ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ / ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΥΓΡΟΥ ΣΤΙΒΟΥ, ΓΛΑΣΚΩΒΗ

Ο ευχάριστος απολογισμός για την κολύμβηση στη Γλασκώβη και οι προβληματισμοί από τον Αντιπρόεδρο Γ. Κατσαρό και τον τεχνικό σύμβουλο Χρ. Χούμα

  10.08.2018 18:15       1542

Του απεσταλμένου του ΠΣΑΤ στη Γλασκώβη Γιάννη Λαμπίρη

Μια από τις καλύτερες εμφανίσεις της όλων των εποχών σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (αλλά και γενικότερα σε μεγάλες διοργανώσεις) πραγματοποίησε η Εθνική μας ομάδα κολύμβησης και ο Αντιπρόεδρος της ΚΟΕ και αρχηγός της αποστολής Γιώργος Κατσαρός, αλλά και  τεχνικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Χρήστος Χούμας κάνουν τον απολογισμό, που ήταν σαφώς πολύ θετικός.

Στη δική του τοποθέτηση ο κ. Γιώργος Κατσαρός, αφού έκανε την αποτίμησή του έθεσε και ένα σοβαρό θέμα στο τραπέζι. Συγκεκριμένα μας είπε:

«Είχαμε μια μεγάλη επιτυχία αυτών των παιδιών που έδειξαν ότι το ελληνικό κολύμπι είναι πολύ ψηλά. Η εξαιρετική τους παρουσία, τα δύο μετάλλια, τα οκτώ πανελλήνια ρεκόρ και η παρουσία σε δέκα τελικούς και πολλούς ημιτελικούς, πέρα από μια προσωπική τους επιτυχία και του αθλήματός μας, αποτελεί και ένα μήνυμα ουσιαστικά προς την Πολιτεία, ώστε να κρατάει τα κολυμβητήρια ανοιχτά. Δίνουμε καθημερινή μάχη, ως Ομοσπονδία, για να στείλουμε τους κολυμβητές και τα σωματεία μας σε χώρους που μπορούν να προπονηθούν και με κλειστά τα κολυμβητήρια τους κόβουμε τα φτερά και τη δυνατότητα εξέλιξης που φτάνει μέχρι τις μεγάλες επιτυχίες και τα μετάλλια.

Παραμονές του Ευρωπαϊκού «τρέχαμε» να τους βρούμε κολυμβητήρια και θα είχαμε ακόμα περισσότερα μετάλλια αν είχαμε ανοιχτές όλες τις πισίνες. Η οικονομική κρίση που «χτύπησε» όλη τη χώρα και φυσικά τον αθλητισμό έπληξε περισσότερο από όλους στο αθλητικό κίνημα τα αθλήματα του υγρού στίβου αφού χωρίς πετρέλαιο και φυσικό αέριο τα κολυμβητήρια δεν μπορούν να λειτουργήσουν.

Ένας ισχυρός πυρήνας της περιφέρειας έμεινε ανενεργός, ελλείψεως κολυμβητηρίων. Η Πολιτεία πρέπει να δει το θέμα του προπονητικού κέντρου για τα αθλήματά μας και η ανταπόδοση ενός τέτοιου έργου θα έχει πολλαπλά οφέλη με μεγάλες διακρίσεις και διαφήμιση της Ελλάδας από τους αθλητές.

Και πάλι συγχαρητήρια, στους κολυμβητές μας, την ομάδα της συγχρονισμένης, τους καταδύτες μας και την ομάδα του οπεν γουότερ».

Από την πλευρά του ο τεχνικός σύμβουλος κολύμβησης στην ΚΟΕ Χριστόδουλος Χούμας μας είπε:

«Θεωρώ ότι είχαμε μια πολύ επιτυχημένη παρουσία σε έναν ιδιαίτερα δύσκολο και ανταγωνιστικό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Πρώτα απ’ όλα είναι τα δύο μετάλλια.  Σε ένα ιδανικό κλείσιμο των πεπραγμένων της ελληνικής αποστολής ήρθε η εκπληκτική εμφάνιση του Κριστιάν Γκολομέεβ. Του οποίου το πάθος ήταν τέτοιο που δεν μπορούσε να μην κατακτήσει μετάλλιο. Απλά λίγο μας έβαλε σε αγωνία γιατί αυτό προέκυψε την τελευταία μέρα. Η κούρσα του ήταν εκπληκτική, ήταν ένα μετάλλιο που το άξιζε και αναλύοντας τους κολυμβητές που νίκησε, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία.

