ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

Οι πολύπαθοι αμνήμονες

  14.05.2014 15:48       20970

 

Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν ειδήμονες και «ειδήμονες», διαλαλώντας την πραμάτεια τους και την περισπούδαστη «αλήθεια» τους για το … πολύπαθο άθλημα που πνέει λέει  τα λοίσθια, εννοώντας προφανώς την υδατοσφαίριση.

Με αφορμή λοιπόν και το πρόσφατο 15ο Φάιναλ Φορ του Κυπέλλου Ελλάδας, που όντως ήταν πολύπαθο με τον τρόπο που έγινε έστω και την τελευταία στιγμή, καλό είναι να φρεσκάρουμε λιγάκι τη μνήμη μας.

  1. Στο Παλαιό Φάληρο εμφανίστηκαν οι 3 από τις 4 ομάδες της διοργάνωσης. Ο Νηρέας Λαμίας που απουσίαζε, προτίμησε να μην μετέχει, από τη στιγμή που οι πρώτη του ομάδα απείχε για λόγους που έχουν να κάνουν με τις οικονομικές συμφωνίες που έχουν γίνει με την διοίκηση του συλλόγου.

Ακούστηκαν και γράφηκαν λοιπόν τα γεγονότα κατά πως βόλευε την οπτική των ειδημόνων, για το θέμα.

Παρατήρηση πρώτη: Οι αθλητές ανήκουν στα Σωματεία και εκείνα είναι Μέλη της οικείας Ομοσπονδίας. Οι οικονομικές συμφωνίες αθλητών και Σωματείων διέπονται από συγκεκριμένο πλαίσιο (Ιδιωτικά συμφωνητικά στην καλύτερη των περιπτώσεων) από τη στιγμή που τα αθλήματα της ΚΟΕ είναι ερασιτεχνικά.

Καμία λοιπόν αρμοδιότητα δεν έχει η Ομοσπονδία για την επίλυση τέτοιων ζητημάτων και κανένας Νηρέας Λαμίας  δεν μπορεί να αναπαραστήσει την … Προ Ρέκο του επαγγελματικού ιταλικού πρωταθλήματος…

Παρατήρηση δεύτερη: Τελικά ήταν μακριά το Παλαιό Φάληρο ή  πιο κοντά η Λάρισα και δεν μπορούσε να έλθει η ομάδα από τη Λαμία; Γιατί το είδαμε και αυτό. Τελικά είχε δηλώσει κανονικά συμμετοχή ο Νηρέας στην διοργάνωση ή κάποια άλλη ομάδα από την περιοχή της Φθιώτιδας;

Τελικά, στις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, ο Νηρέας αγωνίστηκε με την εφηβική του ομάδα ή όχι (σε Κέρκυρα και Νέα Σμύρνη) σε αντίθεση με το φινάλε απέναντι στον ΑΝΟ Γλυφάδας ;

Παρατήρηση τρίτη: Στον προημιτελικό αγώνα με τον ΠΑΟΚ, προφανώς και δεν αγωνίστηκε η εφηβική ομάδα του Νηρέα, αν ενθυμούμαι καλώς. Αν και είχε προηγηθεί η εκδρομή στην Κέρκυρα με την δεύτερη ομάδα τρεις μέρες νωρίτερα …

2. Ο ΝΟ Βουλιαγμένης, εμφανίστηκε στο Φάιναλ Φορ με ελλείψεις αφού 6 παίκτες του απουσίαζαν με την Εθνική μας ομάδα Νέων ανδρών στη Μάλτα για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και η ΚΟΕ δεν φρόντισε να έχει έναν διαφορετικό προγραμματισμό (από τα ρεπορτάζ).

Παρατήρηση πρώτη: Ο προγραμματισμός της ΚΟΕ για το Κύπελλο προηγήθηκε της LEN και προσαρμόστηκε σύμφωνα με τα δεδομένα που δημιουργούσε η λήξη του πρωταθλήματος Α1 Ανδρών (πλέι οφ) νωρίτερα, οι διπλές εκλογές (18 και 25 Μάη) και το Φάιναλ Σιξ του Τσάμπιονς Λιγκ Ανδρών (τέλη Μάη).

Παρατήρηση δεύτερη: Ήταν η ίδια η ΚΟΕ που διαμήνυσε στον ΝΟΒ την πρόθεση της να πάνε 4 από τους 6 παίκτες της στη Μάλτα, ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα ενόψει Φάιναλ Φορ Κυπέλλου. Οι 2 παίκτες που θα έμειναν εδώ, ήταν ο Ζερδεβάς και ο Μασμανίδης. Ο πρώτος αντικατέστησε τον Πρωτονοτάριο ως δεύτερος τερματοφύλακας και ο συμπαίκτης του ήταν ο μόνος με συνεχείς παρουσίες στην 13άδα του πρωταθλήματος.  Μικρή λεπτομέρεια …

Παρατήρηση τρίτη: Γνωρίζουν άραγε οι «ειδήμονες» την απάντηση του ΝΟΒ; Ας την αναζητήσουν για να διαπιστώσουν ότι κανείς δεν πήρε με το … ζόρι τους παίκτες του για να τους πάει βόλτα στη Μάλτα, με σκοπό να τον αποδυναμώσει ενόψει Κυπέλλου …

3. Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Αθλητών Υδατοσφαίρισης (ΣΕΑΥ), μετά από απραξία χρόνων επαναδραστηριοποιείται και περί αυτού κανείς ψόγος βέβαια. Είναι αναγκαίος και χρήσιμος.

