ΑΝΟΙΧΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ / ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ / ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ / ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2011

Ο ...κουρσάρος της Σαγκάης!

  20.07.2020 11:18       2141

Του Φώντα Χήτα

Η αρχή έγινε το 2007 στη Μελβούρνη, η συνέχεια το 2009 στη Ρώμη και η κορύφωση, δυο χρόνια μετά, 20 Ιουλίου του 2011 στη Σαγκάη. Ο Σπύρος Γιαννιώτης, ανεβαίνει στην κορυφή του Κόσμου στο 14ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και αναφωνεί, με τον τερματισμό του: “Πω, πω τι έκανα, είμαι πρώτος στον κόσμο”!

Πρώτος στα 10 χιλιόμετρα Ανοιχτής Θάλασσας, ο σύγχρονος Ροβινσώνας Κρούσος, κουρσεύει τα νερά της Κίνας, αφήνοντας στη δεύτερη θέση το φίλο του Τόμας Λουρζ, με επίδοση 1.54.24.70, έναντι 1.54.27.20 του σπουδαίου Γερμανού αντιπάλου του.

Ταυτόχρονα, εξασφαλίζει το απευθείας εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου (2012), εκεί, όπου, θα μας κάνει όλους να δακρύσουμε, με τον τερματισμό του ...

Είναι η χρονιά και η διοργάνωση, όπου ο ίδιος φοράει και ένα ασημένιο μενταγιόν στα 5 χιλιόμετρα, ενώ η Μαριάννα Λυμπερτά, ανεβαίνει στο τρίτο σκαλί του βάθρου (10χλμ).

Δύο χρόνια αργότερα, στη Βαρκελώνη, ο Σπύρος θα ντουμπλάρει τα χρυσά του Μετάλλια σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, ενώ το 2015 στο Καζάν θα φορέσει στο στήθος και το χάλκινο Μετάλλιο, πάντα στα 10 χλμ πλέον και θα φτάσει τα 6 ατομικά (από τα 9 συνολικά της Ελλάδας), μετά το χάλκινο το 2007 (5χλμ) στην παρθενική του εμφάνιση στη Μελβούρνη και το ασημένιο το 2009 στη Ρώμη (5χλμ).

«Αυτό το μετάλλιο ήταν το απωθημένο μου, ειδικά στα 10χλμ. Η πρώτη μου σκέψη μόλις τερμάτισα ήταν 'πω πω τι έκανα, είμαι πρώτος στον κόσμο! Μου βγήκε όλη η πίεση εκείνη τη στιγμή. Ολη η χρονιά και η προσπάθεια των τελευταίων ετών πέρασε σαν εικόνα από μπροστά μου. Ηταν τρομερά τα συναισθήματα. Χαρά και ευτυχία. Η ανοικτή θάλασσα έχει μεγάλη ψυχολογική καταπόνηση. Απέδειξα πως με υπομονή και επιμονή όλα γίνονται. Αυτό το μετάλλιο το αφιερώνω στον προπονητή μου, την οικογένειά μου, την Ομοσπονδία και σε όλους αυτούς που με αγαπάνε, είναι δίπλα μου και με στηρίζουν”, δηλώνει ο Σπύρος, στο συνάδελφο Νίκο Χαραλαμπόπουλο, αμέσως μετά την μεγάλη του επιτυχία.

Για αυτήν μιλά και ο Πρόεδρος της ΚΟΕ, Δημήτρης Διαθεσόπουλος: «Η επιτυχία του Σπύρου είναι μία από τις μεγαλύτερες στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Χίλια μπράβο. Είναι ένας αθλητής μάλαμα, ένας θαυμάσιος χαρακτήρας, μια ποιότητα ανθρώπινη, που λαμπρύνει ακόμη περισσότερο το χρυσό μετάλλιο. Ο Σπύρος αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους αθλητές».

Στην άφιξη, στο “Ελευθέριος Βενιζέλος”, όπου και γίνεται δεκτός με ενθουσιασμό, λέει μεταξύ των άλλων, ο Παγκόσμιο Πρωταθλητής μας: «Είναι πρώτη φορά που έχω τέτοια υποδοχή με τόσους πολλούς δημοσιογράφους και ανθρώπους γύρω από εμένα. Είμαι πολύ χαρούμενος και νιώθω μεγάλη δικαίωση για τη σκληρή δουλειά όλο αυτό τον καιρό. Το χρυσό μετάλλιο με βαραίνει πολύ, γιατί είναι στο Ολυμπιακό αγώνισμα και νιώθω ένα βάρος παραπάνω για τον κόσμο, που έχει αρχίσει και πιστεύει σε μένα”.

Ενώ ο μέντορας του, προπονητής του Νίκος Γέμελος, τονίζει: «Αθλητές σαν τον Σπύρο κάνουν τη ζωή ενός προπονητή πιο ευτυχισμένη και πιο εύκολη. Δεν έχω λόγια να περιγράψω τη χαρά μου. Ηταν μια επιτυχία που την περιμέναμε, γιατί έχουμε δουλέψει πολύ σκληρά και έτσι θα συνεχίσουμε. Ενα πολύ καλό στοιχείο του Σπύρου είναι πως δεν τα παρατάει εύκολα και είναι πολύ πεισματάρης. Για να καταλάβετε, αν υπήρχε αγώνισμα στην ντουζιέρα, ο Σπύρος πάλι πρώτος θα έβγαινε».

Η επιτυχία αυτή, θα φέρει τον Γιαννιώτη πρώτο στις προτιμήσεις των αθλητικών συντακτών για τον Κορυφαίο Αθλητή του 2011 στην Ελλάδα, κάτι που θα επαναληφθεί και τις δύο επόμενες χρονιές (2012 και 2013).

Η Κίνα μας πάει ...

Τέσσερα χρόνια μετά, το 2015 στο Γιαντάι την ίδια ημέρα (20 Ιουλίου), ο Χρίστος Χριστοφορίδης, αναδεικνύεται Παγκόσμιος Πρωταθλητής στα 800μ επιφάνειας της Τεχνικής κολύμβησης, αποδεικνύοντας ότι η Κίνα μας πάει ...

Ο Χριστοφορίδης που, τις επόμενες ημέρες, θα κερδίσει και το ασημένιο Μετάλλιο στα 400μ επιφάνειας, δηλώνει για την επιτυχία του: «Το μετάλλιο αυτό δικαίωσε τον κόπο και τις θυσίες των τελευταίων χρόνων. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τις επιδόσεις μου δεδομένων των συνθηκών που συναντήσαμε, τόσο στη διάρκεια του χρόνου, όσο και στην περίοδο των αγώνων.  Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς που με βοήθησαν να φτάσω εδώ».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΕