ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ / ΠΡΟ ΜΙΝΙ ΠΑΙΔΩΝ / ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ & ΜΙΝΙ ΠΑΙΔΩΝ / ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ & ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΩΝ / ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

Οι Ειδικοί Κανονισμοί διεξαγωγής αγώνων

  07.10.2021 12:41       2880

Τους ειδικούς Κανονισμούς αγώνων υδατοσφαίρισης στα Μικρό Παίδων / Κορασίδων, Προ – Μίνι Παίδων, Προ – Μίνι Κορασίδων και Μίνι Παίδων, Μίνι Κορασίδων, για τη φετινή αγωνιστική περίοδο (2021-22), κοινοποίησε στα Σωματεία η ΚΟΕ.

ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΓΩΝΩΝ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΜΙΝΙ ΠΑΙΔΩΝ/ΜΙΝΙ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Κ13

ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2021-2022

Οι αγώνες Υδατοσφαίρισης Μίνι Παίδων Κ13 και Μίνι Κορασίδων Κ13 θα διεξαχθούν με τους κανονισμούς της FINA με εξαίρεση τους κανονισμούς που περιγράφονται παρακάτω αναλυτικά και αφορούν στο συγκεκριμένο αναπτυξιακό πρωτάθλημα.

  1. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι αθλητές γεν. 2009 και νεότεροι.
  2. Η διάρκεια κάθε αγώνα θα είναι τέσσερις (4) περίοδοι των επτά (7) λεπτών η κάθε μία.
  3. Οι διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου θα είναι 25Χ20 μ.
  4. Για την αγωνιστική περίοδο 2021-2022 τα τέρματα θα είναι διαστάσεων 3,00μ Χ 0,90μ. Από την αγωνιστική περίοδο 2022-2023 τα τέρματα θα είναι των ενδιάμεσων διαστάσεων 2,50μ Χ 0,80μ (εκτός αν τα συμμετέχοντα σωματεία συμφωνήσουν άμεσα στην ενδιάμεση διάσταση τερμάτων).
  5. Τα Πρωταθλήματα Μίνι Παίδων Κ13 και Μίνι Κορασίδων Κ13 διεξάγονται με μπάλες Νο4. Είναι υποχρεωτική η χρήση της μπάλας της εταιρείας kapk7seven με σήμανση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (LEN).
  6. Στους αγώνες συμμετέχουν 15 παίκτες ανά ομάδα, από τους οποίους υποχρεωτικά οι δύο (2) θα είναι τερματοφύλακες.
  7. Κατά την διάρκεια του αγώνα, όταν οι διαγωνιζόμενες ομάδες αγωνίζονται με ίσο αριθμό αθλητών και εφόσον όλοι οι αθλητές της επιτιθέμενης ομάδας περάσουν τη γραμμή της σέντρας, δεν θα επιτρέπεται η άμυνα ζώνης. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση αυτή, όταν ο αμυνόμενος παίκτης παραμένει ακίνητος σε απόσταση πλέον του μισού μέτρου από τον αντίπαλο του, θα αποβάλλεται.
  8. Παίκτης που κάνει φάουλ έχει δικαίωμα να γυρίσει στιγμιαία προς τα πίσω έως ότου ο αντίπαλος «παίξει» το φάουλ. Αμέσως μετά θα πρέπει εκ νέου να πλησιάσει στον αντίπαλο του αλλιώς θα αποβάλλεται.
  9. Όταν η μπάλα περάσει στη θέση του φουνταριστού, παίκτης της περιφέρειας έχει το δικαίωμα να επιστρέψει και να βοηθήσει στην άμυνα της ομάδας τους. Όταν η μπάλα μεταφερθεί και πάλι στην περιφέρεια θα πρέπει να επιστρέψει κοντά στον αντίπαλο του, αλλιώς θα αποβάλλεται.
  10. Ο αποβληθείς παίκτης μπορεί να κατευθυνθεί στην περιοχή επανεισόδου και να αντικατασταθεί αμέσως από άλλο συναθλητή του χωρίς να περιμένει την πάροδο των 20 δευτερολέπτων ή την αλλαγή κατοχή της μπάλας. Ο ίδιος ή ο αντικαταστάτης του θα μπορεί να εισέλθει από την περιοχή επανεισόδου, που βρίσκεται πλησιέστερα στη γραμμή του τέρματός του, χωρίς να σηκώσει την διαδρομή του τέρματος.
  11. Ο τερματοφύλακας μπορεί να περάσει την γραμμή της σέντρας και να συμμετέχει στην επίθεση της ομάδας του.
  12. Αθλητής που κερδίζει φάουλ (ελεύθερη ρίψη) έξω από την γραμμή των έξι (6) μέτρων δεν μπορεί να κάνει απευθείας σουτ.

Για να έχει δικαίωμα να εκτελέσει σουτ πρέπει πρώτα να παίξει την μπάλα (πετώντας την μπάλα με υψωμένο χέρι στην επιφάνεια του νερού, ή πετώντας την στον αέρα) και στη συνέχεια να μετακινηθεί κολυμπώντας από το σημείο της ελεύθερης ρίψης.

