ΤΕΧΝΙΚΗ / Δημήτρης Διαθεσόπουλος

«Οι στόχοι της νέας διοίκησης»

  12.10.2012 17:08       1443

Συνέντευξη εφ ‘όλης της ύλης παραχώρησε στην επίσημη ιστοσελίδα της ΚΟΕ ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Δημήτρης Διαθεσόπουλος, με αφορμή την Τακτική Γενική Συνέλευση αλλά και τις αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου ΔΣ της ΚΟΕ, μεθαύριο Κυριακή 14 Οκτωβρίου.

Ο κ. Διαθεσόπουλος αρχικά αναφέρθηκε στις επερχόμενες εκλογές αυτές καθ’ αυτές σημειώνοντας:

«Καταρχήν, όπως κάθε φορά, κάναμε κάποιες αλλαγές στα ψηφοδέλτια. Υπάρχουν άνθρωποι που είτε επειδή ήρθε το πλήρωμα του χρόνου, είτε επειδή έχουν άλλες προτεραιότητες στη ζωή τους, δεν μπορούσαν να έχουν τη συμμετοχή και την παρουσία που θα έπρεπε. Έτσι, λοιπόν, αυτή τη στιγμή έκρινα ότι εγώ και οι συνεργάτες μου έπρεπε να κάνουμε μια ανανέωση της τάξης περίπου του 25% του διοικητικού συμβουλίου. Τα κριτήρια που βάλαμε για να εμπλουτίσουμε την όλη σύνθεση του ΔΣ ήταν αυτά που νομίζω ότι  εκφράζουν τη συνολική απαίτηση του χώρου μας. Επομένως, στην ανανέωση που κάνουμε υπάρχουν τρία άτομα με μεγάλο και πλούσιο παρελθόν στο χώρο της πισίνας. Πρόκειται για τους Σωτήρη Σταθάκη, Δήμητρα Μηνά και Σπύρο Μίχα. Έτσι, κανείς δεν μπορεί να πει ότι μεγάλες φυσιογνωμίες από το παρελθόν δεν έχουν φωνή μέσα στο ΔΣ. Ο δεύτερος λόγος είναι να μπούνε κάποιοι καταξιωμένοι παράγοντες από το χώρο μας, πρόεδροι σωματείων, οι οποίοι έχουν δώσει μεγάλη έμφαση και δυναμική στο χώρο, όπως η κ. Στέλλα Λαζάρου – Τίγκα, ο κ. Αλέξανδρος Γαϊτανάρος και η κ. Δήμητρα Κλεώπα. Νομίζω πως έτσι γίνεται πιο αντιπροσωπευτική η παρουσία κάποιων ανθρώπων στα διοικητικά δρώμενα της Ομοσπονδίας. Υπήρχε μεγάλος αριθμός υποψηφίων, αλλά δυστυχώς δεν μπορούσα να δεχτώ άλλους με βάση το καταστατικό για τον αριθμό των υποψηφίων.

Αναφορικά με το γεγονός ότι δεν υπάρχει αντίπαλος για τη θέση της προεδρίας, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ δήλωσε: «Δεν θα ήθελα να το σχολιάσω. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του, έχει τις προτεραιότητες του, έχει την προσωπική του ζωή. Η πόρτα είναι ανοιχτή, καμιά διαδικασία δεν εμπόδισε κανέναν, όποιος ήθελε μπορούσε να έρθει. Θα έλεγα ότι σε αυτή την πολύ δύσκολη στιγμή, όχι μόνο για τον δικό μας χώρο, κάθε μέρα τα πράγματα γίνονται όλο και πιο δύσκολα σε όλα τα επίπεδα αναφοράς του αθλητισμού. Θεωρώ πως μια ευρύτερη παρουσία σε αυτές τις δύσκολες στιγμές δεν θα ήταν αρνητική».

Ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος ανάμεσα στον Σπύρο Γιαννιώτη και την Κική Λιόση

Στην ερώτηση γιατί επιμένει να θέτει υποψηφιότητα παρά τις τραγικές συγκυρίες, απάντησε: «Καταρχήν έχω μάθει στη ζωή μου και το έχω σαν αξίωμα ότι προοριζόμαστε για τα δύσκολα και όχι για τα εύκολα. Για το λόγο αυτό πήρα πολλά ρίσκα τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Κι αν κάποτε μπορούσε να θεωρηθεί πλεονέκτημα μια θέση στην ΚΟΕ, τώρα δεν είναι έτσι. Γιατί αυτή την προβολή αν είσαι ευσυνείδητος και προσγειωμένος την πληρώνεις πολύ ακριβά σε ότι έχει να κάνει με τη σχέση με τον εαυτό σου και την προσωπική, επαγγελματική και οικογενειακή σου ζωή. Και αυτό γιατί η ΚΟΕ δεν είναι ξεκομμένη από το γενικότερο πλαίσιο δράσης και την κατάσταση που βιώνει σήμερα η χώρα, ο ελληνικός λαός και ο τελευταίος έλληνας πολίτης. Κάποια στιγμή μου πέρασε από το μυαλό να τα παρατήσω, γιατί τα τελευταία χρόνια βίωσα κάποιες πολύ δύσκολες καταστάσεις στην Ομοσπονδία. Όμως, μετά από τόσα χρόνια δουλειάς δεν μπορώ να αφήσω την ΚΟΕ», τόνισε ο κ. Διαθεσόπουλος και συμπλήρωσε λέγοντας:

