ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ / ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΑΝΙΔΩΝ / ΒΟΛΟΣ

Ο Δημήτρης, ο Μαυρωτάς, ο Κυριάκος, ο Λάκης, ο Γιαννουρής και η Βουλιαγμένη

  05.09.2019 12:12       1009

Βίος και πολιτεία η ζωή του Νικολάε Φιρόϊου στην παγκόσμια υδατοσφαίριση. Πολυτάραχη η παρουσία του στην ζωή σαν αθλητής και σαν άνθρωπος. Το μέλος της τεχνικής επιτροπής της παγκόσμιας και ευρωπαΐκής ομοσπονδίας, βρίσκεται στο Βόλο για τις ανάγκες του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος νεανίδων στην υδατοσφαίριση.

Γεννήθηκε το 1939 στο Βουκουρέστι, πρόλαβε να γνωρίσει την γυναίκα της ζωής του εκεί, αλλά στην συνέχεια, στα δύσκολα χρόνια της Ρουμανίας, ζήτησε άσυλο στη Γερμανία, εκεί όπου γνώρισε κάποιες από τις μεγαλύτερες στιγμές στην αθλητική του καριέρα, όταν σαν προπονητής της Εθνικής ομάδας πόλο της Γερμανίας έφτασε στην κορυφή της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης.

Λόγω ηλικίας αλλά και επειδή έζησε το πόλο επί σειρά ετών σε υψηλό επίπεδο (περίπου 70 χρόνια), είναι από τους λίγους που μπορεί να εκφραστεί για τις προσωπικότητες που σημάδεψαν την παγκόσμια υδατοσφαίριση μέσα στο χρόνο.

Ζητήσαμε την άποψή του και μας την εξέφρασε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αρχικά εκφράστηκε για τους φίλους που γνώρισε στην Ελλάδα και οι οποίοι αποτελούν τους πρεσβευτές της χώρας μας σε παγκόσμιο επίπεδο:

«Ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος είναι επί σειρά ετών συνεργάτης μου στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ομοσπονδία. Ένας άνθρωπος που προσπαθεί για το συμφέρον του ελληνικού πόλο και κάνει τα πάντα για την προώθησή του. Αξέχαστος μου είναι επίσης ο Γιώργος Μαυρωτάς. Ένα έξυπνο παιδί, που όλοι τον σέβονταν. Ο Εστιάρτε της Ελλάδας. Ο Κυριάκος ο Γιαννόπουλος. Σπουδαίος παίκτης και ισχυρή προσωπικότητα. Ο Γιάννης ο Γιαννουρής, ο φύλακας άγγελος των ελληνικών συμφερόντων στο εξωτερικό. Ανοίγει δρόμους για πολλούς συμπατριώτες του. Ο αείμνηστος Λάκης Τσαντάς, ο άνθρωπος που επί σειρά ετών προώθησε την διαιτησία. Φυσικά ο Γιώργος Σταυρίδης, ένας διαιτητής που ξεχωρίζει σήμερα».

Ποιος κατά τη γνώμη του ήταν ο κορυφαίος αθλητής στην ιστορία;

«Θα ξεχωρίσω δυο. Τον Ούγγρο Τάμας Φάραγκο και τον Ιταλό Τζιάνι Ντε Ματζίστρις. Δίπλα τους πορεύονται πολλοί. Ο Ισπανός Μανουέλ Εστιάρτε, ο Σέρβος Αλεξάντερ Σόσταρ, οι Γερμανοί Φρανκ Όττο και Χάγκεν Σταμ, ο Ρώσος Καμπάνοφ και πολλοί άλλοι. Ο καθένας από αυτούς έγραψε τη δική του ιστορία στο χώρο. Είναι θρύλοι. Αποτελούν τα ινδάλματα του αθλήματος. Τα τελευταία 10 χρόνια υπάρχουν επίσης πολλοί καλοί υδατοσφαιριστές, με αρκετές όμως μεταπτώσεις στην καριέρα τους».

Ποιος οδηγεί την κούρσα στην λίστα των κορυφαίων προπονητών του κόσμου;

«Χωρίς αμφιβολία ο Ράτκο Ρούντιτς. Ο πιο εργατικός προπονητής που είδα στη ζωή μου, ο άνθρωπος με τις μεγαλύτερες επιτυχίες. Προετοιμάζει την ομάδα του εξαιρετικά. Όπου κι αν πάει, όλοι τον ακολουθούν».

Πολλοί είναι οι παράγοντες που μέσα στο χρόνο στήριξαν το άθλημα. Σύμφωνα με τον Φιρόϊου ξεχωρίζουν δύο:

«Ο Ρουμάνος Μαρκουλέσκου και ο Ιταλός Λόντζι».

Διαιτητές; Υπάρχουν άτομα που πρωταγωνίστησαν με την σφυρίχτρα στο στόμα;

«Πολλοί. Σήμερα και στο παρελθόν. Ο Μαρκουλέσκου οδηγεί την κούρσα. Ο Κλαριτς έμεινε στην ιστορία. Ο Έλληνας Τσαντάς ήταν ξεχωριστός, όπως και σήμερα ο Γιώργος Σταυρίδης. Ένας διαιτητής που ξεχωρίζει γιατί διαιτητεύει σαν να παίζει ο ίδιος μέσα στο νερό».

Υπάρχουν αξέχαστα παιχνίδια που έχουν γίνει. Κάποια από αυτά έχουν μείνει ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη του ρουμάνου πρωταγωνιστή της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης.

« Το 1981 κερδίσαμε την Ρωσία και κατακτήσαμε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Σπλιτ της Κροατίας. Ήμουν προπονητής της εθνικής Γερμανίας. Ποιος μπορεί επίσης να ξεχάσει το παιχνίδι Ιταλία - Γιουγκοσλαβία το 1986 που κρίθηκε σε αλλεπάλληλες παρατάσεις. Απίστευτο ήταν επίσης το ματς Ιταλία -Ισπανία που έγινε πρόσφατα στην Κορέα».

Ο Νικολάε έχει βρεθεί αμέτρητες φορές στην Ελλάδα σαν προπονητής και σαν παράγοντας. Έχει επισκεφτεί πολλές ελληνικές πόλεις και έχει διακρίνει την ομορφιά της χώρας. Ξεχωρίζει όμως έναν τόπο ανάμεσα σε όλους τους ελληνικούς παραδείσους:

«Βουλιαγμένη. Χωρίς δεύτερη σκέψη».

ΥΓ: ο Νικολάε Φιρόΐου έτρεχε το απόγευμα της Πέμπτης να μας προλάβει: «Σε παρακαλώ κάνε κάτι. Ξέχασα στην αναφορά μου τον Γιώργο και τον Χρήστο Αφρουδάκη. Τρομεροί παίκτες». 

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: ΝβΧ