ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Παπαστάμος: «Τα εμπόδια ξεπερνιούνται με κίνητρα»

  09.07.2019 14:07       1161

Ο Απόστολος Παπαστάμος ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ελληνικής αποστολής που συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων- νεανίδων στο Καζάν, κατακτώντας δύο χρυσά μετάλλια, στα 200μ. μικτής ατομικής με επίδοση 1.59.93 και στα 400μ. μικτής ατομικής με χρόνο 4.15.18.

Ο Χανιώτης αθλητής, κατάφερε σε πολύ μικρή ηλικία να κερδίσει διακρίσεις με τις επιδόσεις του, ενώ αποκορύφωμα ήταν το όριο που έπιασε για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο, το οποίο ήταν και το μεγάλο του όνειρο που τον «συνόδευε» από μικρή ηλικία.

Μιλώντας στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ, ο Απόστολος Παπαστάμος αναφέρθηκε στο «όνειρο» των Ολυμπιακών αγώνων: «Ήταν πάντα ένα όνειρο, που κυνηγούσα. Ήρθε όμως σε μία στιγμή που ήθελα πολύ αλλά δεν ήμουν σίγουρος πως θα τα κατάφερνα. Πλέον απαλλάσσομαι από τον άγχος που έχει κάθε αθλητής που «κυνηγάει» το όριο για την Ολυμπιάδα και θα επικεντρωθώ στην προετοιμασία μου για να εμφανιστώ όσο πιο έτοιμος γίνεται στην «πρόκληση» της κορυφαίας αυτής διοργάνωσης».

Ο Απόστολος Παπαστάμος, έκανε παράλληλα τον απολογισμό του για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, στο οποίο, όπως ανέφερε, είχε ένα ένστικτο αισιοδοξίας. «Τώρα που ολοκληρώθηκε η διοργάνωση, τόσο εγώ όσο και ο προπονητής μου, είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την συνολική μου παρουσία. Η αλήθεια είναι πως περίπου 2 εβδομάδες πριν την έναρξη των αγώνων, ένοιωθα τον ρυθμό μου κατά την διάρκεια των προπονήσεων και άρχισα να σκέφτομαι περισσότερο τα 200μ. μικτής ατομικής. Συζήτησα με τον προπονητή μου και τελικά τον έπεισα να προσαρμόσουμε τις προετοιμασία μου και στο 200άρι. Δεν περιμέναμε το μετάλλιο, αλλά ήρθε. Στα 400μ. μικτής ατομικής, ήμασταν πιο σίγουροι. Πίστευα πως μπορώ να διακριθώ. Πλέον σκέφτομαι πως κατέκτησα 2 χρυσά μετάλλια και είμαι γεμάτος χαρά, αλλά και θέληση για την δύσκολη συνέχεια που θα ακολουθήσει».

Ο 18χρονος κολυμβητής αναφέρθηκε επίσης στις δυσκολίες της καθημερινότητάς του, αλλά και στο «κλειδί» της επιτυχίας για έναν έφηβο, ο οποίος συνδυάζει τις υποχρεώσεις του σχολείου, με μία έντονη αθλητική ζωή. «Η καθημερινότητά μου, ξεκινάει στις 6 το πρωί, όπου πάω για προπόνηση. Από τις 8 έως και τις 2 το μεσημέρι βρίσκομαι στο σχολείο. Επιστρέφω για λίγο στο σπίτι και στις 16.30 ξαναφεύγω για την απογευματινή προπόνηση, η οποία ολοκληρώνεται στις 19.00. Από τις 8 έως τις 10 το βράδυ πηγαίνω είτε γυμναστήριο είτε για φυσικοθεραπεία. Ο χρόνος για προσωπική ζωή είναι ιδιαίτερα περιορισμένος, όμως έστω και για λίγο προσπαθώ να περνάω ποιοτικό χρόνο με τους φίλους μου. Όπως γίνεται αντιληπτό αν δεν είχα κερδίσει το «άνευ», δεν θα μπορούσα να συνδυάσω τις σχολικές υποχρεώσεις με τις προπονήσεις. Πλέον τελείωσα την τρίτη Λυκείου, όμως δεν θα ξεκινήσω τις σπουδές μου από τον προσεχή Σεπτέμβρη, λόγω της Ολυμπιακής χρονιάς, κατά την διάρκεια της οποία θέλω να προετοιμαστώ. Φυσικά στα μελλοντικά μου πλάνα είναι οι σπουδές στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Το «κλειδί» της επιτυχίας βρίσκεται στον σωστό προγραμματισμό και στην αγάπη που έχουμε για ότι κάνουμε».

Ακόμη ένα θέμα που δυσκολεύει τις προσπάθειες του, είναι το κολυμβητήριο. «Οι συνθήκες που επικρατούν στα Χανιά, είναι δύσκολες. Το χειμώνα τόσο ο αέρας όσο και το ισχυρό κρύο δυσκολεύουν αρκετά τις προπονήσεις μας, με αποτέλεσμα να κολυμπάμε στην 25άρα πισίνα. Το ίδιο συμβαίνει και το καλοκαίρι, όταν η πισίνα είναι πάρα πολύ ζεστή».

Ο Απόστολος Παπαστάμος, σχολίασε την στήριξη από την οικογένεια του, αλλά και την δύναμη που αντλεί από αυτήν. «Στην οικογένειά μου οφείλω πολλά. Με στηρίζει από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα την κολύμβηση, σε ηλικία 4 ετών, μέχρι και τώρα, που οι απαιτήσεις είναι πολλές. Πάντα είναι δίπλα μου και με «κρατά» δυνατό, χωρίς να με πιέζει. Όλα αυτά τα χρόνια αντιμετώπισα πολλές δυσκολίες, που με «πτόησαν» ψυχολογικά, όμως οι σκέψεις μου για τον λόγο που ασχολούμαι με την κολύμβηση και τα κίνητρά μου, με βοήθησαν να προχωρήσω και να υπερκεράσω κάθε εμπόδιο».

Επόμενος στόχος του Απόστολου Παπαστάμου, είναι το Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων- νεανίδων που θα διεξαχθεί στην Βουδαπέστη (20-25/08). «Αυτή την περίοδο δεν έχουμε χρόνο για ξεκούραση. Έχει ξεκινήσει η προετοιμασία μου για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, στο οποίο θέλω να βρίσκομαι σε καλή κατάσταση. Πρωταρχικός μου στόχος είναι η συμμετοχή στους τελικούς των αγωνισμάτων που θα συμμετέχω και έπειτα θα ήταν ευχής έργον να έρθει και κάποιο μετάλλιο».

Τέλος ο Χανιώτης αθλητής θέλησε να ευχαριστήσει τους πολύτιμους αρωγούς, των προσπαθειών του. «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος που πίστεψε από νωρίς σε μένα, τον σύλλογό μου ΝΟ Χανιών, την οικογένειά μου, τον προπονητή μου Κώστα Τζιλιβάκη, καθώς και τους Απόστολο Γεωργιάδη, Αντώνη Καλογεράκη, και Γιώργο Αρυμπλιά, τον γυμναστή Αλέξανδρο Προβολισιάνο, τον αθλητίατρο Δημήτρη Αντωνακάκη, τον φυσιοθεραπευτή Σταύρο Ρουμελιωτάκη, τον διατροφολόγο Γιάννη Τσεκούρα, τον Νίκο Αντωνογιαννάκη για τον αθλητικό εξοπλισμό από την Aquafit, την TYR Greece και το πρόγραμμα Sports Exellence του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για τις αθλητικές μετρήσεις που μου προσφέρει».

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Ν.β.Χ.