«Κάθε μέρα όλα γύρω μας καταρρέουν, χάνονται. Αλλάζει η ζωή μας. Το σήμερα δεν έχει καμιά σχέση με το χθες και το αύριο είναι αβέβαιο. Εγώ προσωπικά, σαν έλληνας πολίτης, σαν πατριώτης, μέσα στις δύσκολες μέρες που περνάμε, το φιλοσόφησα και κατέληξα σε ένα αξίωμα, το οποίο δεν ξέρω αν είναι σωστό ή εφικτό, και αυτό είναι: Καθένας από εμάς αν δεν κάνει ότι μπορεί, με οποιαδήποτε προσωπική ή γενικότερη θυσία, ώστε να διατηρήσει κάποια πράγματα όρθια σαν παρακαταθήκη και αντιθέτως τα αφήσει, θα επέλθει η καταστροφή. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, μέσα μου κυριαρχεί το συναίσθημα ότι όσα έχουμε χτίσει σε αυτό το χώρο της ΚΟΕ και την έχουμε κάνει τόσο μεγάλη και τόσο αξιόλογη, πρέπει να μην τα αφήσουμε να καταρρεύσουν».

Οι στόχοι της διοίκησης για τη νέα θητεία: «Τα τεράστια ζητήματα που υπάρχουν, αν μπορέσουμε να τα βάλουμε σε ένα καλούπι ώστε να τα αντιμετωπίσουμε, θεωρώ πως θα είναι μεγάλη επιτυχία. Πρώτο ζήτημα, λοιπόν, είναι το οικονομικό, πως θα λειτουργήσει η ΚΟΕ με τόσες πολλές ανάγκες και τόσες υποχρεώσεις που μέρα με τη μέρα αυξάνονται αντί να μειώνονται, σε αντίθεση με τα χρήματα που έχουμε στη διάθεσή μας. Το δεύτερο είναι τι θα γίνει με το γεγονός ότι κλείνουν αθλητικοί χώροι και κολυμβητήρια, και μάλιστα το ένα μετά το άλλο. Το τρίτο είναι το πώς θα δώσουμε μια ελπίδα και μια ώθηση στη νέα γενιά των αθλητών μας, ώστε να συνδυάζουν τον αθλητισμό τους με το μέλλον τους, δηλαδή να υπάρχουν κίνητρα γι αυτά και να μην τα διώξουμε από τον αθλητισμό. Αυτοί είναι οι τρεις βασικοί μου στόχοι.

Ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος ως μέλος του ΔΣ της FINA σε απονομή Παγκοσμίου πρωταθλήματος

Αναφορικά με τα οικονομικά, κάθε μέρα η κατάσταση γίνεται χειρότερη και δυσκολότερη. Μέχρι τώρα έχουμε αντέξει. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, θα μπορούσα να πω ότι ο προϋπολογισμός της Ομοσπονδίας έχει μειωθεί περίπου κάτω του 50%. Αντίθετα, η αποδοτικότητα όλα αυτά τα χρόνια του προϋπολογισμού της Ομοσπονδίας σε επίπεδο παρουσίας και επιτυχιών έχει δεκαπλασιαστεί. Αυτό θα το παρουσιάσω και με επίσημα στοιχεία και στην Γενική Συνέλευση που θα γίνει την Κυριακή, δηλαδή με πόση σύνεση, σκέψη και ορθολογισμό έχουμε κατορθώσει να διατηρούμε την Ομοσπονδία σε ένα λογικό και νόμιμο πλαίσιο.

Δεύτερο μας μέλημα είναι να δούμε τι θα γίνει με τα κολυμβητήρια. Φέτος, μετά την εξομοίωση του πετρελαίου θέρμανσης με αυτό της κίνησης, που πρόκειται για μια λάθος πολιτική κατά την άποψη μου, θα δημιουργηθούν περεταίρω προβλήματα. Σαν Ομοσπονδία προβληματιστήκαμε, κάναμε και μια ημερίδα κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος των age group στο ΟΑΚΑ, ενώπιων προπονητών, αθλητών, παραγόντων σωματείων και άλλων ειδικών. Καταθέσαμε προτάσεις και ακούσαμε απόψεις , καταγράψαμε όλα αυτά, τα επεξεργαστήκαμε και τα παραδώσαμε στον αρμόδιο υπουργό αθλητισμού. Προτεραιότητα μας είναι να παλέψουμε γι αυτές τις προτάσεις πριν εξαφανιστούν.

