ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Ομόφωνα ο Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός της ΚΟΕ

  30.03.2014 14:39       1646

ΦΩΤΟ (Αρχείου): Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Δημήτρης Διαθεσόπουλος

Με ομοφωνία των εκπροσώπων 108 Σωματείων που μετείχαν της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της ΚΟΕ, εγκρίθηκαν ο Διοικητικός και Οικονομικός Απολογισμός της Ομοσπονδίας για  το 2013, καθώς και η Έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής.

Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ Δημήτρης Διαθεσόπουλος, στην ομιλία του, περιέγραψε σε αδρές γραμμές την κατάσταση την οποία βιώνει ο χώρος και τα 6 Αθλήματα της Ομοσπονδίας η οποία και το 2013 πρωταγωνίστησε στον Ελληνικό Αθλητισμό κατακτώντας το 35% των Μεταλλίων του.

Αναφέρθηκε στο τεράστιο ζήτημα που θα προκύψει μετά τις 30 Ιουνίου 2014, με τις αδειοδοτήσεις των Κολυμβητηρίων που μέχρι τότε έχουν προσωρινή άδεια. «Υπολογίζουμε ότι από τα περίπου 70 Κολυμβητήρια, νόμιμη άδεια μετά τις 30 Ιουνίου θα έχουν:  Έξι (6) στην Αθήνα, ΣΝΔ), ένα (1) στα Γιάννενα, ένα (1) στη Σύρο, τέσσερα (4) στη Θεσσαλία και δύο (2) στη Βόρεια Ελλάδα», είπε!

Μίλησε για άδικη και αναξιοκρατική χωρίς ουσιαστική αξιολόγηση διαδικασία έγκρισης των επιχορηγήσεων της Πολιτείας (1.350.000 η KOE), η οποία με οριζόντιες περικοπές τις περικόπτει κατά 50% για το 2014, υπενθυμίζοντας την αναφορά του Συντάγματος (άρθρο 16, παράγραφος 9) αλλά και το νόμο 2725 για τον Αθλητισμό, περί των υποχρεώσεων της Πολιτείας απέναντι στον Αθλητισμό. «Εμείς, οι διοικούντες και το υπαλληλικό προσωπικό των Ομοσπονδιών, τι χρειάζονται άραγε, όταν υπάρχει αυτή η αντιμετώπιση;» αναρωτήθηκε.

Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα την περίπτωση του Παγκόσμιου πρωταθλητή και κορυφαίου Έλληνα Αθλητή τα τελευταία 3 χρόνια, Σπύρου Γιαννιώτη, για τον οποίο η ΚΟΕ ταλανίστηκε αν πρέπει να πάει για προετοιμασία στα Πυρηναία ενόψει των φετινών του υποχρεώσεων.

«Ήλθε ο ίδιος ο Σπύρος και μας είπε πως αν δεν γίνεται δεν υπάρχει λόγος να σκάμε. Απλά να του το πούμε για να σταματήσει τον Αθλητισμό. Αλλά αλήθεια ποιος από όλους εμάς μπορεί να πει όχι σε αυτόν τον τεράστιο Αθλητή; Ποιος μπορεί να πει όχι σε όλα αυτά τα παιδιά των Εθνικών μας ομάδων που πρωταγωνιστούν στον διεθνή χώρο; Εμείς πάντως, όχι», υπογράμμισε!

Αναρωτήθηκε τι μέλλον μπορεί  να υπάρχει όταν «ο υπουργός Οικονομικών κ. Στουρνάρας, βγάζει σπυράκια με τον Αθλητισμό και δηλώνει άγνοια για το ποια είναι και τι κάνει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Ακόμη και τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ που έχει δώσει η ΔΟΕ στην ΕΟΕ για τον Ελληνικό Αθλητισμό, πάνε 4 μήνες τώρα και δεν αποφασίζουν πως θα λυθεί το πρόβλημα ένα ΝΠΔΔ όπως είναι η ΕΟΕ να το δώσει στις Ομοσπονδίες που είναι ΝΠΙΔ ».

Σε σχέση με το 2009, όπως είπε, η ΚΟΕ θα πάρει για το 2014 το 15%. «Έχουμε πετσοκόψει τα πάντα. Καταφέραμε να μη χρωστάμε, αλλά το μέλλον μας δεν το γνωρίζω πλέον. Για 21 Εθνικές ομάδες έχουμε 10 ομοσπονδιακούς προπονητές. Ο Γιώργος Μορφέσης είναι προπονητής της Παγκόσμιας πρωταθλήτριας του 2011 Εθνικής Γυναικών, προπονητής της τριταθλήτριας  Κόσμου Εθνικής ομάδας Νέων γυναικών και προπονητής της Πρωταθλήτριας Ευρώπης Εθνικής ομάδας Νεανίδων. Που αλλού στον κόσμο συμβαίνει αυτό; Έχουμε λιγότερους από όσους χρειαζόμαστε υπαλλήλους, μειώσαμε τις διοικητικές δαπάνες και το 2013 κατά 12%. Βάλαμε κάτω με χαρτί και με μολύβι τη χρονιά και βλέπουμε ότι δεν βγαίνει με τίποτα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Στο τέλος αναφέρθηκε και επί προσωπικού όπως είπε, σχετικά με τη μήνυση που έχει κατατεθεί εναντίον του από 11 πρώην διεθνείς πολίστες, για δήθεν μη καταβολή χρημάτων ως οδοιπορικών «μετά από προφορική συμφωνία».

«Όλοι αυτοί είναι παιδιά μου. Τα μεγάλωσα όλα αυτά τα χρόνια. Εμένα ασκούσαν κριτική μέσα στην ΚΟΕ συνεργάτες μου, για την άνιση μεταχείριση υπέρ του πόλο. Αυτοί λοιπόν μήνυσαν αποκλειστικά εμένα και όχι το σύνολο της διοίκησης και των 21 μελών της, γιατί προφανώς εγώ είμαι ο στόχος .

 Όφειλα να τα πω αυτά στη Γενική Συνέλευση, ενώπιον της οποίας και δεσμεύομαι. Είμαι από 18 χρονών στο χώρο της πισίνας, έχω 37 χρόνια μάχιμης δικηγορίας και καμία έμμισθη σχέση με το Δημόσιο. Η απάντηση που παίρνουν, με τα αδιάσειστα στοιχεία που έχουν κατατεθεί αρμοδίως,  είναι συντριπτική. Όμως είμαι  υποχρεωμένος πλέον να προσφύγω και εγώ πλέον σε μηνύσεις και αγωγές. Δεν θα περάσει έτσι αυτό. Όσον αφορά δε εκείνους που είναι πίσω από τέτοιες διαδικασίες, ένα θα πω. Με αυτά που κάνουν, μας πεισμώνουν περισσότερο», τόνισε χαρακτηριστικά.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΕