ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ / Χρονικό καταστρώματος (7)

Ο Παγκόσμιος Άρης …

  17.12.2014 12:02       2714

ΦΩΤΟ: Ο Παγκόσμιος πρωταθλητής του 2005, Άρης Γρηγοριάδης στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου

Μέρος 7ον (2005-2006)

Του Φώντα Χήτα

Η μεταολυμπιακή περίοδος διατήρησε στο έπακρο τη λάμψη και τις μεγάλες διακρίσεις των Αθλημάτων υγρού στίβου, με αποκορύφωμα την αμέσως επόμενη χρονιά (2005) τον παγκόσμιο τίτλο του Άρη Γρηγοριάδη και το χάλκινο μετάλλιο της Εθνικής Ανδρών στο Μόντρεαλ.

2005

*Αναπτυξιακό τουρνουά υδατοσφαίρισης διοργανώνει, στον Άγιο Κοσμά η ΚΟΕ, το διήμερο 5 και 6 Μαϊου

*Εντυπωσιακή εμφάνιση για την Εθνική μας ομάδα κολύμβησης στους Μεσογειακούς Αγώνες (Αλμερία), με συλλογή 16 συνολικά μεταλλίων. Χρυσά με τους Άρη Γρηγοριάδη (50, 100μ ύπτιο), Γιάννη Δρυμωνάκο (200μ πεταλούδα), ασημένια με τους Άρη Αλυφαντή (100μ πρόσθιο), Σπύρο Γιαννιώτη (400, 1500μ ελεύθερο), τη σκυτάλη 4χ200μ ελεύθερο (Αντωνόπουλος, Μαγγανάς, Ξυλούρης, Γιαννιώτης), χάλκινα με τους Δρυμωνάκο (400μ Μ. Ατομική), Γιαννιώτη (800μ ελεύθερο), Ζωή Δημοσχάκη (200, 400μ ελεύθερο), Αγγελική Εξάρχου(100μ πρόσθιο), Μαριάννα Λυμπερτά(1500μ ελεύθερο), Βασιλική Καβαρνού (50μ πρόσθιο), τη σκυτάλη 4χ100μ ελεύθερο (Τσαγκαράκης, Αντωνόπουλος, Γρηγοριάδης, Ζήσιμος) και το αντίστοιχο των γυναικών (Μπλιάμου, Δημοσχάκη, Κωστή, Μελαχροινού).

*Τρία μετάλλια από την Εθνική ομάδα Συγχρονισμένης κολύμβησης, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα  Νεανίδων (Λοάνο), με την Ναταλία Ανθοπούλου (ασημένιο στο Σόλο), την ίδια και την Ειρήνη Ιορδανοπούλου (χάλκινο στο Ντουέτο) και στο Κόμπο (χάλκινο).

*Μετάλλια και στο αντίστοιχο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα καταδύσεων (Μόσχα). Χάλκινο με τον Αλέξανδρο Μάνο (3μ) και επίσης χάλκινο με τον ίδιο και τον Μιχάλη Τζίφα(3μ συγχρονισμένων).

*Η κορυφαία στιγμή της ελληνικής κολύμβησης, έρχεται στις 31 Ιούλη στο Μόντρεαλ και το 11ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ο Άρης Γρηγοριάδης είναι 1ος στα 50μ ύπτιο και κρεμά στο στήθος του το χρυσό μετάλλιο, το πρώτο σε αντίστοιχη διοργάνωση για τα ελληνικά χρώματα!

ΦΩΤΟ: Οι διεθνείς μας πολίστες στο βάθρο με το χάλκινο μετάλλιο του Παγκοσμίου πρωταθλήματος 2005

 *Οι κορυφαίες όμως επιτυχίες δε σταματούν εδώ, στην ίδια διοργάνωση. Η Εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των Ανδρών, νικά στον μικρό τελικό 11-10 την Κροατία στην παράταση (9-9 η κανονική διάρκεια), με το απίθανο γκολ του Γιώργου Αφρουδάκη και ανεβαίνει στο βάθρο της διοργάνωσης για το χάλκινο μετάλλιο για πρώτη φορά στην ιστορία. Με δύο χρόνια ουσιαστικά καθυστέρηση, μετά την Βαρκελώνη του 2003.

*Στο Κίρισι,  Αύγουστο, η Εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των Γυναικών, κερδίζει στον τελικό του Γουόρλντ Λιγκ την οικοδέσποινα Ρωσία (13-10) και ανεβαίνει στο ψηλότερο σκαλί (χρυσό μετάλλιο).

*Τον Οκτώβρη τίθεται σε εφαρμογή από την ΚΟΕ, μετά την κολύμβηση και στην υδατοσφαίριση το επιτυχές πρόγραμμα της ανίχνευσης ταλέντων.

*Η χρονιά ολοκληρώνεται, από πλευράς επιτυχιών, τον Δεκέμβρη με το ασημένιο μετάλλιο του Ρωμανού Αλυφαντή (100μ πρόσθιο) στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης 25άρας πισίνας (Τεργέστη).

 2006

*Στο Φάιναλ Φορ του Len Trophy Γυναικών στην Αθήνα (28-30 Απριλίου), ο ΑΝΟ Γλυφάδας με τον Χάρη Παυλίδη στην τεχνική ηγεσία, καταλαμβάνει την 2η θέση.

*Οι επιτυχίες και τα μετάλλια στα «μικρά» Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, συνεχίζονται. Στη Συγχρονισμένη (Βόννη), η Εθνική Νεανίδων κερδίζει χάλκινα μετάλλια στο Σόλο (Ανθοπούλου) και το Ντουέτο (Ανθοπούλου/Σολωμού).

*Στην αντίστοιχη διοργάνωση τη κολύμβησης (Μαγιόρκα), ο Γιάννης Γιαννούλης κερδίζει χάλκινο μετάλλιο (200μ ελεύθερο).

*Στη Βουδαπέστη και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ανδρών/Γυναικών, η Συγχρονισμένη φέρνει άλλα δύο μετάλλια. Στο Σόλο με την Ναταλία Ανθοπούλου και στο Ντουέτο με τις Ελευθερία Φτούλη και Εύη Μακρυγιάννη στο Ντουέτο.

*Στην κολύμβηση και την ίδια διοργάνωση, στην ουγγρική πρωτεύουσα, εντυπωσιακή είναι εμφάνιση της Εθνικής μας ομάδας. Ασημένια μετάλλια με τους Άρη Γρηγοριάδη (50μ ύπτιο) και Γιάννη Δρυμωνάκο (200μ πεταλούδα), χάλκινα με τον πρώτο (100μ ύπτιο) και τους Νέρι Νιανγκουάρα (100μ ελεύθερο), Ανδρέα Ζήσιμο, Γιώργο Δεμέτη, Δημήτρη Μαγγανά, Νίκο Ξυλούρη(4χ200μ ελεύθερο).

*Στην Αθήνα (ΟΑΚΑ), όπου διοργανώνεται η Τελική φάση του Γουόρλντ Λιγκ Ανδρών, η Εθνική μας ομάδα νικά την Αυστραλία (11-10) στον μικρό τελικό και κερδίζει ακόμη ένα χάλκινο μετάλλιο μετά το αντίστοιχο στο Μόντρεαλ και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα το ίδιο καλοκαίρι.

*Τον Δεκέμβρη, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης 25άρας πισίνας (Ελσίνκι, ο Γιάννης Δρυμωνάκος είναι 3ος στα 400μ Μ. Ατομικής και κερδίζει έτσι το χάλκινο μετάλλιο.

(Συνεχίζεται)