ΤΕΧΝΙΚΗ / ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ

Πρόταση για ένταξη του Μεικτού Ντουέτο στο πρόγραμμα του Παγκοσμίου στο Καζάν

  01.11.2014 20:55       1033

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον εξελίχθηκε η συνεδρίαση της Τεχνικής Επιτροπής Συγχρονισμένης κολύμβησης της FINA που έγινε πριν από λίγες ημέρες, στο πλαίσιο του 13ου World Cup στο Κεμπέκ του Καναδά, με την παρουσία και της Ελληνίδας εκπροσώπου Μαρίας Θηβαίου. Στη συνεδρίαση έγιναν προτάσεις που θα συζητηθούν έντονα και ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις.

Η πιο ενδιαφέρουσα πρόταση, η οποία θα συζητηθεί στο Κογκρέσο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (FINA), που θα γίνει στη Ντόχα του Κατάρ στα τέλη Νοεμβρίου, οπότε και θα ληφθεί η τελική απόφαση, ήταν να ενταχθεί το Μεικτό Ντουέτο (δηλαδή με έναν άνδρα και μια γυναίκα στη σύνθεση), ως αυτόνομο αγώνισμα, στο πρόγραμμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος που θα γίνει το καλοκαίρι του 2015 στο Καζάν. Οι κανονισμοί θα είναι ίδιοι με το κανονικό Ντουέτο και ο περιορισμός που θα ισχύει είναι μάξιμουμ δύο συμμετοχές ανδρών για τη συνολική σύνθεση του Ντουέτο κάθε χώρας, δηλαδή σε τεχνικό και ελεύθερο πρόγραμμα.

Η άποψη της Μαρίας Θηβαίου στη συγκεκριμένη πρόταση ήταν πως: «Πρόκειται για καλή ιδέα, αλλά θα πρέπει, πριν από την οριστική απόφαση για ένταξη του Μεικτού Ντουέτο στο πρόγραμμα μεγάλης διοργάνωσης, να γίνει η σχετική προετοιμασία. Δηλαδή, να υπάρξει ένα πιλοτικό πρόγραμμα με test event προκειμένου να δοκιμαστεί το εγχείρημα. Κι  όχι να μπει απότομα στο δεύτερο πιο σημαντικό ραντεβού του αθλήματος στον πλανήτη (μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες)».

Προτάθηκε και αποφασίστηκε, εξάλλου, από την Επιτροπή να γίνει απόλυτα σαφές στο επερχόμενο Κογκρέσο της FINA ότι πρέπει να πιεστεί περισσότερο η ΔΟΕ ώστε να υπάρξει αύξηση συμμετοχών στους τελικούς του Ομαδικού στους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Αυτό φυσικά θα γίνει αν δείξουμε ότι υπάρχει μεγάλη συμμετοχή χωρών στα event της FINA και συγκεκριμένα στα World Cup και στα World Trophy. Εκεί όπου δεν μετέχουν πολλές φορές χώρες που διακρίνονται στο άθλημα και ιδίως αυτές που έχουν εξασφαλίσει χωρίς αγώνες τη συμμετοχή τους στους Ολυμπιακούς», λέει η κυρία Θηβαίου.

Άλλη πρόταση, της υποεπιτροπής Κριτών, στην Τεχνική Επιτροπή ήταν: Ο αξιολογητής Kριτών να συζητά κατά τη διάρκεια του αγώνα με τους Kριτές για τυχόν προβλήματα, λανθασμένες βαθμολογίες κ.λπ. Προτάθηκε, εξάλλου, να μην υπάρχει αξιολογητής στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Η θέση της Μαρίας Θηβαίου στο συγκεκριμένο θέμα ήταν να υπάρχει αξιολογητής και στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα, αλλά και αυτός να αξιολογείται από κάποιον ανώτερο.

Ανακοινώθηκαν, τέλος, οι Κριτές Συγχρονισμένης κολύμβησης για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Καζάν. Είναι 18 βασικοί (9 από την Ευρώπη, 5 από την Αμερική και 4 από την Ασία) και 2 αναπληρωματικοί. Από την Ελλάδα δεν ορίστηκε κάποιος Κριτής. Η Μαρία Θηβαίου -που θα μπορούσε να ήταν- δεν είναι διότι υπάρχει ασυμβίβαστο με την ιδιότητά της ως μέλος της Τεχνικής Επιτροπής.

Γραφείο Τύπου ΚΟΕ: Γιάννης Κορακής