ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ / ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ / 19o ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΔΡΩΝ - ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Ο μύθος του Τίμπορ Μπένεντεκ ζει...Ειδική αναφορά της FINA στην ΚΟΕ

  03.07.2022 13:35       473

Οι οπαδοί που συρρέουν στο κολυμβητήριο «Άλφρεντ Χάγιος» της Βουδαπέστης, έχουν την ευκαιρία να δουν το μνημείο του Τίμπορ Μπένεντεκ  και να αποτίουν φόρο τιμής σε έναν από τους σπουδαιότερους παίκτες υδατοσφαίρισης που έζησαν ποτέ.

Ο Τίμπορ Μπένεντεκ ήταν ένα από τα στελέχη της ουγγρικής ομάδας υδατοσφαίρισης ανδρών που κέρδισε τρία σερί χρυσά μετάλλια, κάτι χωρίς προηγούμενο, από το 2000 έως το 2008 πριν την αποχώρησή του από το άθλημα το 2012.

Ο Μπένεντεκ πέθανε μετά από μάχη με τον καρκίνο στο πάγκρεας στις 18 Ιουνίου 2020 σε ηλικία 47 ετών, αλλά η κληρονομιά του είναι ακόμα ζωνταντή και αισθητή.

Σε μια ψηφοφορία του 2020, ο Μπένεντεκ ψηφίστηκε από 40 ειδικούς της υδατοσφαίρισης και πάνω από 50.000 φίλους του αθλήματος ως ο καλύτερος άνδρας παίκτης υδατοσφαίρισης όλων των εποχών. Και σχεδόν δύο χρόνια μετά τον θάνατο του Μπένεντεκ, ανακοινώθηκε στην εναρκτήρια συνέντευξη Τύπου για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της FINA στη Βουδαπέστη ότι το βραβείο «Παίκτης του Αγώνα» θα φέρει το όνομα του Μπένεντεκ.

Η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας απέτισε με τη σειρά της φόρ τιμής σε αυτή την εξέχουσα προσωπικότητα. Η FINA σε σημείωμα της κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο γεγονός αυτό. Φιλοξενεί δηλώσεις του αρχηγού της Εθνικής μας ομάδας Γιάννη Φουντούλη που ανέφερε ότι «Με πρωτοβουλία του προέδρου της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Κυριάκου Γιαννόπουλου, οι αθλητές της εθνικής ομάδας απέτισαν φόρο τιμής σε έναν από τους μεγαλύτερους αθλητές στην ιστορία της υδατοσφαίρισης, τον θρύλο Τίμπορ Μπένεντεκ. Η ποιότητά του ως άνδρα και τα τεράστια επιτεύγματά του ως αθλητής και προπονητής θα μείνουν αλησμόνητα», είπε ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής μας ομάδας.

«Αποτίσαμε φόρο τιμής σε ένα ανθρώπινο σύμβολο του αθλήματός μας», είπε η αρχηγός της Εθνικής ομάδας Γυναικών Μαργαρίτα Πλευρίτου: «Όσοι από εμάς είχαμε την τιμή να τον θαυμάσουμε τόσο πολύ ως προπονητή, αλλά και ως παίκτη, έχουμε στη μνήμη μας πόσο μοναδικός ήταν. Η μνήμη του ζει σε όλους μας», τόνισε.

Εκτός από τρία χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια, ο Μπένεντεκ κέρδισε ένα χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2003 και επίσης κέρδισε δύο ασημένια το 1998 και το 2007 και ένα χάλκινο το 1991. Ήταν επίσης προπονητής για την εθνική ομάδα της Ουγγαρίας από το 2013 έως το 2016 , και εισήχθη στο International Swimming Hall of Fame το 2016 ως μέλος της ουγγρικής ομάδας υδατοσφαίρισης ανδρών που κέρδισε τρία συνεχόμενα χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια.

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Θοδωρής Νταβέλος