ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ / Πέτρος Φυρίγος

«Οι υποσχέσεις έμειναν υποσχέσεις»

  17.09.2014 13:10       1560

«Θέλω να ευχαριστήσω τον κ.Ανδριανό και τους συνεργάτες του. Μετά τα όσα έγιναν, άμεσα ενδιαφέρθηκαν, ήρθαν μιλήσαμε για τα προβλήματα, μας πρότειναν κάποιες λύσεις και αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο. Εύχομαι και ελπίζω να γίνουν βήματα για την καλυτέρευση της κατάστασης γιατί αλλιώς το άθλημα μας θα εξαφανιστεί, ένα άθλημα που μας έχει χαρίσει Ολυμπιακά μετάλλια».

18 Iουλίου 2014. Οι δηλώσεις ικανοποίησης του Πέτρου Φυρίγου, ομοσπονδιακού προπονητή καταδύσεων στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ είναι αποτέλεσμα της άμεσης κινητοποίησης του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Ανδριανού και των συνεργατών του, μετά την παραλίγο τραγωδία, όταν ένα σανίδι στον Άγιο Κοσμά έσπασε την ώρα που ο καταδύτης Μιχάλης Φαφαλής βρισκόταν στην προπόνηση, με τον ίδιο να τραυματίζεται ευτυχώς ελαφριά.

Ο κ. Ανδριανός μίλησε για παραίτηση της διοίκησης του Αγίου Κοσμά, για άθλιες συνθήκες μετά την αιφνιδιαστική του επίσκεψη στις εγκαταστάσεις και δεσμεύτηκε για εκταμίευση 60.000 ευρώ, ώστε να αγοραστούν νέα σανίδια και να τηρούνται οι στοιχειώδεις συνθήκες ασφάλειας και προπόνησης των αθλητών. Το καλοκαίρι πέρασε, μεσολάβησε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Βερολίνου, με τους Έλληνες καταδύτες να συμμετέχουν σε έναν τελικό παρά την ελλιπή τους προετοιμασία, αλλά με τις υποσχέσεις να μένουν υποσχέσεις, αφού ο κ. Φυρίγος δεν είδε καμία από τις δεσμεύσεις να γίνεται πραγματικότητα.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός θέλησε να κάνει τον απολογισμό της χρονιάς για το άθλημα των Καταδύσεων, χαρακτηρίζοντας της ως την δυσκολότερη όλων σε βάθος 15ετίας: «Νομίζω πως πέρασε η δυσκολότερη χρονιά για το άθλημα μας, σε όσα χρόνια το υπηρετώ και ειδικότερα τα 15 τελευταία χρόνια. Η χρονιά βγήκε πολύ δύσκολα και έκλεισε με τη συμμετοχή σε έναν τελικό Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, πραγματικό κατόρθωμα αν αναλογιστεί κανείς ότι δεν υπήρξε καμία σοβαρή προετοιμασία για την διοργάνωση λόγω των σοβαρών προβλημάτων με τις πισίνες, με τις άδειες λειτουργίας, με τα σπασμένα σανίδια. Είμαι ευχαριστημένος από τις τιτάνιες προσπάθειες των παιδιών, δεν είμαι όμως καθόλου ικανοποιημένος από τις συνθήκες που συνεχίζουν να επικρατούν. Ακόμη και μετά το σοβαρό περιστατικό τραυματισμού που είχαμε- το οποίο δεν είναι το πρώτο μέσα στη χρονιά-, όταν και πίστεψα ότι η κατάσταση θα άλλαζε μετά και την κινητοποίηση των αρμοδίων μετά το ντόρο που έγινε, με λύπη βλέπω ότι η κατάσταση παραμένει η ίδια. Τα τελευταία  χρόνια φωνάζω για όλα όσα συμβαίνουν στο άθλημα αλλά και γενικότερα στον Υγρό Στίβο αλλά ανταπόκριση δεν υπάρχει. Η συμμετοχή σε αυτό τον τελικό στο Βερολίνο ήταν υπέρβαση για εμάς. Δε μπορώ να κάνω όμως συνέχεια εκκλήσεις για βοήθεια. Το έχω πει, ίσως να πρέπει να θρηνήσουμε θύματα για να υπάρξει ουσιαστική βελτίωση».

Ο Πέτρος Φυρίγος, μιλώντας για τη χρονιά που έρχεται σημείωσε: «Θέλω να μου δίνουν χώρους προπόνησης. Αλλιώς δε μπορώ να κάνω τη δουλειά μου και να συνεχίζω να υπηρετώ σωστά ένα άθλημα που, ας μη το ξεχνάμε, έχει χαρίσει Ολυμπιακά μετάλλια στη χώρα μας και διακρίσεις. Η προετοιμασία, σε μια χρονιά που είναι κρίσιμη, είναι προολυμπιακή και στην οποία θα παλέψουμε μέσα από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Καζάν το 2015 για πρόκριση στους Ολυμπιακούς του Ρίο δεν έχει ξεκινήσει ακόμα λόγω των συνθηκών που παραμένουν ως έχουν. Και αυτό δε συμβαίνει μόνο στις καταδύσεις, αλλά σε όλο τον Υγρό Στίβο. Μέσα στην Ομοσπονδία υπάρχουν άνθρωποι που δίνουν τη ζωή τους για τα αθλήματα που υπηρετούν και παρόλα αυτά κατηγορούνται και πολεμούνται. Παράδειγμα, ο Γιώργος Μορφέσης και η μεγάλη επιτυχία των Νέων Γυναικών στο πόλο, με τον ίδιο να δουλεύει κάτω από τραγικές συνθήκες και να προσαρμόζεται στις καταστάσεις και να παλεύει όσο μπορεί. Οι κατηγορίες στην επιτυχία γίνονται διθύραμβοι και μετά και πάλι κατηγορίες. Εμείς ως άνθρωποι του χώρου πρέπει να κρατάμε ισορροπίες για πολλά πράγματα γιατί έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους, με αθλητές, με παιδιά που θέλουν να προσφέρουν. Οφείλουμε να είμαστε πέρα από προπονητές και ψυχολόγοι για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στα εμπόδια που αντιμετωπίζουμε.. Πρέπει να διαχειριζόμαστε την απογοήτευση τους όταν έχουν δυνατότητες αλλά δε μπορούν να τις αναδείξουν εξαιτίας των τραγικών συνθηκών μέσα στις οποίες προπονούνται. Και πάλι, μας θεωρούν υπεύθυνους για τις αποτυχίες. Με αυτό τον τρόπο όμως, όση δουλειά και να κάνουμε, θα μένουμε στα ίδια επίπεδα. Τουλάχιστον ευελπιστώ αυτή τη χρονιά πριν το Παγκόσμιο του Καζάν να μπορέσουμε να συμμετέχουμε σε κάποιους αγώνες για να έχουμε κάνει μια στοιχειώδη προετοιμασία. Δε μπορούμε να πηγαίνουμε έτσι από Ευρωπαϊκό σε Παγκόσμιο και μετά σε Ολυμπιακούς, δεν έχει νόημα».

Ο Πέτρος Φυρίγος κατέληξε: «Είμαστε οι τελευταίοι καπετάνιοι που θα φύγουμε από το καράβι, γιατί έχουμε δώσει τη ζωή μας σε αυτή τη δουλειά. Χρειαζόμαστε βοήθεια όμως. Περιμένω να δω τις δεσμεύσεις, όσα μας υποσχέθηκαν ,να γίνονται πραγματικότητα. Είμαι αισιόδοξος, θέλω να πιστεύω ότι το άθλημα μας δε θα αφανιστεί».

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: ΝβΧ