 

ΕΙΔΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΑΓΩΝΩΝ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ

ΠΡΟ-ΜΙΝΙ ΠΑΙΔΩΝ Κ11/ΠΡΟ-ΜΙΝΙ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Κ11

ΜΙΚΡΟ ΠΑΙΔΩΝ/ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ Κ09

ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2021-2022

Οι αγώνες Υδατοσφαίρισης Προ-Μίνι Παίδων Κ11 και Προ-Μίνι Κορασίδων Κ11 καθώς και Μίκρο Πόλο Παίδων/Κορασίδων Κ09 θα διεξαχθούν με τους κανονισμούς της FINA με εξαίρεση τους κανονισμούς που περιγράφονται παρακάτω αναλυτικά και αφορούν στους συγκεκριμένους αναπτυξιακούς αγώνες.

  1. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι αθλητές/τριες:  
    • γεν. 2011 (Προ-Μίνι Παίδων και Προ-Μίνι Κορασίδων) και νεότεροι
    • γεν. 2013 (Μίκρο Παίδων/Κορασίδων) και  νεότεροι.
  2. Η διάρκεια κάθε αγώνα θα είναι δύο (2) περίοδοι των έντεκα (11) λεπτών η κάθε μία με 2 λεπτά διάλειμμα μεταξύ των περιόδων. Ο χρόνος τρέχει συνεχώς και διακόπτεται μόνο σε περίπτωση: γκολ, εκτέλεση πέναλτι, σε περιστατικό τραυματισμού ή τεχνικού προβλήματος εντός του αγωνιστικού χώρου.
  3. Η ομάδα που κατέχει την μπάλα δεν περιορίζεται σε 30 δευτερόλεπτα παιχνιδιού ή 20 δευτερόλεπτα σε περίπτωση νέας κατοχής. Εάν υπάρχει προφανής πρόθεση καθυστέρησης, ο διαιτητής μπορεί να αποφασίσει την δώσει την κατοχή της μπάλας στην αντίπαλη ομάδα.
  4. Οι διαστάσεις του αγωνιστικού χώρου θα είναι 20Χ15 μ.
  5. Τα τέρματα θα είναι διαστάσεων 2,15μ Χ 0,75μ.
  6. Οι αγώνες Κ11 και Κ09 διεξάγονται με μπάλες Νο3. Είναι υποχρεωτική η χρήση της μπάλας της εταιρείας kapk7seven με σήμανση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (LEN).
  7. Στους αγώνες συμμετέχουν 15 παίκτες ανά ομάδα, από τους οποίους υποχρεωτικά οι δύο (2) θα είναι τερματοφύλακες.
  8. Κατά την διάρκεια του αγώνα, όταν οι διαγωνιζόμενες ομάδες αγωνίζονται με ίσο αριθμό αθλητών και εφόσον όλοι οι αθλητές της επιτιθέμενης ομάδας περάσουν τη γραμμή της σέντρας, δεν θα επιτρέπεται η άμυνα ζώνης. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση αυτή, όταν ο αμυνόμενος παίκτης παραμένει ακίνητος σε απόσταση πλέον του μισού μέτρου από τον αντίπαλο του, θα αποβάλλεται.
  9. Παίκτης που κάνει φάουλ έχει δικαίωμα να γυρίσει στιγμιαία προς τα πίσω έως ότου ο αντίπαλος «παίξει» το φάουλ. Αμέσως μετά θα πρέπει εκ νέου να πλησιάσει στον αντίπαλο του αλλιώς θα αποβάλλεται.
  10. Όταν η μπάλα περάσει στη θέση του φουνταριστού, παίκτης της περιφέρειας έχει το δικαίωμα να επιστρέψει και να βοηθήσει στην άμυνα της ομάδας τους. Όταν η μπάλα μεταφερθεί και πάλι στην περιφέρεια θα πρέπει να επιστρέψει κοντά στον αντίπαλο του, αλλιώς θα αποβάλλεται.
  11. Ο αποβληθείς παίκτης μπορεί να κατευθυνθεί στην περιοχή επανεισόδου και να αντικατασταθεί αμέσως από άλλο συναθλητή του χωρίς να περιμένει την πάροδο των 20 δευτερολέπτων ή την αλλαγή κατοχή της μπάλας. Ο ίδιος ή ο αντικαταστάτης του θα μπορεί να εισέλθει από την περιοχή επανεισόδου, που βρίσκεται πλησιέστερα στη γραμμή του τέρματός του, χωρίς να σηκώσει την διαδρομή του τέρματος.
  12. Ο τερματοφύλακας μπορεί να περάσει την γραμμή της σέντρας και να συμμετέχει στην επίθεση της ομάδας του.
  13. Αθλητής που κερδίζει φάουλ (ελεύθερη ρίψη) έξω από την γραμμή των έξι (6) μέτρων δεν μπορεί να κάνει απευθείας σουτ.

Για να έχει δικαίωμα να εκτελέσει σουτ πρέπει πρώτα να παίξει την μπάλα (πετώντας την μπάλα με υψωμένο χέρι στην επιφάνεια του νερού, ή πετώντας την στον αέρα) και στη συνέχεια να μετακινηθεί κολυμπώντας από το σημείο της ελεύθερης ρίψης.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΕