ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ / 1οι ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ/ ΜΠΑΚΟΥ/ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ

Περήφανα παλικάρια στην 4άδα, 15-13 στα πέναλτι την Ουγγαρία, παίζει με Σερβία

  17.06.2015 16:09       1556

Υπάρχουν στιγμές μέσα σ' αυτή τη δύσκολη περίοδο για την Ελλάδα που τα περήφανα νιάτα μας μας κάνουν περήφανους και μας θυμίζουν ότι υπάρχουν ακόμα αξίες άθικτες στο πέρασμα του χρόνου και των αντιξοοτήτων. Όπως αυτά τα χρυσά παιδιά της Εθνικής μας ομάδας υδατοσφαίρισης των Εφήβων, 17χρονα και 16χρονα αγόρια, που συγκλονίζουν με την κατάθεση ψυχής και δυνάμεων που κάνουν στο αντίστοιχο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που γίνεται στο πλαίσιο των 1ων Ευρωπαίκών Αγώνων στο Μπακού.

Οι παίκτες του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος έδωσαν και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών τους κόντρα στην πανίσχυρη δύναμη και μεγάλη σχολή του παγκόσμιου πόλο Ουγγαρία, στον απογευματινό προημιτελικό και τελικά επικράτησαν στα πέναλτι με συνολικό σκορ 15-13 (κανονικός αγώνας 10-10) παίρνοντας πανάξια την πρόκριση στην 4άδα και στους ημιτελικούς. Εκεί θα αντιμετωπίσουν την Παρασκευή 19/6 (18.30, ώρα Ελλάδας) τη Σερβία, που νίκησε στον άλλον σημερινό προημιτελικό την Ιταλία με 8-7.

Η ομάδα του Δημήτρη Κραβαρίτη είχε τον έλεγχο στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα με πολύ καλές επιθετικές επιλογές και κορυφαίο σκόρερ τον Γρηγόρη Γιαννόπουλο και κατάφερε να προηγηθεί 9-7. Οι Ούγγροι, όμως, κατάφεραν να ισοφαρίσουν στο φινάλε στο τελικό 10-10 και μοιραία οι δυο ομάδες οδηγήθηκαν στα πέναλτι. Εκεί, όλοι οι Έλληνες διεθνείς ήταν εύστοχοι, οι Ούγγροι έχασαν το πρώτο, καθώς απέκρουσε ο Έλληνας τερματοφύλακας Μαντής (κι έτσι δεν εκτέλεσαν το τελευταίο τους) και το σκορ στα πέναλτι ήταν 5-3 υπέρ της Ελλάδας δίνοντας τη συνολική νίκη στην εθνική μας.

Η διακύμανση στα πέναλτι: Παπαναστασίου 11-10, Κόρμπαν τόχασε (απέκρουσε ο Μαντής), Νικολαΐδης 12-10, Βάντοβιτς 12-11, Γιαννόπουλος 13-11, Νάγκι 13-12, Γαρδίκας 14-12, Μπούριαν 14-13, Καλαργυρός 15-13.

ΕΛΛΑΔΑ - ΟΥΓΓΑΡΙΑ 15-13 (κ.α. 10-10, πέναλτι 5-3)

Οκτάλεπτα: 3-3, 3-3, 3-1, 1-3, (πεν. 5-3).

ΕΛΛΑΔΑ ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Μαντής Ντεβάι
Χονδροκούκης Ζερινβάρι
Γαρδίκας 2 Φέκετε 3
Καλής Βάντοβικτς 4
Καλαργυρός 2 Κάρντος
Παπαναστασίου 2 Σούγκαρ
Γιαννόπουλος 6 Κόρμπαν
Δελαγραμμάτικας Σεμπέστιεν
Αλεξίου Νάγκι 4
Παπασηφάκης Μπούριαν 1
Νικολαϊδης 2 Τέλεκι 1
Σκουμπάκης 1 Κόσα
Σιορδίλης Μπανιάι
Προπονητής: Δημήτρης Κραβαρίτης Προπονητής: Δρ Γκιόργκι Χορκάι

ΚΡΑΒΑΡΙΤΗΣ: "Τηρήσαμε την υπόσχεση" (δηλώσεις στον απεσταλμένο του ΠΣΑΤ στο Μπακού Γιάννη Λαμπίρη)

«Κρατήσαμε την υπόσχεση που είχαμε δώσει με τα παιδιά, πριν από τον αγώνα, και είχαμε πει να τα δώσουμε όλα, είτε χάσουμε είτε νικήσουμε. Είμαι περήφανος για τους παίκτες μου που άξιζαν πέρα για πέρα αυτήν την επιτυχία», τόνισε μετά τον αγώνα πανευτυχής ο ομοσπονδιακός προπονητής Δημήτρης Κραβαρίτης, που όταν είδε τον Νίκο Καλαργυρό να πηγαίνει να χτυπήσει το τελευταίο πέναλτι, δεν είχε πλέον άγχος. «Ήμουν βέβαιος ότι θα ευστοχήσει, πολύ απλά γιατί ενώ είχα βρει τους τέσσερις πρώτους που θα εκτελούσαν, εκεί που κοίταγα για τον πέμπτο, ο Νίκος σήκωσε το χέρι και μου είπε: "Κόουτς θέλω να χτυπήσω πέναλτι"» συμπλήρωσε ο Έλληνας τεχνικός, που όταν είδε τους Έλληνες φιλάθλους, απλούς και επίσημους να βάζουν τα παιδιά για να βγουν φωτογραφία, τρελάθηκε. «Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα τους αγώνες, ούτε έχουμε γενέθλια. Πρέπει να είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι», είπε μαζεύοντας τα παιδιά στο πούλμαν.

Και συμπλήρωσε στις δηλώσεις του: «Δεν το κρύβω πως και για μένα είναι μεγάλη υπόθεση και εμπειρία το να συμμετέχω σε αυτό το σημαντικό τουρνουά. Οι παίκτες μου "πλουτίζουν" μέσα από τέτοιους αγώνες απέναντι στις κορυφαίες ομάδες του κόσμου. Όταν στο 10-9 δεν τελειώσαμε σε 1-2 φάσεις το παιχνίδι είχα λίγο αγωνία, αλλά στα πέναλτι ένοιωθα πιο σίγουρος. Το που θα φτάσει αυτή η ομάδα ή αν θα πάρει μετάλλιο δεν το ξέρω, είμαι όμως σίγουρο πως πλέον μπορούμε να νοιώσουμε λίγο την λάμψη των μεταλλίων. Είχαμε μεγάλη υπομονή σε κρίσιμες φάσεις και η πρόκριση είναι αφιερωμένη σε όλη την Ελλάδα. Την ώρα του αγώνα είσαι συγκεντρωμένος στο παιχνίδι και δεν προσέχεις τόσο την εξέδρα. Αλλά όταν στο τέλος είδαμε τόσους Έλληνες και σημαίες στο κολυμβητήριο νοιώσαμε συγκίνηση. Η Ελλάδα είναι παντού και στα δύσκολα. Πανηγυρίσαμε έντονα με τη λήξη, αλλά ήδη οι τόνοι πέφτουν και συγκεντρωνόμαστε για τον ημιτελικό».

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Γιάννης Κορακής