ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ / Χρονικό καταστρώματος (10)

Παγκόσμια κορυφή …

  29.12.2014 13:44       3629

ΦΩΤΟ: Η Παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2011, Εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης Γυναικών

Μέρος 10ον (2011-12)

Του Φώντα Χήτα

Η επόμενη διετία μας … βραχυκυκλώνει στην κυριολεξία, ως προς την διαβάθμιση των τεράστιων επιτυχιών. Από το… Έβερεστ της Σαγκάης και τα χρυσά μετάλλια της Εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης Γυναικών και του Σπύρου Γιαννιώτη, συν το χάλκινο της Μαριάννας Λυμπερτά, από τη Μαδρίτη και το Περθ, όπου κυριαρχεί η Εθνική ομάδα των Νεανίδων, τη Λίμα και τον Παναγιώτη Σαμιλίδη με τα άλλα παιδιά (Βαζαίος,  Γκολομέεβ), από την Τεχνική κολύμβηση που σαρώνει τα μετάλλια, από το χρυσό μετάλλιο στο Ντέμπρετσεν του Άρη Γρηγοριάδη, από το Αϊντχόφεν και νέο ασημένιο μετάλλιο της Εθνικής Γυναικών, έως το Βόλο και τα Παγκόσμια πρωταθλήματα Νέων, με το χάλκινο της Εθνικής Νέων ανδρών, τα Αθλήματα μας φωτοδοτούν τον Ελληνικό Αθλητισμό, γίνονται παγκόσμιο σημείο αναφοράς!

2011

*Ο Πανιώνιος φτάνει για δεύτερη φορά στην ιστορία του σε τελικό Ευρωπαϊκού Κυπέλλου υδατοσφαίρισης. Στον διπλό τελικό με τη Σαβόνα για το Len Trophy (προπονητής ο Μάκης Βολτυράκης), αναδεικνύεται ισόπαλος (9-9) στη Νέα Σμύρνη (13 Απριλίου), αλλά χάνει (3-11) στον επαναληπτικό (27 Απριλίου).

*Η Εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης των Γυναικών ανεβαίνει στο … Έβερεστ. Χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Σαγκάης, με την ιστορική της νίκη (9-8) επί της Κίνας μέσα στο σπίτι της!

Γίνεται έτσι και με τη βούλα η πρώτη Εθνική ομάδα Ομαδικού αθλήματος στη χώρα, με μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Παγκόσμιο πρωτάθλημα και Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Γεγονός μοναδικό!

Τα 13 χρυσά κορίτσια του Γιώργου Μορφέση (συνεργάτης του ο Σάκης Κεχαγιάς), που έγραψαν ιστορία στις 29 Ιουλίου 2011: Έλενα Κούβδου, Ελένη Γούλα (τερματοφύλακες), Χριστίνα Τσουκαλά, Άντι Μελιδόνη, Ηλέκτρα Ψούνη, Κική Λιόση, Άλκηστη Αβραμίδου, Αλεξάνδρα Ασημάκη, Αντιγόνη Ρουμπέση, Αγγελική Γερόλυμου, Φιλιώ Μανωλιουδάκη, Σταυρούλα Αντωνάκου, Γιούλη Λαρά.

ΦΩΤΟ: Ο Παγκόσμιος πρωταθλητής μας, το 2011, Σπύρος Γιαννιώτης

*Αλλά οι πολύ μεγάλες επιτυχίες για τα Αθλήματα της ΚΟΕ, δεν σταματούν εδώ. Ο μέγιστος Σπύρος Γιαννιώτης, είναι πλέον 1ος στον κόσμο και με τη βούλα (χρυσό μετάλλιο στα 10χλμ) της Μαραθώνιας κολύμβησης, αλλά και ασημένιος παγκόσμιος πρωταθλητής στα 5χλμ!

Την ονειρική αυτή παρουσία ολοκληρώνει η Μαριάννα Λυμπερτά με το χάλκινο μετάλλιο που κατακτά στα 10χλμ.

