Ομόφωνα ενέκρινε, η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΚΟΕ που πραγματοποιήθηκε σήμερα (31/3), τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό δράσης καθώς και την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής, για το χρονικό διάστημα 1 Οκτωβρίου 2012 – 31 Δεκεμβρίου 2012.
Τόσο από πλευράς διοίκησης όσο και των εκπροσώπων των σωματείων που παραβρέθηκαν στη Συνέλευση, διάχυτη ήταν η ανησυχία και έντονες οι διαπιστώσεις, για την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΚΟΕ και τα αθλήματα της, αλλά και κατ’ επέκταση το σύνολο του Ελληνικού Αθλητισμού.
Ο προβληματισμός αυτός εκφράστηκε με χαρακτηριστικό τρόπο από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Δημήτρη Διαθεσόπουλο, που ανέλυσε την κατάσταση που επικρατεί, τα οικονομικά δεδομένα που υπάρχουν και τον προβληματισμό για την επόμενη ημέρα.
Αναφερόμενος στο έγγραφο της 14ης Φεβρουαρίου 2013 της ΓΓΑ, σύμφωνα με το οποίο καθορίζεται το ύψος της επιχορήγησης της ΚΟΕ για τον τρέχοντα χρόνο (1.650.000 ευρώ), αλλά και άλλες σημαντικές παραμέτρους των όρων και των κανόνων που τίθενται, έκανε λόγο για άδικη μεταχείριση των αθλημάτων της Ομοσπονδίας.
«Η Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά, σε δύο πράγματα βρίσκεται πολύ ψηλά. Το ένα κακό και το άλλο καλό. Τη διαφθορά της και τον Αθλητισμό της. Διαλύουμε λοιπόν το ένα και μοναδικό καλό της, με ανυπολόγιστες συνέπειες».
Όπως ανέφερε, η φετινή επιχορήγηση της Ομοσπονδίας που ανακοινώθηκε, αντιπροσωπεύει το 12,5% του συνόλου των χρημάτων (13,5 εκατ.) που διατίθενται για τον Αθλητισμό, αλλά και αυτά ανισομερώς σ’ ότι αφορά την ΚΟΕ.
«Δεν μπορεί, τόνισε, στον προηγούμενο ολυμπιακό κύκλο να έχουμε το 40% του ποσού της προολυμπιακής προετοιμασίας και η επιχορήγηση της ΚΟΕ για το 2013 να αποτελεί το 60% προϋπολογισμού άλλης Ομοσπονδίας που πήρε το 20% της προολυμπιακής προετοιμασίας. Κάτι δεν πάει καλά».
Ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος αναφέρθηκε επίσης στην απόφαση της Ομοσπονδίας να ζητήσει τη μερική χρηματική συμβολή των σωματείων, για την διοργάνωση κάποιων αγώνων του επίσημου προγράμματος της.
«Κάποιοι το είπανε χαράτσι. Δεν είναι έτσι. Με πόνο ψυχής φτάσαμε να πάρουμε την απόφαση. Διαφορετικά θα υπήρχε σοβαρότατο πρόβλημα διοργάνωσης των αγώνων. Υπήρχαν φυσικά διαμαρτυρίες, αλλά να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους. Στην κολύμβηση, αυτή η χρηματική συμβολή αφορά μόνον 6 αγώνες της ΚΟΕ και κάποιοι χάλασαν τον κόσμο. Υπάρχουν όμως και 57 αγώνες που διοργανώνουν τα σωματεία, με την άδεια μας και στους οποίους – χρόνια τώρα – υπάρχει χρηματικό παράβολο συμμετοχής από όσους τώρα, εξανέστησαν.
Στην ιταλική ομοσπονδία των 44 εκατ. ευρώ προϋπολογισμού, ακόμη και οι ολυμπιονίκες τους πληρώνουν για να μετάσχουν στους αγώνες».
Τέλος ανακοίνωσε και επίσημα την πρόταση της ΚΟΕ να αναλάβει τη χρήση και λειτουργία ολόκληρου του Κολυμβητικού συγκροτήματος στο ΟΑΚΑ.
«Πριν ένα μήνα, μαζί με τον Αντιπρόεδρο Γιώργο Κατσαρό και τον τεχνικό σύμβουλο μας Νίκο Σπηλιωτόπουλο, συναντηθήκαμε για το θέμα με τον αρμόδιο υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο.
Του εκθέσαμε τους βασικούς άξονες της πρότασης μας, το συγκρότημα να γίνει δηλαδή το «Σπίτι του Υγρού Στίβου» και μπορώ να πω ότι τον ενθουσίασε η ιδέα.
Αυτή είναι πρώτη διέξοδος μας, στην προοπτική να βρούμε λύσεις για την αυριανή ημέρα. Η δεύτερη είναι να αλλάξουμε τη δομή και την οργάνωση μας σε επίπεδο διοργανώσεων και άλλων δραστηριοτήτων», υπογράμμισε.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις εκπροσώπων των σωματείων, μερικοί από τους οποίους ζήτησαν μάλιστα και δυναμικές αντιδράσεις για τον τρόπο που, η πολιτεία, συμπεριφέρεται στον Αθλητισμό.
Στην Τακτική Γενική Συνέλευση, που έγινε σε παραλιακό ξενοδοχείο της Γλυφάδας, παρέστησαν εκπρόσωποι από 89 Σωματεία – Μέλη της ΚΟΕ.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΟΕ