχαμε το ρολόι, είχαμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Παράδειγμα, οκτώ λεπτά στον τελικό, η εκφώνηση και στις τρεις γλώσσες.  Όλα πήγαν τέλεια όμως, άψογα».

Το ραντεβού του με το ACROPOLIS SWIM OPEN είχε…κλειστεί από πέρυσι αλλά τον «νίκησε» ο κορονοϊός τότε: «Ο Νίκος Ξυλούρης μου έκανε και πέρυσι την πρόταση να αναλάβω την εκφώνηση στους απογευματινούς τελικούς στο πλαίσιο της προσπάθειας της ΚΟΕ να αναβαθμίσει το μίτινγκ. Παραμονές όμως νόσησα…Φέτος όμως δεν μας νίκησε τίποτα», λέει και χαμογελάει. Δείχνει πως το ευχαριστιέται πολύ, αγαπάει αυτό που κάνει, θέλει να βλέπει μικρούς και μεγάλους στη πισίνα: «Ο αθλητισμός είναι υγεία. Να προσθέσω και κάτι ακόμα: «χρωστάω» στο άθλημα, μου έχει προσφέρει πάρα πολλά, και όταν βρίσκω την ευκαιρία και αφού έχω τη γνώση, προσπαθώ να «ανταποδίδω» με τον τρόπο μου. Με την εκφώνηση των ονομάτων στους τελικούς, προσπαθώ να κάνω ακόμα πιο προσιτή τη Κολύμβηση και να βάλω και εγώ ένα λιθαράκι ώστε ακόμα περισσότερα παιδιά να την αγαπήσουν. Και το ACROPOLIS SWIM OPEN να ανεβαίνει κάθε χρόνο όλο και περισσότερο».

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Θοδωρής Νταβέλος