*Στη Λίμα του Περού, η ελληνική κολύμβηση μεγαλουργεί στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων. Ο Παναγιώτης Σαμιλίδης κερδίζει χρυσό μετάλλιο (50μ πρόσθιο) και χάλκινο (100μ πρόσθιο), ο Ανδρέας Βαζαίος δύο ασημένια (200μ Μ.Ατομική, 200μ πεταλούδα) και ο Κριστιάν Γκολομέεβ χάλκινο (50μ ελεύθερο)!

*Η Εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης Νέων ανδρών νικά (7-5) την Αυστραλία στον μικρό τελικό του 16ου Παγκοσμίου πρωταθλήματος που διεξάγεται με επιτυχία στο Βόλο και κατακτά έτσι το χάλκινο μετάλλιο. Στην τεχνική ηγεσία της ο Περικλής Δαμάσκος.

*Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Τεχνικής κολύμβησης Ανδρών/Γυναικών (Χοντμεζοβασάρελι) οι σκυτάλες στα 4χ200μ επιφάνειας (Κρανιάς, Μπάλντουιν, Βασιλόπουλος, Τσουρουνάκης) και 4χ100μ επιφάνειας (Μπάλντουιν, Κρανιάς, Καρετζόπουλος, Τσουρουνάκης) κατακτούν ισάριθμα χάλκινα μετάλλια.

*Στη Μαδρίτη, η χρυσή φουρνιά των ελπίδων της ελληνικής υδατοσφαίρισης στα κορίτσια, φτάνει στον τελικό του Ευρωπαϊκό πρωταθλήματος Νεανίδων. Νίκη με άνεση (11-4) επί της Ουγγαρίας και χρυσό μετάλλιο. Προπονητής ο Κώστας Πετράκης. Η 13άδα: Διαμαντοπούλου Χρυσούλα, Τερεφού Στεφανία (τερματοφύλακες), Κότσια Χριστίνα, Χαραλαμπίδου Στεφανία, Χαραλαμπίδου Ιωάννα, Μπενέκου Άλκηστη, Μπενέκου Ιόλη, Ζάντου Κατερίνα, Πλευρίτου Μαργαρίτα, Φαρμάκη Μαρία, Φλώρου Μαρίνα, Κοντογιάννη Σταματίνα, Καλαργυρού Αναστασία

*Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης Εφήβων/Νεανίδων η Ελλάδα κατακτά 4 μετάλλια. Χρυσά με τον Παναγιώτη Σαμιλίδη (50,100μ πρόσθιο), ασημένιο με τον Κρίστιαν Γκολομέεβ (50μ ελεύθερο) και χάλκινο με τον Ανδρέα Βαζαίο (200μ Μ. Ατομική).

*Στη αντίστοιχη διοργάνωση της Συγχρονισμένης κολύμβησης (Βελιγράδι), Πλατανιώτη και Κουτίδη κατακτούν χάλκινο μετάλλιο στο Ντουέτο.

*Καταιγισμός μεταλλίων (21) στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Τεχνικής κολύμβησης Νέων (Μίσκολε). Χρυσά με τον Ηλία Κρανιά (100μ επιφάνεια), τον Κώστα Τζανετάκο (50μ επιφάνεια, 100μ υποβρύχιο,50μ άπνοια), τον Θόδωρο Νικολέτο (800μ επιφάνεια), τη σκυτάλη 4χ100μ επιφάνειας (Πιπίνιας, Τζανετάκος, Κόκκινος, Κρανιάς), τη σκυτάλη 4χ3000μ OW (Καλογεροπούλου Κ., Τσουγκριάνη, Φυργαδιώτη, Κυριακή), ασημένια με τον Ηλία Κρανιά (50, 200μ επιφάνεια), την Ελένη Τσουγκριάνη (6000μ OW), τον Γιώργο Παπουτσή (800, 1500μ επιφάνεια), την Στέλλα Καλογεροπούλου (400, 800μ επιφάνεια), την Δήμητρα Φυργαδιώτη (1500μ επιφάνεια), τον Γιάννη Καραχάλιο (800μ υποβρύχιο), την σκυτάλη 4χ100μ επιφάνειας (Σούλη, Χρηματοπούλου, Ντουρανίδη, Καλογεροπούλου Στ.) και χάλκινα με τον Γιάννη Καραχάλιο (400μ υποβρύχιο), την Κων/να Καλογεροπούλου (1500μ επιφάνεια), τη Σοφία Ντουρανίδη (400μ υποβρύχιο) και τη σκυτάλη 4χ200μ επιφάνειας (Κόκκινος, Πιπίνιας, Νικολέτος, Κρανιάς).