Εντυπωσιάζει όμως το γεγονός πως μέσω αυτού, επιχειρείται να εμφανιστεί μια εικόνα, όπου οι συνδικαλιζόμενοι αθλητές επιρρίπτουν τις ευθύνες στην ΚΟΕ για το … μπάχαλο στο άθλημα, με παράλληλη προαγγελία ότι «το καλοκαίρι προμηνύεται συνταρακτικό»…  Οι εργοδότες πάντως των αθλητών είναι τα Σωματεία τους… Μικρή λεπτομέρεια προφανώς …

4. Το … πολύπαθο λοιπόν άθλημα της υδατοσφαίρισης, απώλεσε την ευκαιρία μετά το Χάλκινο Μετάλλιο του 2005 στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα (Μόντρεαλ), αλλά κανείς δεν μπαίνει στον κόπο να εξηγήσει γιατί απώλεσε και τη συμμετοχή του σε 2 Παγκόσμια πρωταθλήματα (2009 Ρώμη, 2011 Σαγκάη) …

Αυτό λοιπόν το «πολύπαθο» άθλημα βέβαια, μετά το Αργυρό Μετάλλιο των Γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας (2004), δεν έχασε την ευκαιρία και κατέκτησε την κορυφή του κόσμου το 2011 στη Σαγκάη. Μικρή λεπτομέρεια προφανώς …

5. Αλλά φυσικά όταν έχεις κακό προγραμματισμό και ορίζοντα μονίμως «μουντό», πώς να διοργανώσεις σωστά 15 Πανελλήνια πρωταθλήματα υδατοσφαίρισης, πώς να συντηρήσεις τόσες Εθνικές ομάδες, πώς να κάνεις το ίδιο για τα υπόλοιπα 5 Αθλήματα σου;

Παρατήρηση πρώτη: Προφανώς και δεν αναρωτήθηκε κανείς αν και πως έχουν αλλάξει τα δεδομένα στον Ελληνικό ερασιτεχνικό Αθλητισμό τα τελευταία χρόνια. Προφανώς και δεν τον ενδιαφέρουν οι μνημονιακές πολιτικές που ακολουθούνται, με τις περικοπές «τρεις το λάδι τρεις το ξύδι, έξι το λαδόξιδο».

Προφανώς και δεν ενδιαφέρει πόσοι, πότε και πώς, αθλητικοί χώροι είναι στην διάθεση για άθληση και χρήση.

Προφανώς και δεν ενδιαφέρει, πόσοι από αυτούς θα λειτουργούν μετά τις 30 Ιουνίου όταν λήγει η απόφαση – μπάλωμα με την παράταση των προσωρινών αδειών λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων.

Παρατήρηση δεύτερη: Όταν γράφουμε για τα πρωταθλήματα υποδομής που «γίνονται όλα στην Αθήνα», μας διαφεύγει (;) ότι σε ένα άλλο πρωτάθλημα υποδομής (Κορασίδων), πρόσφατα,  οι αγώνες του Ομίλου δεν έγιναν ποτέ στη Θεσσαλονίκη, αφού οι ομάδες της πόλης αποχώρησαν προκαταβολικά …

6. Ενοχλεί – και ενοχλεί πολύ όπως φαίνεται – η γλώσσα των αριθμών και της αλήθειας. Οι διακρίσεις και τα μετάλλια, των Αθλημάτων της ΚΟΕ, που αντιστοιχεί στο 30% του Ελληνικού Αθλητισμού συνολικά.

Τόσο που όταν δεν αποσιωπώνται, το μερίδιο ανήκει εξ ολοκλήρου σε όλους τους άλλους, πλην του «σπιτιού» των Αθλημάτων αυτών. Τέτοια μεγαλοθυμία …

Εν κατακλείδι: Είναι τόσο μεγάλος ο χώρος των αθλημάτων μας, τα προβλήματα, οι παραλείψεις και τα ζητήματα που δημιουργούνται, που όρεξη να έχεις μπορείς να τα επισημάνεις, να τα κριτικάρεις, να προτείνεις και να συμβάλεις θετικά στην κατεύθυνση της επίλυσης και της χάραξης μιας «χάρτας και δέσμης ενεργειών» που απαιτούνται.

Όμως, όταν αυτή η προσέγγιση υποκρύπτει την υστεροβουλία, την μικροπολιτική και την άγνοια (;) των πραγματικών δεδομένων, τότε μοιραία όχι απλά δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες αλλά αντίθετα «θολώνει» τον ορίζοντα και υποβιβάζεται στο επίπεδο πολιτικής καφέ της παραλιακής και πρακτικών που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν στο παρελθόν …