ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ / Χρονικό καταστρώματος (6)

Ο ονειρικός Αύγουστος του '04 …

  14.12.2014 17:43       2992

ΦΩΤΟ: Νίκος Σιρανίδης και Θωμάς Μπίμης στο βάθρο με το χρυσό μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων  Αθήνας!

Μέρος 6ον (2004)

Του Φώντα Χήτα

Η τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα, επισφράγισε με εντυπωσιακό τρόπο την σημαντική συμβολή των Αθλημάτων της πισίνας στην Άνοιξη του Ελληνικού Αθλητισμού.

Διακρίσεις και στιγμές μοναδικές, που άφησαν το δικό τους μοναδικό στίγμα στην ιστορία.

Αλλά ας πάρουμε από την αρχή, την ολυμπιακή χρονιά :

*Στη Μαδρίτη και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης Ανδρών/Γυναικών, τον Μάη, η Νέρι Νιανγκουάρα κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στα 100μ ελεύθερο.

*Στην ίδια διοργάνωση και τη Συγχρονισμένη, η Εθνική μας ομάδα ανεβαίνει στο τρίτο σκαλί του βάθρου (χάλκινο μετάλλιο) στο Κόμπο.

*Στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα υδατοσφαίρισης της χρονιάς, ο ΑΝΟ Γλυφάδας είναι φιναλίστ (2ος) στο Φάιναλ Φορ του Τσάμπιονς Καπ Γυναικών (7-9 Μαϊου) στον Λαιμό, με προπονητή τον Τάσο Παπαναστασίου «γάτος» και ο ΝΟ Βουλιαγμένης 4ος στην ίδια διοργάνωση,με τεχνικό τον Γιώργο Κατσούλη.

*Στη Λισαβόνα και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης Εφήβων/Νεανίδων, η Ελλάδα κατακτά 4 μετάλλια. Χρυσό με τον Αντώνη Γκιούλμπα (200μ ύπτιο), ασημένιο με την Στέλλα Μπούμη (200μ ύπτιο) και τον Σωτήρη Πάστρα (100μ πεταλούδα), με τον τελευταίο να κερδίζει χάλκινο μετάλλιο και στα 50μ πεταλούδα.

*Στην αντίστοιχη διοργάνωση των καταδύσεων στο Άαχεν, ο Αλέξανδρος Μάνος είναι πρωταθλητής Ευρώπης (χρυσό μετάλλιο) στα 3μ Τραμπολίνο.

*Στη συγχρονισμένη και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νεανίδων (Όσβιτσιμ), έρχονται τρία χάλκινα μετάλλια στο Σόλο (Εύη Μακρυγιάννη), το Ντουέτο (Εύη Μακρυγιάννη/Ειρήνη Ιορδανοπούλου) και την Εθνική ομάδα (Ομαδικό).

*Στο Μπάρι και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα υδατοσφαίρισης Νέων γυναικών, η Εθνική μας ομάδα είναι φιναλίστ (ασημένιο μετάλλιο), μετά την ήττα της (4-7) στον τελικό αό την Ολλανδία.

*Στο Λογκ Μπιτς, η Εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης Ανδρών κερδίζει το πρώτο της μετάλλιο (χάλκινο) στο Γουόρλντ Λιγκ, με τη νίκη της (12-9) επί της Ιταλίας στον μικρό τελικό.

*Ολυμπιακοί Αγώνες στο συγκρότημα του ΟΑΚΑ και ο ελληνικός υγρός στίβος μεσουρανεί, τον Αύγουστο εκείνης της ονειρεμένης χρονιάς.

Θωμάς Μπίμης και Νίκος Σιρανίδης, αγωνίζονται στον τελικό των 3μ συγχρονισμένων καταδύσεων και κάνουν τον κόσμο να παραμιλάει στο κλειστό Κολυμβητήριο. Χρυσό μετάλλιο, κόντρα στους Κινέζους που τα έχουν χαμένα στη Συνέντευξη Τύπου και το ρωσικό δίδυμο με τον Ντμίτρι Σαούτιν! Το πρώτο μετάλλιο στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση της οικουμένης, για τα Αθλήματα της πισίνας, μετά το 1896 . Όνειρο!