*Η Αλεξάνδρα Ασημάκη αναδεικνύεται κορυφαία πολίστρια της χρονιάς στην Ευρώπη, μετά από σχετική ψηφοφορία της Len. Δεύτερη η Αντιγόνη Ρουμπέση, όπως και ο Σπύρος Γιαννιώτης στην Μαραθώνια κολύμβηση.

*Στις 12 Δεκεμβρίου, ο υγρός στίβος κυριαρχεί στην Γιορτή των Κορυφαίων του Ελληνικού Αθλητισμού. Μετά από σχετική ψηφοφορία των αθλητικών συντακτών – μελών του ΠΣΑΤ, Κορυφαίος αθλητής της χρονιάς αναδεικνύεται ο Σπύρος Γιαννιώτης, Κορυφαία αθλήτρια η Μαριάννα Λυμπερτά και Κορυφαία Ομάδα η Εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης Γυναικών!

*Στις 15 Δεκεμβρίου τα ΕΛΤΑ κυκλοφορούν σειρά γραμματοσήμων προς τιμή του Σπύρου Γιαννιώτη και της Εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης Γυναικών.

2012

 

ΦΩΤΟ: Η δευτεραθλήτρια Ευρώπης και το 2012, Εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης Γυναικών

*Στο Αϊντχόφεν και στις αρχές του χρόνου, η Εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης Γυναικών επαναλαμβάνει την επιτυχία της πριν 2 χρόνια σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Φτάνει στον τελικό(10-13 από την Ιταλία κατακτώντας έτσι το ασημένιο μετάλλιο.

Η 13άδα του Γιώργου Μορφέση (συνεργάτης ο Σάκης Κεχαγιάς): Κούβδου, Διαμαντοπούλου Χρ. (τερματοφύλακες), Τσουκαλά, Μελιδόνη, Ψούνη, Λιόση, Αβραμίδου, Ασημάκη, Ρουμπέση, Γερόλυμου, Μανωλιουδάκη, Αντωνάκου, Λαρά

*Ο Ανδρέας Βαζαίος κερδίζει χρυσό (100μ πεταλούδα) και ασημένιο μετάλλιο (200μ Μ. Ατομική στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κολύμβησης Εφήβων/Νεανίδων (Αμβέρσα).

*Η Τεχνική κολύμβηση φέρνει άλλα 11 μετάλλια στον … κουμπαρά της ΚΟΕ, με την εμφάνιση των αθλητών της στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων (Γκρατς).

Χρυσά μετάλλια κατακτά ο Γιώργος Παπουτσής (800, 1500μ επιφάνεια), ασημένια ο Χρήστος Χριστοφορίδης (800, 1500μ επιφάνεια), η Κων/να Καλογεροπούλου (1500μ επιφάνεια), ο Στάθης Μπίρμπας (6000μ OW) και η σκυτάλη 4χ200μ επιφάνειας (Καλογεροπούλου Κ., Χρηματοπούλου, Σούλη Τσιλιγγίρη), χάλκινα η Βασιλοπούλου (6000μ OW), η σκυτάλη 4χ3000μ OW(Φυργαδιώτη, Καλογεροπούλου Κ., Βασιλοπούλου, Μπαρμπακυριακού), η αντίστοιχη των Νέων (Παπουτσής, Χριστοφορίδης, Μπίρμπας, Ιατρούδης) και η σκυτάλη 4χ100μ επιφάνειας (Καλογεροπούλου Κ., Χρηματοπούλου, Σούλη,Τσιλιγγίρη).

