Ως φτωχό συγγενή του υγρού στίβου χαρακτήρισε το άθλημα των καταδύσεων ο Ομοσπονδιακός τεχνικός Πέτρος Φυρίγος, τονίζοντας τις κακές συνθήκες προπόνησης που υπάρχουν για τους Έλληνες πρωταθλητές. Παράλληλα χαρακτήρισε αυτόν ως τον κυριότερο λόγο που η χώρα μας δεν εκπροσωπήθηκε στο συγκεκριμένο άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά από το 1992.
Αναλυτικά τα όσα είπε:
Για τον απολογισμό της χρονιάς που μας πέρασε που ήταν και η πιο αποτυχημένη μετά από το μακρινό 1992:
Το 2016 ήταν μία από τις δυσκολότερες χρονιές της τελευταίας 20ετίας. Εδώ και δύο – τρία χρόνια φωνάζω για τις δύσκολες καταστάσεις που επικρατούν στο άθλημα μας και αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μη εκπροσώπησή μας σε Ολυμπιακούς Αγώνες για πρώτη φορά από το μακρινό 1992. Δυστυχώς μετά το 2004 η κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές καταδύσεις είναι πολύ δύσκολη. Έχουμε ένα χώρο προπόνησης, ο οποίος είναι το Ολυμπιακό κέντρο του ΟΑΚΑ και αναγκάζεται η Εθνική ομάδα να προπονείται μαζί με την κολύμβηση, την συγχρονισμένη κολύμβηση και τα ΑΜΕΑ. Όπως μπορεί κάποιος εύκολα να αντιληφθεί επικρατεί ένας πανικός. Αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί για το άθλημα που χάρισε το μοναδικό χρυσό μετάλλιο του υγρού στίβου το 2004. Να μην υπάρχουν ώρες προπόνησης για την Εθνική ομάδα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την μη συμμετοχή του Στέφανου Παπαρούνα στους αγώνες από έλλειψη προετοιμασίας καθαρά και μόνο. Παράλληλα, εμείς κάνουμε προπόνηση στα ίδια αναπηδητήρια εδώ και 13 χρόνια, ενώ αυτά εξελίσσονται ανά τέσσερα χρόνια.
Παράλληλα μιλώντας για τις ηλικιακές κατηγορίες τόνισε: «Στις μικρές κατηγορίες πήγαμε λίγο καλύτερα. Είχαμε συμμετοχές στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων στην Κροατία και μετάλλια στο Μεσογειακό κύπελλο του Μπολζάνο στην Ιταλία. Όλα αυτά δείχνουν ότι υπάρχουν αθλητές με υπόβαθρο. Το θέμα είναι όταν φτάσουμε στο σημείο να κάνουμε προετοιμασία για πολύ μεγάλους αγώνες. Εκεί δυστυχώς φαίνεται η έλλειψη των προπονητηρίων και των εγκαταστάσεων. Επίσης, η υλικοτεχνική υποδομή είναι σχεδόν ανύπαρκτη και αυτό μας αναγκάζει να κάνουμε προπόνηση σε αντίξοες συνθήκες. Δυστυχώς αυτά βλέπουν τα παιδιά και φεύγουν από το άθλημα. Είναι τρομερά μεγάλο πρόβλημα. Εδώ και τρία χρόνια στο κέντρο καταδύσεων του Αγίου Κοσμά κάνουν προπόνηση όλοι οι άλλοι εκτός από τις καταδύσεις! Φωνάζω στην πολιτεία εδώ και 4-5 χρόνια, αλλά κανείς θεσμός της δεν απαντάει».
Για την νέα χρονιά ευχήθηκε καλύτερες συνθήκες προπόνησης ενώ και περισσότερα προπονητικά κέντρα:
«Ευελπιστώ από τον καινούργιο χρόνο να αλλάξουν λίγο τα πράγματα προς το καλύτερο. Αυτό που εύχομαι είναι περισσότερους αγωνιστικούς χώρους. Επιτέλους πρέπει να γίνει αγορά οκτώ τραμπολίνων (σανίδια) για να επανδρωθούν τα δύο μοναδικά καταδυτήρια που έχουν μείνει και μπορούμε να κάνουμε αγώνες, αυτά του Βόλου και του Αγίου Κοσμά. Εύχομαι να επαναλειτουργήσει το σπίτι των καταδύσεων στον Άγιο Κοσμά. Είναι αδύνατον να μιλάμε για επιτυχίες αυτή την στιγμή. Αυτό φάνηκε με την πολύ μεγάλη προσπάθεια και τα σχόλια που είχαμε στο πρόσφατο (πριν περίπου ένα μήνα) παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Καζάν με τις επιτυχίες και την καλή παρουσία του Νίκου Μόλβαλη και του Θάνου Τσιρίκου. Είναι το μοναδικό άθλημα του υγρού στίβου - θα το τονίσω - με χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο. Αυτή την στιγμή είναι ο φτωχός συγγενής του υγρού στίβου. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι το Ολυμπιακό άθλημα του υγρού στίβου που μαζί με την κολύμβηση στους Ολυμπιακούς Αγώνες κόβει τα περισσότερα εισιτήρια. Εύχομαι για τον καινούργιο χρόνο καλύτερες συνθήκες προπόνησης, περισσότερα προπονητικά κέντρα, ώστε να απεγκλωβιστεί η ποσότητα και ο συνωστισμός που υπάρχει στο Ολυμπιακό Στάδιο για να μπορέσουμε κι εμείς να δείξουμε την δουλειά μας και να δοξάσουμε την Ελλάδα όπως την δοξάζουμε τα τελευταία 25 χρόνια.
Τέλος ευχήθηκε υγεία σ’ όλο τον κόσμο και κουράγιο στους συναδέλφους του:
«Εύχομαι υγεία και αγάπη σ’ όλο τον κόσμο. Δύναμη, κουράγιο και υπομονή σ’ όλους τους συναδέλφους προπονητές».
Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: ΝβΧ