ΦΩΤΟ: Οι ελληνικές ομάδες Νέων και Νεανίδων, που μετείχαν στα αγωνίσματα μεγάλων αποστάσεων
Με τέσσερα μετάλλια (2 αργυρά και 2 χάλκινα) στις βαλίτσες τους, επέστρεψαν στην Ελλάδα οι διεθνείς κολυμβητές και κολυμβήτριές μας από το Σέτσιν της Πολωνίας, όπου πραγματοποιήθηκε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα τεχνικής κολύμβησης Νέων/Νεανίδων (10-14 Ιουλίου).
ΦΩΤΟ: Οι Μενεξία Μπαρμπακυριάκου (αριστερά) και Κωνσταντίνα Καλογεροπούλου (δεξιά)
Η Μενεξία Μπαρμπακυριάκου του ΚΟ Καλαμαριάς, μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας, για το επίπεδο των αγώνων και για το μέλλον της ίδιας και του αθλήματος στη χώρα μας:
«Το επίπεδο των αγώνων ήταν πάρα πολύ υψηλό φέτος, με πολλά παγκόσμια ρεκόρ να σημειώνονται. Αυτό έκανε πολύ ενδιαφέρουσα τη διοργάνωση και ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία για εμάς που λάβαμε μέρος.
Ευτυχώς η προετοιμασία μας γι’ αυτούς τους αγώνες έγινε υπό καλές συνθήκες, χωρίς να αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα που θα στεκόταν εμπόδιο στο να φέρουμε επιτυχίες στην Ελλάδα.
Προσωπικά θέλω να συνεχίσω στον ίδιο ρυθμό, ώστε να βελτιώνομαι συνεχώς και να έρθουν ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον. Επιπλέον θεωρώ πως θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη στήριξη προς τους αθλητές, κάτι που θα μας βοηθούσε στο έργο μας.»
Η Κωνσταντίνα Καλογεροπούλου του ΝΟ Χανίων, τόνισε χαρακτηριστικά:
«Το επίπεδο ήταν αρκετά υψηλό. Κάθε χρόνο τα πράγματα δυσκολεύουν ολοένα και περισσότερο, με τα παγκόσμια ρεκόρ να αυξάνονται από τους αθλητές των άλλων χωρών.
Οι άλλοι προχωράνε με γοργούς ρυθμούς μπροστά, ενώ εμείς ναι μεν βελτιωνόμαστε, αλλά οι συνθήκες κάτω από τις οποίες προετοιμαζόμαστε δεν είναι αυτές που θα έπρεπε.
Εγώ το χειμώνα προπονούμαι σε 25άρα πισίνα και αγωνίζομαι σε 50άρα, κάτι που έχει επιπτώσεις στο αγωνιστικό κομμάτι. Παρ’ όλα αυτά κάνουμε ό,τι μπορούμε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.»
ΦΩΤΟ: Οι «χάλκινοι» Κουρλάκης, Παπουτσής, Σταυρίδης, Μπίρμπας (από δεξιά)
Ο Στάθης Μπίρμπας της ΑΕ Χαϊδαρίου, αναφέρθηκε στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετώπισε ο ίδιος και οι συναθλητές του στα αγωνίσματα των μεγάλων αποστάσεων στο Σέτσιν, παραθέτοντας την άποψή του και για το «αύριο» της τεχνικής κολύμβησης στην Ελλάδα:
«Ήταν μία πολύ όμορφη διοργάνωση. Είχαμε βέβαια να αντιμετωπίσουμε δύσκολες συνθήκες στη λίμνη όπου κολυμπήσαμε στα αγωνίσματα μεγάλων αποστάσεων.
Οι αθλητές άλλων χωρών, όπως οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί, ήταν πιο εξοικειωμένοι με τις συνθήκες αυτές και μπορούσαν να ανταπεξέλθουν καλύτερα.