Μας τρέλλανε όλους από χαρά και του δίνουμε τα θερμότερα συγχαρητήρια όλων μας. Είναι το επιστέγασμα μιας προσπάθειας που κάνει όλα αυτά τα χρόνια σε δουλειά σε τρόπο προετοιμασίας και στο ταλέντο του. Παράλληλα έδειξε πλέον και με τα πέντε πανελλήνια ρεκόρ που έκανε, τα τρία στην πεταλούδα και τα δύο στο ελεύθερο, ότι εντάσσει την πεταλούδα στα αγωνίσματά του και με το παραπάνω. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν και στον προπονητή του Ακη Οικονόμου ο οποίος έχει ένα τέτοιο ψυχικό δέσιμο με τον Κριστιάν που συνθέτουν το δίδυμο της επιτυχίας». Αυτά τόνισε αρχικά ο έμπειρος τεχνικός της κολύμβησης και συμπλήρωσε:

«Υπάρχει φυσικά και η εξαιρετική παρουσία του Απόστολου Χρήστου, ο οποίος για πρώτη φορά μπήκε και στους τρεις τελικούς των αγωνισμάτων του στο ύπτιο, πήρε το χάλκινο μετάλλιο στα 100μ. και κατέρριψε ένα πανελλήνιο ρεκόρ χρόνων το οποίο κυνηγούσε στα 200μ. και αξίζουν και εδώ θερμά συγχαρητήρια τόσο στον ίδιο όσο και στον προπονητή του Παναγιώτη Βελέντζα».

Όμως, η παρουσία της ελληνικής κολύμβησης σε αυτό το Ευρωπαϊκό δεν σταμάτησε στα μετάλλια και όπως λέει ο Χρήστος Χούμας: «Η συνολική παρουσία της ελληνικής ομάδας ήταν εκπληκτική και αποτελεί συνέχεια με βήμα προς τα πάνω από το Ευρωπαϊκό του Λονδίνου του 2016. Αυτό φαίνεται απο την παρουσία κολυμβητών και κολυμβητριών μας σε 10 τελικούς εκτός των δύο μεταλλίων, 14 ημιτελικούς και 17 πλασαρίσματα μέσα στη 16άδα κάθε αγωνίσματος. Επίσης σημείωσαν 8 πανελλήνια ρεκόρ, ενώ εξασφάλισαν και πέντε προκρίσεις για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του χρόνου στη Νότια Κορέα.

Και αυτό το Ευρωπαϊκό θυμίζω ότι ήταν υψηλότερου επιπέδου από του Λονδίνου, καθώς έχει αρχίσει ουσιαστικά η προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Παράλληλα βρέθηκαν στην αποστολή και νεότερα παιδιά που την πλαισίωσαν εξαιρετικά προσφέροντας σημαντική βοήθεια στη συνολική παρουσία, συλλέγοντας παράλληλα και πολύτιμες εμπειρίες. Απλά, φανταστείτε, τι παραπάνω θα μπορούσαν να προσφέρουν αυτά τα παιδιά, εάν είχαμε ένα προπονητικό κέντρο ώστε να μην αναγκαζόμαστε να περιμένουμε με... χαρτάκι τη σειρά μας για κάθε αθλητή και αγώνισμα για να προπονηθούν οι αθλητές μας και να μην ψάχνουμε και τρέχουμε από κολυμβητήριο σε κολυμβητήριο λίγο πριν τους μεγάλους αγώνες».

Σ.Σ.: Στις δηλώσεις του ο κ. Κατσαρός είχε αναφέρει αρχικά, εκ παραδρομής, ότι τα κολυμβητήρια της Κρήτης ήταν κλειστά φέτος, ενώ είχαν ανοίξει και προσέφεραν τις υπηρεσίες τους κανονικά στα αθλήματα της πισίνας.