Στην κολύμβηση, οι τελικοί (6 συνολικά) έρχονται ο ένας μετά τον άλλο, για πρώτη φορά στα χρονικά. Πρώτα με τον Γιάννη Κοκκώδη που είναι 6ος στα 400μ Μ. Ατομικής και στη συνέχεια με τη Νέρι Νιανγκουάρα (6η, 100μ ελεύθερο), Βασιλική Αγγελοπούλου (8η, 400μ Μ. Ατομική), Ανδρέα Ζήσιμο, Δημήτρη Μαγγανά, Απόστολο Αντωνόπουλο, Νίκο Ξυλούρη (8οι, 4χ200μ ελεύθερο) και φυσικά τον Σπύρο Γιαννιώτη που είναι 5ος στα 1500μ ελεύθερο και 7ος στα 400μ ελεύθερο.

Στη Συγχρονισμένη, η Εθνική μας μετέχει στον τελικό του Ομαδικού και καταλαμβάνει την 8η θέση.

Στην υδατοσφαίριση, η Εθνική μας ομάδα των Ανδρών φτάνει στον μικρό τελικό με αντίπαλο τη Ρωσία και χάνει στις λεπτομέρειες (5-6) το χάλκινο μετάλλιο, κατακτώντας την κορυφαία μας θέση στην διοργάνωση (4η), με τον Σάντρο Καμπάνια στον πάγκο.

Στις 26 Αυγούστου το ανοιχτό κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ πάλλεται. Η Εθνική μας ομάδα των Γυναικών, με τον Κούλη Ιωσηφίδη τιμονιέρη και τον Γιώργο Μορφέση συνεργάτη του, αντιμετωπίζει την Ιταλία, μετά την εντυπωσιακή της πορεία στην διοργάνωση. Η νίκη μας χαμογελά στην κανονική διάρκεια του αγώνα αλλά ο τελικός πάει στην παράταση (7-7). Εκεί όπου, το χρυσό μετάλλιο χάνεται στο γκολ (9-10), αλλά όχι και η αποθέωση από τον κόσμο που γέμισε τις εξέδρες, για τα 13 μας κορίτσια που είναι οι: Γεωργία Ελληνάκη, Ανθή Μυλωνάκη, Δήμητρα Ασιλιάν, Εύη Μωραϊτίδου, Βούλα Κοζομπόλη, Κατερίνα Οικονομοπούλου, Κική Λιόση, Γιούλη Λαρά, Αγγελική Καραπατάκη, Άντι Μελιδόνη, Τόνια Μωραϊτη και Αντιγόνη Ρουμπέση.

Το μοναδικό μέχρι στιγμής μετάλλιο για τον Ελληνικό Αθλητισμό σε ομαδικό άθλημα, σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων.

ΦΩΤΟ:Η Εθνική μας ομάδα Γυναικών στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας,με τους συντελεστές της τεράστιας επιτυχίας

*Τον Οκτώβρη στο περιοδικό της Fina που είναι αφιερωμένο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και με τον τίτλο «EFCHARISTO ATHINA!», η Παγκόσμια Ομοσπονδία και ο Πρόεδρος της Μουσταφά Λαρφαουϊ, αναφέρονται με θερμά λόγια στην διοργάνωση και την ΚΟΕ. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Τύπου, Καμίλο Καμέτι αναφέρεται με κολακευτικά λόγια και τις χιλιάδες των θεατών που «πλημμύρισαν» τις εξέδρες των Κολυμβητηρίων του ΟΑΚΑ, ενώ οι χρυσοί μας ολυμπιονίκες Θωμάς Μπίμης και Νίκος Σιρανίδης χαρακτηρίζονται ως οι «δύο νέοι ήρωες των Ελλήνων» σε «μια τρελή νύχτα» όπως αναφέρεται για τη βραδιά του τελικού.

*Η Αθήνα υποβάλλει υποψηφιότητα, μαζί με άλλες 9 πόλεις, για το 13ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου το 2009 (σ.σ: κατέληξε στη Ρώμη).   

*Η χρονιά ολοκληρώνεται με το χάλκινο μετάλλιο των χρυσών ολυμπιονικών Θωμά Μπίμη και Νίκου Σιρανίδη στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο (Στοκχόλμη) στα 3μ συγχρονισμένων καταδύσεων.

(Συνεχίζεται)