ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ / ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ / ΑΡΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ

Οκτώ χρόνια από το Χρυσό του “Άλμπατρος” της ελληνικής κολύμβησης στο Ντέμπρετσεν

  22.05.2020 10:47       1633

Του Φώντα Χήτα

Το δεύτερο χρυσό του Μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, κατακτούσε - 4 χρόνια μετά το Αϊντχόφεν - αυτή τη φορά στο Ντέμπρετσεν, σαν σήμερα (22.5.2012), ο Άρης Γρηγοριάδης.

Το “Άλμπατρος” της ελληνικής κολύμβησης, με τα 2.02μ ύψος και ένα από τα μεγαλύτερα ανοίγματα χεριών κολυμβητή στον κόσμο (2.30μ.), στην 5η του συμμετοχή σε αντίστοιχη διοργάνωση, τερμάτιζε 1ος στον Τελικό των 100μ ύπτιο με επίδοση 53.86, αφήνοντας δεύτερο τον Γερμανό Χέλγκε Μέουβ (54.06) και τρίτο τον Ισραηλινό Γιάκοβ Τουμάρκιν (54.14).

Για τον ίδιο, ήταν το 5ο Μετάλλιο του σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, μετά το αργυρό (50μ ύπτιο) και το χάλκινο (100μ ύπτιο) το 2006 στη Βουδαπέστη, το χρυσό (50μ ύπτιο) και το αργυρό (100μ ύπτιο) το 2008 στο Αϊντχόφεν.

Ο γεννημένος στις 6 Αυγούστου του 1985, πρωταθλητής του Άρη Θεσσαλονίκης, κολυμβητής του Χρυσάφη Βαγγελακάκη, επτά χρόνια νωρίτερα (2005) ήταν αυτός που είχε ανεβεί στον Όλυμπο και μαζί του η ελληνική κολύμβηση, με το χρυσό Μετάλλιο του στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Μόντρεαλ (50μ ύπτιο).

Λίγη ώρα μετά τη, νέα, μεγάλη του επιτυχία στο Ντέμπρετσεν, δήλωνε στην Ιστοσελίδα μας και το συνάδελφο Νίκο Χαραλαμπόπουλο:

«Είναι μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες μου. Το μετάλλιο θέλω να το αφιερώσω στην Ελλάδα, αλλά και στους Έλληνες, με αγάπη σε όλους τους συμπατριώτες μου, που υποφέρουν αυτούς τους χαλεπούς καιρούς.

 Θεωρώ, ότι το έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, από οποιαδήποτε άλλη φορά. Ήταν η καλύτερη επίδοσή μου, από την εποχή που «επέστρεψαν» τα φυσιολογικά μαγιώ, και ήταν μια επίδοση που μαρτυρά, ότι πλέον με την εμπειρία και την σιγουριά που νιώθω για τον εαυτό μου, μπορώ να πετύχω πολύ σημαντικά πράγματα στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου».

Με αφορμή αυτή την επιτυχία του Άρη, γράψαμε (τότε) στο isportime.blogspot.com:

Νίκησε και το Μνημόνιο ο Άρης...

Η τεράστια επιτυχία του Άρη Γρηγοριάδη, στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης του Ντέμπρετσεν, έχει πολλαπλά μηνύματα και αρκετούς αποδέκτες.

Ο Θεσσαλονικιός … μακρυχέρης, σημείο αναφοράς της σεμνότητας και ταπεινότητας στον αθλητισμό, με το χρυσό του μετάλλιο την περασμένη Τρίτη, κουρέλιασε το Αθλητικό Μνημόνιο που εκ των πραγμάτων έχει επιβληθεί και στον ελληνικό ερασιτεχνικό αθλητισμό…

Δεν είναι δα μικρό πράγμα, να τρέχεις σαν τον τσιγγάνο δεξιά και αριστερά, για να βρεις κολυμβητήριο να προπονηθείς, τη στιγμή που όλο το χειμώνα έκλεινε το ένα μετά το άλλο.

Δεν είναι αμελητέα περίπτωση, να διατηρείσαι όχι απλά σε υψηλό αγωνιστικό επίπεδο, αλλά να φτάνεις στην κορυφή της Ευρώπης, όταν η χώρα σου και οι πολίτες της στενάζουν κάτω από τα δυσβάστακτο οικονομικό ζυγό.

Δεν είναι εύκολα προσμεράσιμη η διαπίστωση ότι αυτός ο Αθλητισμός τον οποίο η Πολιτεία επιδεικτικά αγνοεί όταν δεν συνδράμει στην οικονομική του εξαθλίωση, όπου οι πρωταγωνιστές του υποχρεώνονται να θυσιάζουν τόσα πολλά χωρίς ουσιαστικό αντίκρυσμα, οι χορηγοί, του ΟΠΑΠ προεξάρχοντος, τον αποφεύγουν, ανθίσταται.

Υψώνει ανάστημα, ίσαμε το μπόι (2,02μ) του πρωταθλητή Ευρώπης, αυτός ο Αθλητισμός μας. Εκείνος που δεν γνωρίζει και δεν έχει σχέση από ακριβοπληρωμένα τηλεοπτικά και ατομικά συμβόλαια, από ίντριγκες και παράγκες, από συμμορίες μεταφερόμενων στρατών, από χρυσόσκονες που στο πρώτο φύσημα του αγέρα χάθηκαν στο πέλαγος της λησμονιάς.

Στο Ντέμπρετσεν, ο Άρης, εκτός του Γερμανού αντιπάλου του Χέλγκ Μέουβ, νίκησε και το Μνημόνιο της υποταγής και της μιζέριας μας..

Τα αποτελέσματα του Τελικού:

1. Αρης Γρηγοριάδης (ΕΛΛΑΔΑ) 53.86

2. Χέλγκε Μέουβ (Γερμανία) 54.06

3. Γιάκοβ Τουμάρκιν (Ισραήλ) 54.14

4. Πέτερ Μπέρνεκ (Ουγγαρία) 54.77

5. Βιτάλι Μπορίσοφ (Ρωσία) 54.78

. Μάρκο Ντι Τόρα (Ιταλία) 54.78

7. Ζερεμί Στραβιούς (Γαλλία) 54.96

8. Ρίτσαρντ Μπόχους (Ουγγαρία) 55.00

Η κούρσα του Τελικού ΕΔΩ

Η απονομή στον Γρηγοριάδη ΕΔΩ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΕