ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ / ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ / ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ / ΑΝΟΙΧΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ / ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ / ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΑΝΔΡΩΝ & ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Πέτρος Τσιάλλας: Ο «μαέστρος» της μεγάλης γιορτής στη Ντόχα

  10.02.2024 07:21       1363

Στα...νιάτα του ο Πέτρος Τσιάλλας ήταν πρωταθλητής Ελλάδας στη κολύμβηση, μέλος της εθνικής ομάδας με συμμετοχές σε σπουδαίες συναντήσεις. Τα χρόνια πέρασαν, τη πισίνα ποτέ δεν την εγκατέλειψε. Στους Ολυμπιακούς αλλά και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ήταν ο competition manager για όλα τα αθλήματα του Υγρού Στίβου (είχε δηλαδή την ευθύνη και για τα τέσσερα αθλήματα της πισίνας), και μετά έκανε το Κατάρ…δεύτερη πατρίδα του.

Ο Πέτρος Τσιάλλας είναι ο άνθρωπος που ουσιαστικά ηγείται της οργανωτικής επιτροπής του 21ου Παγκοσμίου πρωταθλήματος υγρού στίβου που περνάει πλέον στη δεύτερη εβδομάδα του στη Ντόχα, εκεί που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον η κολύμβηση και η υδατοσφαίριση: «Τυπικά η θέση μου είναι σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής, αλλά κάνω ένα σωρό άλλα πράγματα. Και δεν είναι μόνο ο σχεδιασμός, τρέχω και την υλοποίηση, όλες τις υπηρεσίες των αγώνων κλπ», αναφέρει στην ιστοσελίδα της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.  

Μας εξιστορεί την πορεία του: «Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 ήμουν ο υπεύθυνος στη κολύμβηση. Όταν τέλειωσαν και οι Παραολυμπιακοί, αποδέχθηκα μια πρόταση να εργαστώ στους Ασιατικούς Αγώνες. Στη συνέχεια, μου πρότειναν να ενταχθώ στην Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας. Και από τότε, 20 χρόνια πλέον, μένω στη Ντόχα».

Η πόλη ζει και αναπνέει τις τελευταίες εβδομάδες για το μεγάλο ραντεβού της πισίνας και της θάλασσας αλλά και για το πανασιατικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, ένα κορυφαίο τουρνουά γκολφ ενώ θα ξεκινήσει και το τουρνουά τένις με τη συμμετοχή και της Μαρίας Σάκκαρη: «Η Ντόχα φιλοξενεί για πρώτη φορά παγκόσμιο πρωτάθλημα υγρού στίβου αλλά έχει διοργανώσει εξαιρετικά σημαντικές διοργανώσεις στη πισίνα- συνεχίζει ο Πέτρος Τσιάλλας. Ξεκινήσαμε από το 2009 με τις καταδύσεις, έχουμε κάνει τα swimming world cup από το 2012-2021, και τα open water από το 2018-2021. Γενικά στη Μέση Ανατολή δεν έχει ξαναγίνει τέτοια μεγάλη διοργάνωση».

Πάμε σε πιο χρηστικά πράγματα: «Στο 21ο παγκόσμιο πρωτάθλημα Υγρού Στίβου εργάζονται συνολικά 2,400 άτομα. Οι 600 είμαστε αμειβόμενοι, έχουμε 1200 εθελοντές και οι υπόλοιποι είναι σε υπηρεσίες που συνεργάζονται, εργολάβους κλπ. Υπάρχουν και 10-12 Έλληνες ακόμα σε θέσεις-κλειδιά.

Δημιουργήσαμε ένα κέντρο Υγρού Στίβου μέσα σε μια υφιστάμενη αθλητική εγκατάσταση στο Aspire Zone, ένα πολυχώρο με 10 αγωνιστικούς χώρους: κλειστό γήπεδο ποδοσφαίρου, κλειστό για τον στίβο, βόλεϊ, μπάσκετ, ξιφασκία, πισίνα 50μ, καταδυτήριο. Συνολικά είναι 80.000 τμ. Ήρθαμε λοιπόν εμείς και βάλαμε 4 πισίνες, για παράδειγμα εκεί που είναι κανονικά το γήπεδο ποδοσφαίρου εμείς φτιάξαμε την πισίνα για την καλλιτεχνική κολύμβηση και μετά για την κολύμβηση. Και όταν τελειώσει το παγκόσμιο, θα ξαναγίνει γήπεδο ποδοσφαίρου, άλλωστε τα πάντα που κάναμε εμείς είναι προκάτ. Μπήκαν και βγαίνουν, κάνουμε τους αγώνες και φεύγουν. Έχουμε περιθώριο 4 μηνών από τη λήξη να επιστρέψουμε τις εγκαταστάσεις όπως ήταν, όπως είναι μάλλον. Στο κλειστό του στίβου που είναι στο κέντρο του, βάλαμε τις πισίνες για την υδατοσφαίριση. Χρησιμοποιήσαμε για λόγους οικονομίας και αξιοποίησης της κληρονομιάς που έχουμε από προηγούμενες διοργανώσεις που έχουμε κάνει, υφιστάμενες εγκαταστάσεις, τις τροποποιήσαμε, για να έχουμε το μικρότερο δυνατό κόστος.

Η εγκατάσταση των καταδύσεων, το Hamad Aquatic Center είναι υφιστάμενη εγκατάσταση που μέχρι τώρα κάνουμε όλες τις διοργανώσεις του Υγρού Στίβου. Εκεί έγινε το παγκόσμιο της 25άρας πισίνας πέρυσι, όλα τα world cup κλπ.

Στο λιμάνι, στο Old Doha Port, κάναμε την εγκατάσταση για το open water και το high diving, όλη προκατασκευασμένη, τελειώνει η διοργάνωση και «φεύγει».

  • Μετάνιωσες που έφυγες από την πατρίδα;
  • «Δεν το μετάνιωσα ποτέ. Στην αρχή ήταν λίγο δύσκολα, γιατί επρόκειτο για μια πολύ διαφορετική χώρα από την Ελλάδα, τώρα έχει εξελιχθεί πάρα πολύ. Καμία σχέση το τότε με το τώρα. Μετά και το παγκόσμιο του ποδοσφαίρου το Κατάρ έχει μεταμορφωθεί τελείως. Ήταν τεράστια η επίδραση του γεγονότος. Τώρα ζω σε μια πόλη που δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα, ίσα ίσα σου προσφέρει πολλά περισσότερα από πάρα πολλές άλλες πόλεις του κόσμου».

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Θοδωρής Νταβέλος