Τρίτο μεγάλο σημείο αναφοράς είναι οι αθλητές μας. Τα δύο τελευταία χρόνια κι εγώ προσωπικά και η Ομοσπονδία έχουμε κάνει τα πάντα. Το Μάρτιο, μάλιστα, φτάσαμε παραλίγο στο σημείο να περάσει από τη Βουλή το θέμα επαναφοράς των κινήτρων στον αθλητισμό. Τώρα, το νομοσχέδιο έχει ολοκληρωθεί και τη Δευτέρα πρόκειται να περάσει από την τρικομματική επιτροπή της κυβέρνησης. Από κει και πέρα, νομίζω είναι διαδικαστικό το θέμα να πάει προς  ψήφιση. Αν μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε σε κάποιο βαθμό αυτά τα μεγαλειώδη ζητήματα, νομίζω ότι έχουμε εξασφαλίσει το να υπάρχουμε, να συνεχίζουμε και να μην σβήσουμε ότι έχουμε φτιάξει ως τώρα».

Για τις επιτυχίες της απερχόμενης διοίκησης αλλά και τι δεν μπόρεσε να υλοποιήσει:  «Για μένα μεγάλη επιτυχία της διοίκησης είναι ότι σε αυτόν τον οικονομικό κυκεώνα, μπορούμε να διατηρούμε την Ομοσπονδία όπως ήταν πριν τρία, τέσσερα και δέκα χρόνια. Δεύτερον, με ελάχιστα χρήματα έχουμε καταφέρει να κάνουμε πρωτόγνωρα πράγματα σε αγωνιστικό επίπεδο στην ιστορία της Ομοσπονδίας αλλά και του αθλητισμού (310 μετάλλια σε διεθνείς διοργανώσεις εκ των οποίων τα 110 είναι σε Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα). Τρίτον, έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε μια ήρεμη, συντονισμένη και οργανωμένη Ομοσπονδία. Τέταρτον, δεν έχουμε πειράξει ούτε έναν εργαζόμενο μας και τέλος, αν η πολιτεία υλοποιήσει έστω αυτά τα ελάχιστα που μας δίνει σαν υπόσχεση, θα καταφέρουμε ακόμα περισσότερα. Όνειρο ζωής μου, ωστόσο, είναι κάποτε αυτός ο χώρος να αποκτήσει το δικό του σπίτι, ώστε να μην παρακαλάμε την κάθε διοίκηση για να υπάρχει ένας χώρος προπόνησης για τις Εθνικές μας ομάδες. Το έχουμε μοντάρει σαν ιδέα, αλλά δεν έχουμε στα χέρια μας την απαραίτητη υλικοτεχνική και οικονομική βοήθεια για να το πραγματοποιήσουμε».

Η κολύμβηση έχει χαρίσει πολλές επιτυχίες στην ΚΟΕ όλα αυτά τα χρόνια

Για το περιστατικό της Τόνιας Μαχαίρα ο κ. Διαθεσόπουλος τόνισε: «Γιατί δημιουργήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής μετά το κλείσιμο του ψηφοδελτίου αυτό το θέμα; Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματα του. Η απόφαση έχει βγει από τον Απρίλη. Δεν σχολίασα κάτι για να μην πυροδοτήσω άσχημο κλίμα ενόψει εκλογών. Για ποια δικαίωση μιλάμε; Θα πω όλη την αλήθεια μετά τις εκλογές. Δεν έχω το δικαίωμα να σχολιάσω δικαστικές αποφάσεις, αλλά αυτή η απόφαση είναι μεμπτή και αντιβαίνει τους κανόνες της λογικής και της πραγματικότητας. Ωστόσο, πρέπει να σεβόμαστε τη δικαιοσύνη και τις δικαστικές αποφάσεις είτε μας αρέσουν είτε όχι. Πρέπει να πειθαρχούμε. Εμείς κάναμε τα νομιμότατα βάσει της συγκεκριμένης περίπτωσης με διαφάνεια, καθαρότητα, συνέπεια και έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας».

Για το θέμα του νέου προπονητή της Εθνικής μας ομάδας υδατοσφαίρισης των Ανδρών: «Όταν θα έρθει η στιγμή και θα το επιτρέψουν οι συγκύριες θα αναφερθώ στο συγκεκριμένο θέμα. Θα ακούσω κι άλλες γνώμες, θα τις εκτιμήσω και θα αποφασίσουμε από κοινού με τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας. Υπάρχει και εμπειρία και γνώση και θέληση απλώς δεν έχει φτάσει η κατάλληλη στιγμή. Κερδίζουμε χρόνο και χρήμα. Ο νοών νοείτω».

Τέλος, αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία (Len): «Η Len είναι η ευρωπαϊκή έκφραση της ΚΟΕ. Δεν είναι όλα ρόδινα ούτε εκεί. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα. Δίνω τον δικό μου αγώνα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι περισσότερες ομοσπονδίες, όπως της Ισπανίας, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα που δεν έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν. Για παράδειγμα, η Εθνική των Εφήβων της Ισπανίας ακύρωσε τη συμμετοχή της στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Υδατοσφαίρισης του Περθ. Εμείς είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που στεκόμαστε ακόμα στα πόδια μας και επιβιώνουμε».

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ

Νίκος Χαραλαμπόπουλος