ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ / ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΝΕΑΝΙΔΩΝ / ΒΟΛΟΣ

Ο ευλογημένος Τζιάνι

  05.09.2019 11:24       617

 Ένα πρωινό, στο δημοτικό κολυμβητήριο του Βόλου όπου πραγματοποιούνται οι αγώνες του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης νεανίδων, τα έκπληκτα μάτια των παιδιών που έχουν εθελοντική παρουσία στην διοργάνωση διέκριναν έναν γέρο να κολυμπάει υποβρύχια, χωρίς αναπνοή, περισσότερα από 20 μέτρα.

Στο βλέμμα τους διέκρινε κανείς εύκολα την ανησυχία και την αγωνία. «Τι κάνει αυτός; Να πέσουμε γρήγορα στο νερό να τον σώσουμε;». Δεν χρειάστηκε. Μπορούσε ο γέρος να το κάνει αυτό. Δεν ήταν όποιος και όποιος. Ήταν αυτός που εκφράζει την ιστορία της παγκόσμιας υδατοσφαίρισης. 81 ετών άνθρωπος με τεράστια προσφορά στο άθλημα. Ο πρόεδρος της τεχνικής επιτροπής της ευρωπαΐκής και παγκόσμιας ομοσπονδίας. Ο Ιταλός Τζιάνι Λόντζι.

Οι αριθμοί είναι φτωχοί για να εκφράσουν την παρουσία του ιταλού στο άθλημα. Ό Λόντζι βρίσκεται στο Βόλο για τις ανάγκες του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, υπηρετώντας την ευρωπαΐκή ομοσπονδία και έχει κολακευτικά λόγια να εκφράσει για την κολυμβητική ομοσπονδία της Ελλάδας και τον συνεργάτη του στην FINA και στην LEN, πρόεδρο της ΚΟΕ, Δημήτρη Διαθεσόπουλο.

«Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στην ελληνική Ομοσπονδία για την αψεγάδιαστη διοργάνωση στον Βόλο. Έχει επιτελεστεί σπουδαίο έργο. Δεν θα εκφραστώ για τον Διαθεσόπουλο, για να μην παρεξηγηθώ. Θα δώσω τα εύσημα στην Ομοσπονδία. Όλα είναι άψογα. Το κυριότερο; Γεμάτες εξέδρες, παλμός και χρώμα. Έχω βρεθεί αμέτρητες φορές στην Ελλάδα αλλά αυτή εικόνα δεν υπάρχει. Συγχαρητήρια» τονίζει ο Ιταλός.

Δραττόμενοι της ευκαιρίας από την παρουσία του στους αγώνες του Βόλου, ζητήσαμε από τον Ιταλό παράγοντα να μας μιλήσει για τις παραστάσεις που έχει στο χώρο περίπου 70 χρόνια. Ό Λόντζι γεννήθηκε το 1938 στην Φλωρεντία και ξεκίνησε το πόλο στα 10 του χρόνια. Τα ρεκόρ του είναι ασύλληπτα.

«Νιώθω ευλογημένος. Μέσα από το πόλο πέτυχα πολλά πράγματα στη ζωή μου. Κέρδισα τα πάντα. Μπόρεσα να ζήσω γεγονότα που δεν θα μπορούσα ποτέ εάν δεν είχα αυτή την πορεία στο άθλημα. Βασιλιάδες, τον Πάπα της Ρώμης και άλλες τεράστιες προσωπικότητες της κοινωνίας» υποστηρίζει και προσθέτει:

«Διατηρώ βέβαια και κάποια μεγάλα ρεκόρ. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλος στο χώρο με παρουσία σε 15 διαδοχικές Ολυμπιάδες, σαν αθλητής, σαν προπονητής και ως παράγοντας. Έχω κατακτήσει αμέτρητα μετάλλια στη ζωή αλλά το μεγαλύτερο μετάλλιο για μένα ήταν έξω απ’ το νερό».

Που αναφέρεται ο Τζιάνι Λόντζι;

Η πλημμύρα του Άρνου το 1966 στη Φλωρεντία προκάλεσε τον θάνατο 35 ατόμων και κατέστρεψε εκατομμύρια αριστουργήματα της τέχνης και σπάνια βιβλία. Ο Τζιάνι ήταν τότε μόλις 28 ετών. Το 1960 είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες. Θρύλος. Τεράστια προσωπικότητα για την πόλη και για την κοινωνία της. Εκείνες τις δύσκολες και τραγικές στιγμές έπαιξε έναν τεράστιο ρόλο στην σωτηρία ανθρώπων και πήρε το «μετάλλιο της ζωής του».

«Έχω κατακτήσει τα πάντα στον αθλητισμό, το μεγαλύτερο όμως μετάλλιο στη ζωή μου ήταν έξω από το νερό. Το 1966 κολύμπησα μέσα στους δρόμους της Φλωρεντίας για να σώσω τους ανθρώπους. Ακόμη και σήμερα με βρίσκουν στους δρόμους της πόλης, με χαιρετούν και διακρίνω την ευγνωμοσύνη στο πρόσωπό τους» ισχυρίζεται συγκινημένος ο 81 ετών πρωταγωνιστής του πολο.

Ο Τζιάνι Λόντζι έίναι από τους λίγους που μπορούν να γράψουν την ιστορία του παγκόσμιου πόλο. «Ναι, υποστηρίζει, θέλω να γράψω ένα βιβλίο με την ιστορία του αθλήματος, αλλά είναι πλέον δύσκολο».

Τον ρωτήσαμε για την καταγραφή των μεγαλύτερων προσωπικοτήτων στο άθλημα. Δυσκολεύτηκε να απαντήσει. «Είναι τόσες πολλές που φοβάμαι ότι θα ξεχάσω αρκετούς πρωταγωνιστές» είπε και κατέληξε:

«Τάμας Φάραγκο, Τζιάνι Ντε Ματζίστρις, Μανουέλ Εστιάρτε. Οι τρεις που οδηγούν την τεράστια λίστα κορυφαίων παικτών του αθλήματος. Θρύλων. Ο καθένας απ’ αυτούς έγραψε την δικιά του ιστορία επί σειρά ετών». Αυτή είναι η εκτίμησή του για τους κορυφαίους του αθλήματος.

Ο Τζιάνι Λόντζι έχει μέσα στο σπίτι του στην Φλωρεντία αμέτρητα μετάλλια. Όχι μόνο δικά του, αλλά και της γυναίκας του, της Αντονέλα, χρυσής και χάλκινης ξιφομάχου στις Ολυμπιάδες του 1960, 1964 και 1972.

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: ΝβΧ