*Εκπληκτική εμφάνιση από τους κολυμβητές μας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ανδρών/Γυναικών (Ντέμπρετσεν). Χρυσό μετάλλιο με τον Άρη Γρηγοριάδη (100μ ύπτιο), χάλκινα μετάλλια με τους Γιάννη Δρυμωνάκο (200μ πεταλούδα, 400μ Μ.Ατομική), Παναγιώτη Σαμιλίδη (50, 200μ πρόσθιο) και τη Νέρι Νιανγκουάρα (50μ ελεύθερο).

*Στο αντίστοιχο πρωτάθλημα της Τεχνικής κολύμβησης (Λινιάνο), ο Ουίλιαμ Μπάλντουιν κατακτά χρυσό μετάλλιο (100μ επιφάνεια) και ασημένιο (200μ επιφάνεια).

*Η Εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης Γυναικών επιστρέφει με ένα ακόμη μετάλλιο στη χρονιά. Αυτή τη φορά κατακτά το χάλκινο στο Γουόρλντ Λιγκ (Τσανκτσού), μετά τη νίκη της (8-7) επί της Κίνας στον μικρό τελικό.

*Στο Λονδίνο και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Σπύρος Γιαννιώτης συγκινεί το πανελλήνιο με την ηρωϊκή του προσπάθεια και τους λυγμούς του μετά το πέρας της κούρας των 10 χιλιομέτρων, όπου και τερματίζει 4ος χάνοντας το μετάλλιο στις λεπτομέρειες!

*Στο Πιομπίνο, η Κέλυ Αραούζου κατακτά ασημένιο μετάλλιο (5χλμ) και άλλο ένα μαζί με τους Μάριο Καλαφάτη και Γιώργο Αρνιακό (Ομαδικό 5χλμ),  στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Μαραθώνιας κολύμβησης.

*Ο Βόλος φιλοξενεί το δεύτερο στη σειρά Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων, αυτή τη φορά στη Συγχρονισμένη κολύμβηση, διοργάνωση που εντυπωσιάζει με την αρτιότητα της. Οι Εύη Πλατανιώτη και Ευαγγελία Κουτίδη κατακτούν την καλύτερη θέση (4η Ντουέτο), από πλευράς της Εθνικής μας ομάδας.

*Ο Σπύρος Γιαννιώτης ολοκληρώνει εντυπωσιακά τη χρονιά στο Παγκόσμιο Κύπελλο 10χλμ, όπου και τερματίζει 1ος στην τελική βαθμολογία.

*Στις 29 Σεπτεμβρίου ο Δημήτρης Διαθεσόπουλος επανεκλέγεται Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (Len) και αυτοδίκαια Μέλος του «Μπιρό» της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (Fina), αναλαμβάνοντας στην δεύτερη, Σύνδεσμος με την Τεχνική Επιτροπη Υδατοσφαίρισης.

*Στις 11 Δεκεμβρίου, ο Σπύρος Γιαννιώτης βραβεύεται και πάλι στη Γιορτή του ΠΣΑΤ, ως Κορυφαίος Αθλητής της χρονιάς.

ΦΩΤΟ: Η Παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2012 στο Περθ, Εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης Νεανίδων

*Η χρονιά κλείνει με τον καλύτερο και πιο θριαμβευτικό τρόπο. Στο Περθ της Αυστραλίας, η Εθνική μας ομάδα υδατοσφαίρισης Νεανίδων κατακτά το χρυσό μετάλλιο, με νίκη (9-5) επί της Ουγγαρίας, στο τελικό του 1ου Παγκοσμίου πρωταθλήματος (Κ18).

Οι 13 νεαρές μας γοργόνες με τεχνικό καθοδηγητή τον Γιώργο Μορφέση (συνεργάτης ο Στέφανος Λέανδρος): Διαμαντοπούλου Χρυσούλα, Τερεφού Στεφανία (τερματοφύλακες), Μπενέκου Άλκηστη, Μπενέκου Ιόλη, Χαραλαμπίδου Στεφανία, Χαραλαμπίδου Ιωάννα, Φλώρου Μαρίνα, Κοντογιάννη Σταματίνα, Κότσια Χριστίνα, Πλευρίτου Ελευθερία, Πλευρίτου Μαργαρίτα, Ξενάκη Ελένη, Ζάντου Κατερίνα

(Συνεχίζεται)