ΤΕΧΝΙΚΗ / Αλέκος Ξιάρχος

«Προσπαθούμε για το καλύτερο παρά τις δυσκολίες»

  14.11.2012 11:35       1067

Ένα ακόμα άθλημα του υγρού στίβου, το οποίο έχει σημειώσει σημαντικά βήματα προόδου στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, είναι και εκείνο της τεχνικής κολύμβησης.

Με αφορμή τη νέα αγωνιστική χρονιά, ο Ομοσπονδιακός τεχνικός του αθλήματος κ. Αλέκος Ξιάρχος μίλησε στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ για τις μεγάλες διοργανώσεις του 2013, για τα προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά αλλά και τον χαρακτήρα του αθλήματος.

«Οι φετινές σημαντικές διοργανώσεις είναι αρχικά το Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα Νέων/Νεανίδων, που πρόκειται να διεξαχθεί στα μέσα Ιουλίου στην Ισπανία, και έπειτα το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ανδρών/Γυναικών, το οποίο θα λάβει χώρα στο Καζάν της Ρωσίας στις 10-16 Αυγούστου. Αυτή την περίοδο κάνουμε προπονήσεις με το κλιμάκιο της Εθνικής ομάδας στη Νότια Ελλάδα. Δουλεύουμε με παιδιά μικρής ηλικίας, που ανήκουν στους Παίδες και στην πρώτη κατηγορία των Νέων. Πήραμε αυτά τα παιδιά για να τα ετοιμάσουμε, ώστε σε 1-2 χρόνια να είναι έτοιμα να ανταποκριθούν σε μεγαλύτερες απαιτήσεις», δήλωσε αρχικά ο κ. Ξιάρχος και συνέχισε αναφερόμενος στις προπονήσεις και τα προβλήματα που εμπεριέχουν:

«Καθημερινά κολυμπάμε στο ΟΑΚΑ, σε έναν χώρο πολύ περιορισμένο. Την πρώτη μισή ώρα της προετοιμασίας κολυμπούν περίπου 12-13 παιδιά σε μία διαδρομή. Δεν προπονούμαστε ούτε δύο ώρες τη μέρα. Έχουμε περιοριστεί σε μιάμιση ώρα, χρόνος που δυστυχώς η προηγούμενη διοίκηση του ΟΑΚΑ θεωρεί ότι είναι υπεραρκετός. Ωστόσο, εμείς προσπαθούμε για το καλύτερο, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο καθένας μας ξεχωριστά σαν άνθρωπος. Κι εμείς και οι γονείς κάνουμε ό,τι μπορούμε για να παραμείνουν τα παιδιά στο άθλημα, παρά το γεγονός ότι το θέμα των προνομίων πηγαίνει συνέχεια πίσω».

Τέλος, αναφορικά με το γεγονός ότι το άθλημα της τεχνικής κολύμβησης δεν έχει την αναγνώριση που θα έπρεπε, ο Ομοσπονδιακός τεχνικός απάντησε: «Αυτό συμβαίνει με όλα τα ερασιτεχνικά αθλήματα, είναι η πραγματικότητα. Παρά το γεγονός ότι ο υγρός στίβος γενικά έχει φέρει πολλές επιτυχίες στην Ελλάδα, δεν υπάρχει η ανάλογη αναγνώριση. Αντίθετα, υπάρχει απουσία τόσο από την πλευρά των πολιτικών, όσο και των Μέσων, τα οποία θα μπορούσαν να προβάλλουν περισσότερο το άθλημά μας και να το κάνουν πιο δημοφιλές. Οι αθλητές αυτοί δεν είναι επαγγελματίες, δεν αμείβονται με υπέρογκα ποσά και το μόνο τους κίνητρο είναι η αγάπη τους για αυτό που κάνουν».

Αριστερά στη φωτογραφία ο Ομοσπονδιακός τεχνικός Αλέκος Ξιάρχος.

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ

Νίκος Χαραλαμπόπουλος