ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ / ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ / ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ 2005 ΜΟΝΤΡΕΑΛ

Ο Άρης Γρηγοριάδης στην κορυφή του Κόσμου!

  31.07.2020 11:03       1658

Του Φώντα Χήτα

Εκείνο το βράδυ, είχαμε ετοιμαστεί, το περίμενα, όπως κι εκείνος, το Μετάλλιο. Η συνεννόηση με την εφημερίδα μου ήταν “εκεί γύρω στη μία παρά πέντε θα σας στείλω για το μενταγιόν του Άρη. Κρατείστε χώρο στην πρώτη σελίδα ...”

Κι αυτός ο Θεσσαλονικιός ... μακρυχέρης, που σάρωνε τα πάντα σε εκείνη την διοργάνωση, δεν μας διέψευσε. Το πίστευε άλλωστε, τόσο πολύ κι ο ίδιος, όπως φάνηκε.

Δεκαπέντε χρόνια πίσω, 31 Ιουλίου του 2005, ο Άρης Γρηγοριάδης γράφει ιστορία στο 11ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, με το χρυσό του Μετάλλιο στον Τελικό των 50μ ύπτιο και επίδοση κάτω από 25'' (24.95), την δεύτερη καλύτερη πια στον κόσμο, μετά το Παγκόσμιο Ρεκόρ (24.80) του Γερμανού Τόμας Ρούπρατ, που τον άφησε μόλις 6ο με 25.38.

Η μεγαλύτερη επιτυχία της ελληνικής κολύμβησης που, μέχρι τότε, μετρούσε 3 Τελικούς σε αντίστοιχη διοργάνωση, το 1986 στη Μαδρίτη με την Έλλη Ρουσσάκη (6η στα 200μ πεταλούδα), το 2001 στη Φουκουόκα με τον Σπύρο Γιαννιώτη (7ος στα 400μ ελεύθερο) και το 2003 στη Βαρκελώνη (7η η σκυτάλη των ανδρών στα 4χ200μ ελεύθερο).

Σε μια διοργάνωση, την δεύτερη τη τάξει μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου η Ελλάδα πανηγύρισε το δεύτερο της Μετάλλιο (ασημένιο), το 2019 στην Γκουανκτσού, με τον Κρίστιαν Γκολομέεβ (50μ ελεύθερο).

«Ηταν η τέλεια κούρσα. Ημουν καλύτερα από χτες και αισθανόμουν πιο σίγουρος. Δεν είχα καθόλου άγχος. Από το πρωί ήμουν καλά. Μπήκα στην πισίνα συγκεντρωμένος και ήρεμος. Είναι φοβερό που κατέβηκα τα 25 δευτερόλεπτα», δήλωνε ο Παγκόσμιος πια πρωταθλητής μας, λίγο μετά τον τερματισμό, όπου είχε αφήσει στη δεύτερη θέση τον Αυστραλό, Ματ Ουέλς (24.99), στην 3η τον Βρετανό, Λίαμ Τάνκοκ (25.02) και στην 5η τον Αμερικανό, Ααρόν Πίρσολ (25.30).

Ο Τελικός και η απονομή ΕΔΩ σε περιγραφή του Στράτου Σεφτελή στην ΕΡΤ και τα επίσημα αποτελέσματα ΕΔΩ

Εκείνο το βράδυ, ο Άρης, κράτησε την υπόσχεση του. Κατέκτησε το Μετάλλιο, χρυσό μάλιστα, στο 50άρι ύπτιο και έδωσε την ευκαιρία στον Πρόεδρο της ΚΟΕ και μέλος του “Μπιρό” της Fina, Δημήτρη Διαθεσόπουλο, να κάνει εκείνος την απονομή, αφού δύο μέρες πριν είχε ζητήσει να αλλάξει από την τελετή απονομής στα 200μ ύπτιο.
«Πρόεδρε, έκανα αυτό που ήθελες» του είπε ο 19χρονος πρωταθλητής μας, στο call
room, πριν βγουν για την απονομή, ενώ του έδωσε και μιά ακόμα υπόσχεση: «Θα
προσπαθήσω να σπάσω το παγκόσμιο ρεκόρ».

Το επιβεβαίωσε, λίγο μετά και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας:«Ήμασταν σίγουροι για τον Άρη Γρηγοριάδη. Από την Παγκόσμια Ομοσπονδία, είχαν ορίσει να κάνω εγώ την απονομή του χρυσού μεταλλίου στα 200 μ. ύπτιο ανδρών την Παρασκευή. Επειδή πίστευα ότι ο Άρης θα το κατακτήσει ζήτησα να γίνει αλλαγή και να κάνω την απονομή στα 50 μ. ύπτιο, ώστε να του δώσω εγώ. Φυσικά κάποιοι χαμογέλασαν όταν το ζήτησα. Είπα του Άρη τι έγινε λέγοντάς του «μην με ξεφτιλίσεις στη FINA». Όταν τελείωσε τον αγώνα, ήρθε και μου είπε «Πρόεδρε έκανα αυτό που μου ζήτησες. Ανέβηκα στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου για να με βραβεύσεις».

Είναι από τις μεγαλύτερες στιγμές στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Είναι μία δουλειά 21 ετών. Πριν έντεκα χρόνια, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Ρώμης, δεν υπήρχε Έλληνας αθλητής να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην κολύμβηση. Πήγε μόνο η Εθνική ομάδα πόλο. Ήταν ένα στοίχημα για μας. Έγινε μία δουλειά σοβαρή επί σειρά ετών».

Μια ...χεριά το Παγκόσμιο Ρεκόρ

Στην επιστροφή της ελληνικής αποστολής, από το Μόντρεαλ, ο Γρηγοριάδης, τόνιζε: «Μπορώ ακόμη και παγκόσμιο ρεκόρ. Ήταν μια από τις καλύτερες κούρσες που έκανα. Ακόμη και όταν τερμάτισα δεν γνώριζα αν ήμουν εγώ ο νικητής. Πάντως πίστευα ότι θα κέρδιζα.

Όλα κύλησαν όπως τα περιμέναμε σε αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα . Οι χρόνοι, η προσωπική μου επίδοση, οι αντίπαλοι. Με τέτοιο χρόνο πλέον βρίσκομαι μόλις μια ανάσα από το παγκόσμιο ρεκόρ”

Ο Γρηγοριάδης, εκείνη τη χρονιά, αναδείχτηκε Κορυφαίος Έλληνας Αθλητής, στη σχετική ψηφοφορία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΕