ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

Ο Μαθουσάλας της ευρωπαϊκής υδατοσφαίρισης

  25.01.2012 15:25       1164

Αϊντχόφεν: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΕ Φώντας Χήτας

«Το φαινόμενο» που λέει και ο ομοσπονδιακός προπονητής της Γερμανίας Χάγκεν Σταμ, ο 43χρονος πλέον Αλεξάντερ Τσιγκίρ, σπάει τα κοντέρ στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Αϊντχόφεν.

Ο γεννημένος στη Μόσχα τερματοφύλακας των Γερμανών από το 1999, με την τωρινή συμμετοχή του έφτασε τις 10 συνολικά σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, από τις οποίες τις πρώτες 3 με τις εθνικές ομάδες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και της μετέπειτα Ρωσίας.

Ο Τσιγκίρ ντεμπουτάρισε με την Σοβιετική Ένωση, σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, το 1989 στη Βόννη και μετείχε επίσης το 1991 στην Αθήνα και το 1993 στο Σέφιλντ όπου η Ρωσία κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.

Μετά την διοργάνωση αυτή εντάχθηκε στο δυναμικό της Σπαντάου Βερολίνου και το 1999 έγινε «νατουραλιζέ» διεθνής με την εθνική ομάδα της Γερμανίας, με την οποία και μετέχει ανελλιπώς σε όλα τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (7) που ακολούθησαν.

Με τις εθνικές ομάδες της Σοβιετικής Ένωσης, της Κοινοπολιτείας και της Ρωσίας, ο «Μαθουσάλας» της ευρωπαϊκής υδατοσφαίρισης, είχε 346 συμμετοχές, ενώ αν προστεθούν και οι 364 που έχει μέχρι σήμερα με την εθνική ομάδα της Γερμανίας, φτάνει στο αστρονομικό νούμερο των 710 συνολικά.

Σημειώνεται ότι ο κορυφαίος πολίστας στον κόσμο την δεκαετία του ’90, Ισπανός Μανουέλ Εστιάρτε που είχε το προηγούμενο ρεκόρ, έφτασε τις 578 συνολικά συμμετοχές με την εθνική ομάδα της χώρας του.

Στην εθνική ομάδα της Ελλάδας, πρώτος όλων των εποχών είναι ο Γιώργος Μαυρωτάς με 511 συμμετοχές.