Η Σοφία Κτενά δεν είναι μόνο μια μεγάλη ελληνίδα πρωταθλήτρια που πρωταγωνιστεί σε παγκόσμιο, ευρωπαϊκό και πανελλήνιο επίπεδο στο άθλημα της τεχνικής κολύμβησης, αλλά δίνει το παράδειγμα προς μίμηση για πρωταθλητές που μπορούν να συνδυάσουν το πρωταθλητισμό με υψηλούς στόχους στην επαγγελματική τους κατάρτιση.
Η Σοφία είναι γιατρός και μέσα από την σελίδα της κολυμβητικής ομοσπονδίας δίνει με τον πιο εύγλωττο τρόπο τις συμβουλές της για τον τρόπο με τον οποίο ο πλανήτης και η ελληνική κοινωνία πρέπει να συμπεριφερθούν σε αυτές τις δύσκολες ημέρες της πανδημίας.
«Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η επικρατούσα κατάσταση και οι συνθήκες στη χώρα μας είναι πρωτόγνωρες για όλους. Το σύνολο του ελληνικού λαού κλήθηκε να δώσει μάχη έναντι σε έναν αόρατο εχθρό, έναν ιό που δυστυχώς έχει πολύ υψηλή μεταδοτικότητα και έχει χαρακτηριστεί ως παγκόσμια πανδημία. Πιστεύω ότι για πρώτη φορά όλοι οι κάτοικοι αυτού του πλανήτη έχουμε εξίσου την ίδια δύναμη να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του covid-19, απλά μένοντας στα σπίτια μας.
Κατανοώ πόσο δύσκολες και στρεσογόνες είναι οι συνθήκες για όλη την αθλητική κοινότητα, ανεξαρτήτως αθλήματος, καθώς όλοι ετοιμαζόμασταν με σκληρή δουλειά για ένα μεγάλο στόχο. Θεωρώ όμως ότι η υγεία είναι το πολυτιμότερο των αγαθών και τάσσομαι υπέρ αποφάσεων που την προασπίζουν ακόμη και αν αυτό σημαίνει πλήρη αναστολή προπονητικής και αγωνιστικής δραστηριότητας και μετάθεσης όλων των διοργανώσεων σε άλλες ημερομηνίες (σαν αυτές που εξ’αρχής πήρε η Ομοσπονδία μας). Κρίνω λοιπόν ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να τηρούμε ευλαβικά αλλά χωρίς πανικό τα μέτρα υγιεινής και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών. Μένουμε σπίτι μας για να προστατέψουμε τους εαυτούς μας αλλά και αυτούς που το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, τις ευπαθείς ομάδες.
«Στην στεριά δε ζει το ψάρι» λέει η λαϊκή ρήση, αλλά οι νηρηίδες και τα δελφίνια του ελληνικού υγρού στίβου πρέπει και μπορούν να ζήσουν και εκτός νερού, όπως υποστηρίζει η Σοφία.
«Όλοι οι αθλητές, μικρότεροι ή μεγαλύτεροι, έχουμε ένα κοινό: γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα την έννοια της λέξης πειθαρχία. Με πειθαρχία λοιπόν φροντίζουμε σε καθημερινή βάση τον εαυτό μας, διατρεφόμαστε πιο συντηρητικά αλλά σωστά, ενυδατωνόμαστε και γυμνάζουμε το σώμα μας με όποια μέσα μπορούμε υπό τις οδηγίες των προπονητών μας. Σκεφτόμαστε θετικά, αλληλοστηριζόμαστε ψυχολογικά και βρίσκουμε τρόπους εντός σπιτιού να περνάμε δημιουργικά με τους οικείους μας. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε να μείνουμε υγιείς και ασφαλείς μέχρι την ώρα που θα επιστρέψουμε «στα νερά μας».
Αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις της Σοφίας αναφορικά με την υποχρέωση των Ελλήνων πολιτών να στηρίξουν το πρόγραμμα αιμοδοσίας αυτές τις κρίσιμες ώρες.
«Δεν ξεχνάμε ότι η ζωή κάποιου άλλου κυλάει στο αίμα μας! Ενημερωνόμαστε από τις ιστοσελίδες του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και των Δήμων μας και όποιοι μπορούμε μεταβαίνουμε στις κινητές μονάδες αιμοδοσίας. Το αίμα είναι ένα αγαθό που δεν κατασκευάζεται, δεν αγοράζεται ούτε πωλείται παρά μόνο προσφέρεται».
Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: ΝβΧ