Όσον αφορά το «αύριο» του αθλήματος, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και είναι αβέβαιο το μέλλον. Δυστυχώς η τεχνική κολύμβηση δεν υποστηρίζεται από χορηγούς και από το κράτος όσο πρέπει, γι’ αυτό δεν υπάρχει και ανάλογη εξέλιξη στο άθλημα.
Ωστόσο πιστεύω πως αν υπάρξει θέληση και όρεξη από όλα τα παιδιά, μπορούμε να πάμε μπροστά.»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Βαγγέλης Σταυρίδης του Γλαύκου Περιστερίου, δηλώνοντας:
«Αγωνιστήκαμε σκληρά για να πετύχουμε τους στόχους μας σ’ αυτό το Πανευρωπαϊκό. Ήταν πολύ μεγάλη η ψυχολογική πίεση που είχαμε πρις τους αγώνες, αλλά και η κούραση μετά από αυτούς.
Εμείς αποκομίσαμε πολλές εμπειρίες από αυτή τη διοργάνωση, που θα μας φανούν πολύ χρήσιμες στη συνέχεια.
Σαν Ελλάδα, θα πρέπει στο μέλλον να ανέβει το επίπεδο του αθλήματος, για να μπορούμε να ακολουθήσουμε τις άλλες χώρες, αφού όπως είδαμε και φέτος η ανταγωνιστικότητα έχει ανέβει πολύ.»
Σε δηλώσεις προχώρησε και ο Σταύρος Κουρλάκης από τα Δελφίνια Περιστερίου, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για ανάπτυξη της τεχνικής κολύμβησης στη χώρα μας:
«Θεωρώ πως τα επόμενα χρόνια το άθλημά μας θα έχει ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Όσο είμαι στο χώρο, χρόνο με το χρόνο βλέπω πως τα παιδιά αυξάνονται και αυτό είναι πάρα πολύ θετικό.
Με θέληση από αθλητές και παράγοντες, αλλά και με παραπάνω στήριξη από όλους, πιστεύω πως μπορεί να μας προσφέρει η τεχνική, ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον.
Ένα παιδί αξίζει να ασχοληθεί με την τεχνική, γιατί έχει να του προσφέρει συγκινήσεις και είναι ένα όμορφο άθλημα, στο οποίο έχουμε κάνει πολλά σαν χώρα και φαίνεται πως μπορούμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα.»
Ο τελευταίος της τετράδας που κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στη σκυταλοδρομία 4x3000μ. Νέων, ο Γιώργος Παπουτσής των Δελφινιών Περιστερίου, αναφέρθηκε στις συνθήκες που αντιμετώπισε η ελληνική ομάδα στις μεγάλες αποστάσεις, ενώ στάθηκε και στον τραυματισμό που αντιμετώπισε και εμπόδισε εκείνον και την ομάδα του να πάρουν ακόμη καλύτερες θέσεις:
«Οι συνθήκες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε στις μεγάλες αποστάσεις, δε μας βοήθησαν αρκετά, καθώς οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι, που βρέθηκαν στις πρώτες δύο θέσεις, ήταν πολύ πιο εξοικειωμένοι με τη θερμοκρασία του νερού.
Εμείς ήμασταν άτυχοι, λόγω του τραυματισμού που με ταλαιπώρησε όλες αυτές τις μέρες και δεν επέτρεψε σε εμένα τον ίδιο, αλλά και στην ομάδα μου, να πάμε ψηλότερα», είπε ο Παπουτσής και συνέχισε:
«Η κατάσταση των τελευταίων ετών στη χώρα μας, έχει μεγάλες επιπτώσεις σε εμάς τους αθλητές, καθώς μας δημιουργεί μεγάλο άγχος για το μέλλον μας, κάτι που πολλές φορές βγαίνει και μέσα στο νερό.
Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα σήμερα, ωστόσο αν υπάρχει θέληση και αγάπη για το άθλημα, πιστεύω πως θα υπάρξει η ανάπτυξη που πρέπει στο μέλλον.»
Γραφείο Τύπου ΚΟΕ
Νίκος Χαραλαμπόπουλος